Bilindiği üzere 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 56 ncı maddesi gereğince yıllık izin süresi içindeki hafta ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz ve dikkate alınmaz. Bu kapsamda kural olarak cumartesi günü işgünüdür.
Maddeye göre, “Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri çalışılmış günler gibi hesaba katılır.” Yani, hafta içinde raporlu olunması halinde hafta tatili hakkı kaybedilmez.
İş Kanununa tabi olarak çalışanlar için memurlarda olduğu gibi Cumartesi – Pazar günleri tatil sayılmadığından, en azından haftada bir gün dinlenebilmeleri için işçilere bu hak tanınmıştır.
İş kanununda hafta tatiline hak kazanmak için “Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri çalışılmış günler gibi hesaba katılır.” ibaresi var.
"Acilden rapor alınabiliyor mu?" sorusu da aklınıza takılabilir. 7 gün 24 saat açık olan ve hizmet veren acil servislerde görev yapan doktorlar, iş göremezlik ve istirahat raporu verebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Şirket kararı gereği raporlu günler ücretinden kesiliyor. Şirkette Cumartesi ve Pazar günü çalışma olmuyor.
Çalışma usulünüz fark etmeksizin. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar hafta içinde görev yaptıkları ilin sınırları dahilinde rapor alabilir. Hafta sonu ise şehir dışından alınabilir. Alınan raporun en geç takip eden günün mesai bitimine kadar idareye ulaştırılması gerekir.
Hastanelerin acil servislerinden haftanın 7 günü rapor alınabilir.
İşçinin çalışırken aldığı raporlar kural olarak, kıdem hesabında dikkate alınmaktadır. Ancak ,işçinin bir defada veya art arda kesintisiz olarak aldığı ihbar süresi + 6 haftayı geçen rapor varsa, bu sürenin üstü kıdem süresinin hesabında dikkate alınmaması gerekmektedir.
Her iki maddede de “çalışma süresi”nin hafta tatili ve yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınacağına ilişkin hüküm vardır. Ancak tersi bir düzenleme yoktur. Bu nedenle çalışma süresine yıllık izinli olunan, rapor kullanılan günler dahil değildir.
Ücretli mazeret izinlerinin hafta ve genel tatil günlerine rastlaması halinde, tatil günleri mazeret izin günlerinden düşülmez. Ayrıca mazeret izin günleri kural olarak doğduğu anda kullanılması gerekir.
Hafta içinde raporlu olunması halinde hafta tatili hakkı kaybedilir mi? Hafta içinde raporlu olunması halinde hafta tatili hakkı kaybedilmez. Bir haftalık süre içinde hekim raporuyla işe gelinmediği günler çalışılmış gibi sayılır ve o haftanın tamamı raporlu geçirilse dahi hafta tatiline hak kazanılır.
Analık izni sonrasında 6 aya kadar ücretsiz izin alan işçinin ücretsiz izni, izin süresi dolduğunda sona erer. Bu döneme denk gelen tatil günleri ve raporlu günler, ücretsiz izin süresine ilave edilmez. Yıllık izinde ise tam tersi söz konusudur.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilir.
Çünkü SGK, rapor paranızı 2 gün için ödemez. Raporlu olunan 3. gün ve sonrası için ödeme yapılır.
Resmi ve dini tatiller, yıllık izinler, mazeret izinleri ve 1 haftayı aşmayan raporlu günler çalışılmış günler gibi sayılır.
Toplam ödemeler toplam gün sayısına bölünür. Bu sayı -raporun ilk 2 günü ödeme yapılmayacağı için- raporlu olunan gün sayısının 2 eksiği ile çarpılır. Tedavi şeklinin ayakta veya yatarak olmasına göre hesap tamamlanır. Belirtmek gerekir ki ayakta tedavilerde ⅔, yatarak tedavilerde ise ½ oranında ödeme alınmaktadır.
Raporluyken maaş kesintisi nereden alınır? Raporluyken maaş kesintisi hiçbir yerden alınmaz; fakat işçi gerekli şartları sağlamışsa SGK'dan rapor parası alabilir. Haliyle, SGK'dan alınan para maaş kesintisi değil; rapor parasıdır.
Raporlu işçinin çalıştırılması işçinin sağlık ve güvenliği de tehlikeye atabileceği için işverenin raporlu işçiyi çalışmaya zorlaması İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na da aykırıdır. Öte yandan raporlu işçiyi çalıştıran ancak bu durumu SGK'ya bildirmeyen işverene ayrıca idari para cezası da kesilir.
Sağlık Bakanlığı ve e-Devlet ortaklığıyla vatandaşlara sunulan istirahat raporu sorgulama işlemi birkaç adımda tamamlanıyor. Vatandaşlar aynı zamanda raporlarının çıktılarını da barkodlu belge şeklinde e-Devlet üzerinden alabiliyor.
Memuriyet mahalli dışında sağlık raporu almak
“Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanuni izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur”.
Bunu güler yüzle ve makul bir bahane ile söylediğinizde rapor alma şansınız oldukça yüksektir. Doktorlar gerçekten yardımsever insanlardır ve canları bir şeye sıkılmamışsa sizi asla üzmezler. Rapor almanın yollarından biri hasta rolü yapmaktır, mesela karın ağrısından kıvranabilirsiniz, bayılma numarası yapabilirsiniz.
UYARI: İstirahat dışındaki raporları sadece bağlı bulunduğunuz aile hekiminden alınız. E imza ile rapor düzenlendiği için aile hekimi dışında başka hekime sistem rapor vermeye izin vermemektedir.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
Giriş yapılmadıysa geçmişe dönük raporu kimse sana veremez. Yönetmelikte veli beyanı ile velin sana rapor verebilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri