Kazazedenin bilinci kapalıysa buna göre aşağıdaki önlemler alınmalıdır: A: Hava yolunu açık tutun ve kişinin rahat nefes almasına izin verin. B: Solunumun mevcut olup olmadığını değerlendirmek için, C: Nabzı kontrol edin.
İlk yardımın ABC'si
Bilinç kontrol edilmeli, kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
Müşteri taleplerinin miktar ve karakteristiğine göre gruplandırılmasını amaçlayan yöntemin adıdır. Ürünler, talep miktarına göre büyükten küçüğe üçe ayrılır ve A, B, C tipi olarak sıralanır.
İlk Yardımın ABC'si Nedir? “İlk yardımın ABC'si nedir?” diye merak ediyorsanız bunun ilk yardımda en temel kavram olduğunu bilmelisiniz. ABC; solunum ya da hava yolu (airway), solunum (breathing) ve dolaşım (circulation) anlamını taşır.
İlgili 24 soru bulundu
İLK YARDIMIN ABC'Sİ: Bilinç kontrol edilmeli; kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmeli: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma, B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi, C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
Bunun için; Bir el alına yerleştirilir, Diğer elin iki parmağı çene kemiğinin üzerine yerleştirilir, Alından bastırılıp, çeneden kaldırılarak baş geriye doğru itilir, Böylece dil yerinden oynatılarak hava yolu açıklığı sağlanmış olur.
ABC analizi envanteri oluşturan malzemelerin oransal olarak karışımının saptanmasında ve stok kontrolünde kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Bu analiz envanteri oluşturan malzemelerin önem derecesine göre sınıflandırılmasını içermektedir (Demir & Gümüşoğlu, 2009: 478).
ABC analizi bu sınıflandırma yöntemlerinden biridir. ABC analizi parçanın parasal envanter değerini göz önünde bulundurarak sınıflandırma yapmaktadır.
A: Hava yolunu açık tutun ve kişinin rahat nefes almasına izin verin. B: Solunumun mevcut olup olmadığını değerlendirmek için, C: Nabzı kontrol edin. Bu kontrollerin yapılması bize kişinin durumu hakkında önemli bilgiler sağlar.
İlk yardımın ABC' si İngilizce kelimelerin baş harflerinden türemiştir. Airway, Breathing ve Circulation kelimelerin baş harflerinin kısaltılmışıdır.
Alfabetik, alfabe sırasına göre dizilmiş, abecesel demek olup bir sıralama usulüdür. Genellikle indekslerde, dizinlerde, ansiklopedilerde kullanılır. Ayrıca şuralarda da yaygındır: Katalog, bibliyografya, sözlük, kütüphane fişleri, ve bazı arama motorları.
C (Circulation) Dolaşım (TYD) Kontrolü
Solunumu olmayan hasta/yaralının kalbi de çalışmıyor anlamındadır. Dolayısı ile hasta/yaralının yaş durumuna göre TYD'ne başlamak gerekir.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir. Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
Bu, ABC (havayolu, solunum, dolaşım) olarak bilinen yaklaşımın artık CAB (dolaşım, havayolu, solunum) olarak kullanılmasının önerilmekte olduğu hepinizin malumu. ABC'nin CAB'ye dönüşünü, kardiyak arest yönetiminde dolaşımın daha fazla önem kazanması ve havayolunun eski önemini yitirmesi şeklinde yorumlamak da mümkün.
ABC yöntemi, stoktaki malları önem sırasına göre üç ayrı gruba ayırır. Bunu da A, B ve C olarak sıralar. Bu yöntemle her işletme kendi stok özelliklerine uyan bir sınıflandırma yapabilir. Miktar, değer ve yüzdelere göre bir sınıflandırma yapmaya olanak tanır.
Kategori A: Önemli olan ve bu nedenle sıkı kontrol gerektiren ürünler. Kategori B: Daha düşük öneme sahip, ancak yine de orta düzeyde bir kontrolle yönetilmesi gereken ürünler. Kategori C: Daha düşük öneme sahip olan ve yalnızca en basit düzeyde kontrol gerektiren ürünler.
ABC analizine başlarken,stok kalemleri,yıllık satış tutarlarına göre en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır. ABC analizi için pratik yöntem, sıralama için satış gelirlerine göre bakılmasıdır. Ancak satış gelirleri yerine,ürünlerin sağladıkları karlılık ile yapılabilirse, daha verimli sonuçlar elde edilebilir.
ABC dağılım eğrisi olarak da bilinen Pareto diyagramı, bir sorunla ilgili unsurları sınıflandıran ve bunları en yüksek frekanstan en düşük frekansa doğru sıralayan, böylece bir sonucun önde gelen nedeninin net bir şekilde görselleştirilmesine olanak tanıyan bir grafikten oluşur.
ABC analizi, stok öğelerini önem düzeylerine göre üç kategoriye ayıran bir sınıflandırma yöntemidir. Stok öğeleri, satış hacmi veya maliyet gibi belirli bir kritere göre sıralanır ve bu sıralama sonucunda stoklar A-B ve C sınıfı olmak üzere üç sınıfa ayrılır.
A-B-C Modeli, Bilişsel Davranışçı Psikoterapinin temelini oluşturan modeldir. Bir olay sonucunda yaşadığımız duygu ve sergilediğimiz davranışların yalnızca olaya bağlı olmadığını, önemli olan esas şeyin o olaya yaptığımız bilişsel atıflar yanı o olayı nasıl yorumladığımız olduğu varsayımına dayanır.
A-Havayolu açıklığının değerlendirilmesi:
Hava yolu açıklığı sağlanırken hasta/yaralı baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde yatırılmalıdır. Bilinç kaybı belirlenmiş kişide; ağız içine önce göz ile bakılmalı, eğer yabancı cisim var ise işaret parmağı yandan ağız içine sokularak cisim çıkartılmalıdır.
Lateral Pozisyon (Yan Yatış Pozisyon) * Solunum yollarının açıklığını sağlar * Bilinç kayıplarında bu pozisyon verilir. * Omurga düz, baş yastıkla desteklenmiş olmalıdır, * Altta kalan kol dirsekten bükülmeli, avuç içi yukarıya bakacak şekilde olmalıdır. * Üstte kalan kol omuz hizasında olmalıdır.
Hava yolunu açmak için Baş-Çene pozisyonu nasıl verilir? Bilinci kapalı bütün hasta/yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir yada herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Baş-çene pozisyonu verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri