Cuma'nın en önemli unsuru hutbenin sükûnetle dinlenmesidir Peygamber'in (sas) huzurunda yaşanan şu ilginç hâdise, bu konuda nasıl davranılması gerektiğinin de öğrenilmesine vesile olmuştur. Câbir b. Abdullah'ın anlattığına göre, Peygamber Efendimiz (sas) bir cuma günü hutbe okuyordu.
Cevap: Cuma namazı için gusül abdesti almak, güzel koku sürünmek, yeni, temiz giyinmek, saç, tırnak kesmek, camiye erken gitmek sünnettir.
Cuma günü herhangi bir saatte: Lâ ilahe illâ ente yâ Hannânü ya Mennânü yâ bedî'as semâvâti vel arzı yâ zel Celâli vel İkrâm diye dua edilirse, sahibine muhakkak icabet olunur. Cuma namazından sonra yüz defa "Ya Rahman" diyenler unutkanlıktan ve gafletten kurtuldukları gibi kalpleri de nurlanır.
İlgili 20 soru bulundu
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
* Cuma günü sela ile ezan arasında 100 kere okunacak dua: * ”La İlahe İlla ente Ya Hannaü ya Mennanü ya bediassemavati vel ard.” bu dua ile dua eder ve Allah'dan isterse ,Allah mutlaka duanıza karşılk verir.
"Kim bana bir defa salât ü selâm getirirse, bu sebeple Allâh Teâlâ da ona on misli merhamet eder." Ebu'd-Derdâ (RA) anlatıyor: Bir gün Rasûlullah (SAV): "–Cuma günü bana çok salevât getirin! Zira o gün, meleklerin hazır ve şâhid olduğu bir gündür.
Hz. Peygamber, “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cumʿa”, 18) sözüyle bu günün özelliğini dile getirmiştir.
Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak, Cuma günü namaz vakti girdikten sonra yolculuğa çıkmak gibi bazı hususların yapılması yasaklanmıştır.
Bunun için bir zaman ve gün yoktur. Hafta içinde cuma günü yıkanmanın pekçok hikmet ve sevabı vardır. Fakat bu hadisler haftanın sair günlerinde yıkanmanın mekruhluğunu göstermez. Aslında mümkünse her gün yıkanmak, yoksa iki-üç günde bir yıkanmak, en güzelidir.
Cuma ezanı okunduktan sonra, kendisine cuma farz olan kimselerin alışveriş yapması, diğer işlerle uğraşması caiz değildir. Ancak kendisine cuma farz olmayan kişilerin alışveriş yapması, temizlik yapması, kısacası iş yapması caizdir; dinen bir sakıncası yoktur.
Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in bu irşadı hutbe sırasında beyan ettiği belirtilmiştir. Söz konusu hadis, Cuma günü güzel ve temiz elbise giymenin ve hatta sırf cumaya mahsus bir takım bulundurmanın müstehab olduğunu ifade eder.
Cuma günü namazdan önce yüz defa “Ya Allah, Ya Hu” diyen kimsenin hayırlı dileği gerçekleşir. Cuma günü herhangi bir saatte: Lâ ilahe illâ ente yâ Hannânü ya Mennânü yâ bedî'as semâvâti vel arzı yâ zel Celâli vel İkrâm diye dua edilirse, sahibine muhakkak icabet olunur.
Cuma günü 100 defa" "YA ALLAH" diye zikreden insanın bütün dilekleri kabul olur. Cuma Günü "YA VALİ" esmasını (1000) defa okuyan her işinde kolaylık görür. Cuma gecesi "YA DARR" Esmasını (100) kere çekerse, düşmüş olduğu dertten kurtulur.
Cuma; toplanmak mânasına gelir. Cuma günü, Müslümanlar için çok önemli bir gündür. Bu günde Müslümanlar camide toplanıp birlikte Cuma namazını kılarlar. Topluca yapılan bu ibâdet, o günü bayram günü değerine yükseltir.
Cuma günü melekler mescitlerin kapılarında dururlar.İlk gireni ve sonra da onun ardından gireni yazarlar.İlk gelen kişinin sevabı Allah Teâlâ'ya yaklaşmak için dişi ya da erkek deve kurban eden kimsenin ecri gibidir. Ondan sonra gelenin sevabı AllahTeâlâ'ya yaklaşmak için sığır kurban eden kimsenin sevabı gibidir.
[Tirmizi] (Tirmizi, Kütüb-i sitte adı ile maruf, en kıymetli altı hadis kitabından biridir. Cuma günü ölen Müslüman, o günün şerefine kabir azabı görmüyor. Kâfir o gün ölürse elbette cezasını çeker.) (Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehit olur, kabir azabından kurtulur.)
Cuma Suresinde başlıca, Hz. Muhammed'in peygamber olarak gönderilişi ve Cuma namazı ile ilgili bazı hükümler yer almaktadır. Yüce Allah, cuma suresi 9, 10, 11. ayetlerinde 'Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın' buyurmuştur.
- " Cuma günleri bana 80 defa salavat okuyanın 80 yıllık günahı bağışlanır. - "Günde bin salavat çeken, Cennetteki yerini görmeden önce ölmez. - "Günde yüz defa salavat okuyan, kıyamet gününde şehidlerle birlikte olur.
'Gökyüzü salavatı' olarak da geçen büyük salavat duası olan Salavat-ı Kübra duası, pek faziletli ve üstün salavatlar arasında en önemlileri arasındadır.
"Allahumme salli ala seyyidina Muhammed“ ya da "Allahumme Salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed" ya da Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selam getirilir.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Dilek duası
*Cuma namazından sonra yüz defa “Ya Gaffar" ism-i şerifini okuyanlar affa mağfirete mazhar olurlar. *Cuma günü akşama doğru “Yâ Veliyy" ism-i şerifini okuyanların hayırlı dilekleri kabul olunur.
İşte o dua: - Sübhaneke La ilahe illa ente ya hannanü ya mennanü ya bedias semavati vel erdı ya zel celali vel ikram. ANLAMI; İlâh yok ancak sen, ya Hannan(rahmeti bol) ya mennan(nimeti bol) ya semâvat ve arzın örneksiz yaratıcısı, ya zelcelâli velikram.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri