Metafizik, ahlâkî güç ve kuvvetleri yok sayan, mevcut olan güçlere, değerlere ve düzene karşı çıkan, hiçbir iradeye boyun eğmeyi ilke olarak kabul etmeyen görüşlerin genel adıdır.
Nihilistler Tanrı'nın varlığını, iradenin özgürlüğünü, bilginin imkânını, ahlakı ve tarihin mutlu sonunu reddederler. Aynı zamanda kök sözcük olan "nihil", İngilizce bir sözcük olan "annihilate"de de bulunur, ki bu sözcük yok etmek, ortadan kaldırmak, imha etmek anlamlarına gelmektedir.
Anlamsızlık, boşluk ve hiçlik duygularının telkin ettiği bir düşünce ve yaşam şeklidir diyebiliriz. Nihilist akımda inanç ve ahlaki değerler yok sayılır. Nihilistler Tanrı'yı reddeder. İlk ortaya çıktığı dönemlerde ilahi ve ahlaki değerlerin reddedilmesi ile başlamıştır nihilizm.
Ahlaki nihilizm ya da Etik nihlizm, ahlakın hiçbir şekilde olmadığına dair meta-etik görüştür; bu nedenle, hiçbir eylem bir diğerine göre daha tercih edilebilir değildir. Örneğin, ahlaki bir nihilist, herhangi bir nedenden ötürü birini öldürmenin ne doğru ne de yanlış olduğunu söyleyebilir.
Nihilizm terimi ilk olarak Friedrich Heinrich Jakobi (1743-1819) tarafından kullanılmış; daha sonra Iwan Turgenyev (1818-1883) in "Babalar ve Oğullar" adlı romanı ile yayılmış ve Nietzsche de ondan almıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Aktif nihilizm Tanrı'nın ölümüyle birlikte tüm verili değerlerin ve geleneksel ahlakın reddedilmesi şeklinde okunabilir. Pasif nihilizm ise tüm değerlerin çöküşüyle birlikte yaşamın acı dolu olduğu ve hiçbir değerinin olmadığını öne süren büyük bir boşluk duygusunu ifade eder.
Parmenides. Batıdaki hiçlik kavramı ile ilk ilgilenenlerden birisi milattan önce 5. yüzyılda yaşayan Yunan filozof Parmenides'tir ve tekçi ekolünden gelmektedir. Yokluğun var olamayacağını aşağıdaki cümle ile ifade eder: Bir şeyi konuşabilmek için, konuşabilecek bir varlığın olması gerekir.
Yani hiçbir doğru ile beraber genel geçer bilginin olamayacağını savunurlar. Özellikle varlığı her şekilde ele alarak reddederler ve olamayacağını dile getirirler. Aynı zamanda varlığa şüphe ile yaklaşırlar ve genel olarak çoğunlukla bunu reddederler. Dünya çapında bilinen çok önemli nihilist kişiler bulunmaktadır.
"Nihilizmin en büyük temsilcisi olarak kabul edilen Friedrich Nietzsche, Schopenhauer'ın nihilist felsefesi ile yola çıkmıştır. Ancak ona göre, nihilizm yanlış ve eksik anlaşılmaktaydı. Nietzsche zamanla nihilizmi yeniden temellendirdi.
Nihilist, hiçbir otorite karşısında boyun eğmeyen, hiçbir prensibi – ne kadar övgüye mazhar olmuşsa olsun – bir nas kabul etmeyen insandır.
Metafizikte nihilizm, bir yönüyle Tanrı tanımazlık ile özdeşleşmektedir, bir diğer yönüyle Tanrı inancının çöküşü ile ortaya çıkan anlamsızlık ve insan yaşamının bir değeri olmadığı duygusunu ifade etmektedir. Nihilizm açısından varlık; amaç, birlik, gaye, gerçeklik gibi kavramlar tarafından yorumlanabilir değildir.
Nietzsche'de de yaşamın savunulması ve evetlenmesi gerekliliği önceliklidir; nihilizm aşılması ve yaşam savunulması gerekendir. Bu çerçevede Nietzsche felsefesini bir nihilizm olarak anmak, ya iyi niyetli fakat yanlış ya da düpedüz kötü niyetli bir okumadır.
Felsefe tarihinde varoluşçuluk akımı olarak ele alınan kuram her ne kadar Nietzsche'nin döneminden sonra ortaya çıkmış olsa da pek çok kaynak Nietzsche'yi varoluşçu bir filozof olarak ele almaktadır.
İnsanların Hiçbir Şeye Değer Vermediği, Hatta Yok Etme Eğilimi Gösterdiği Felsefe: Nihilizm Nedir, Neyi Savunur? Hiççilik olarak da bilinen nihilizm, insanların hiçbir şeye değer vermediği ve hatta bu nedenle yok etme eğilimi gösterdiği bir felsefi görüştür.
Çok az filozof nihilist olduğunu iddia ederken, nihilizm genellikle, yıkıcı etkilerinin sonucunda tüm ahlaki, dini ve doğaüstü inançları yok edip, insanlık tarihindeki en büyük krizin ortaya çıkmasına neden olacağını savunan Friedrich Nietzsche ile ilişkilendirilir.
kişi anlam ve değerleinin olmadığı yerde anlam ve değer arayıp bulamayınca; yanlış bir genellemeyle hiçbir şeyin anlamı ve değeri olmadığı sonucuna vardı. bunun nedeni, kişinin gücünün eksikliği, ruhun gücünün azalmasıdır dersek bu pasif nihilizm olur.
Bu bakımdan ele alındığında kavram, yaşamın anlamıyla ilgilidir. Nietzsche'ye göre nihilizm söylemi, yaşam değerlerinin anlamdan düşürülmesini, başka bir deyişle, yaşamın herhangi bir anlamının olmadığını ifade eder.
Nihilizm, kelime anlamı olarak “hiççilik” anlamına gelmektedir. Her şeyin bir anlam ve değerden yoksun olduğunu savunur ve iradeyi, Tanrı'nın varlığını, bilginin ulaşılabilir olduğunu reddeder. Kuramcısı ve en ünlü Temsilcisi F. Nietzsche'dir.
Pozitif Nihilizm, önyargısız bir bakış açısıyla yaşamı ve gerçekleri kabul etmek… İnsan varlığı korkunç ve kafa karıştırıcıdır. Birkaç yüz bin yıl önce bilinçli hale geldik ve kendimizi garip bir yerde bulduk. Bu yer başka canlılarla doluydu. Bazılarını yiyebiliyorduk, bazıları da bizi yiyebiliyordu…
aktif nihilizm ruhun gücünün artmasıdır. yaratıcı olarak kişilerin kendi kendisiyle hesaplaşma, iyileşme dönemleridir. hiçten bir şeylere yeltenme girişimidir. nietzsche'nin bahsettiği nihilizm gerçekte budur.
Politik nihilizm, genel olarak bir politik topluluğun benimsemiş olduğu ve bu yönüyle de, hem politik yaşamı mümkün ve anlamlı kılan hem de politik iktidarın meşruiyetine referans teşkil eden değerlerin geçerliliğini kaybetmesinden kaynaklanan bir sorun olarak tanımlanabilir.
HİÇLİK FELSEFESİ
Hz Mevlana derki; Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken,sen hiç ol... Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı,nasıl ki çömleği ayakta tutan dışındaki biçim değil,içindeki boşluk ise,insanı ayakta tutanda benlik zannı değil hiç'lik bilincidir.
Eğer hiçlikle mutlak hiçlik kast ediliyor veya doğru bir şekilde anlaşılıyorsa mutlak hiçlikten hiç bir 'var' çıkamaz. Varlık bu nedenle mutlaka bir 'var'ı veya varolmayı gerektirir.
Hiçlik sembolü anlamı; felsefik olarak nihilizm de hiççilik, tasavvufta ise benlik, gurur, kibir gibi kötü duygulardan, huylardan arınmak, hiçlik ve yokluk durumunda olmaktır.
Agnostisizm bir inanç değildir; ancak özü tek bir dinç uygulamaya yatan bir metottur. Bu ilke kesinlikle akıl olarak gösterilebilir; ancak sonuçlar kanıtlanmış veya kanıtlanabilir denebilecek kadar kesin gösterilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri