Türk hukuk sisteminde eskiden Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçildikten sonra ise Cumhurbaşkanı bütün kanunları uygulamakla yetkili ve görevli olduğundan, Cumhurbaşkanı, herhangi bir kanunla ilgili olarak tüzük yerine yönetmelik çıkarabilir.
115. maddeden de açıkça anlaşıldığı gibi Tüzük çıkarma yetkisi sadece Bakanlar Kuruluna aittir. Cumhurbaşkanlığının Tüzük çıkarma yetkisi yoktur.
Kanuna aykırı olmamak kaydı ile tüzük çıkarma yetkisi Bakanlar Kuruluna aittir. 1982 Anayasamızın 115.maddesine göre tüzük yapmak için yetkilendirilen tek organ olan Bakanlar Kurulu, tüzüğü hazırladıktan sonra incelemesi için Danıştay'a gönderir.
Anayasa'ya göre, tüzükler Danıştay'ın incelemesinden geçirilerek Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarılmaktadır. Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan tüzükler kanunlar gibi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmektedir.
Kanunların uygulanmasına ilişkin esasları gösterirdi. 2017 yılında gerçekleşen Anayasa değişikliği ile tüzük çıkarılması kaldırıldı.
İlgili 17 soru bulundu
Genel olarak yürütmenin düzenleyici işlemler yapma yetkisi
Söz konusu Anayasa değişikliğiyle, kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisinin yanı sıra, daha önce Anayasada yer alan “tüzük çıkarma” uygulaması da kaldırılmıştır.
Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.
Bununla birlikte, bu Anayasa değişikliğinden önce çıkarılmış olan Tüzük- ler, hukuksal varlığını sürdürmektedir. Daha önce yayımlanmış metinlerde yer alan “tüzük” sözcükleri, “Cumhurbaşkanı'nca çıkarılan yönetmelik” yada “Bakanlıkça çıkarılan yönetmelik” biçiminde değiştirilmiştir8.
Tüzük için yetki kanununa ihtiyaç duyulmaz. KHKnin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından, Tüzüklerinki Danıştay tarafından yapılır. Yönetmelikler, tüzüklerden farklı olarak çok daha dar ve özel bir alanı kapsar, Danıştayın incelemesine gerek yoktur. Bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılırlar.
Bakanlar kurulu tarafından uygun bulunan tüzükler, cumhurbaşkanının onayına sunulmaktadır. Cumhurbaşkanı tarafından imza edilmesinden sonra, resmi gazetede yayımlanmasına müteakip, kırk beş gün sonra yürürlüğe girer.
Türkiye'de yasa koyma yetkisi TBMM'nindir. Anayasa madde 88'e göre yasa teklif etmeye ("Bakanlar Kurulu ve" ve deyimi, 21.1.2017-6771/16 md. ile çıkarılmıştır) milletvekilleri yetkilidir. Bunun dışındaki kişi ve kurumlar, yasa isteklerini meclise iletebilirler.
“Anayasamızın 113 üncü maddesi “bakanlıklar ve kamu tüzel kişiliği kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilirler.
Madde 20-Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.
Yönetmelik çıkarma yetkisi olan idareler sırasıyla; Başbakanlık ve Bakanlıklar ve Kamu tüzel kişilerdir. İl Özel İdaresi, Belediye ve Köy gibi yerel yönetimler tüzel kişiliklere sahip olduğu için yönetmelik çıkarabilirler.
Diğer bir deyimle, tüzük ve yönetme- lik gibi diğer düzenleyici işlemlerin, yürürlükteki kanun hükümlerini değiştirmeleri veya kaldırmaları mümkün olmadığı halde, KHK ile yü- rürlükteki kanun hükümleri değiştirilebilir veya kaldırılabilir. farklı olmayan, düzenleyici bir idari İşlemden ibarettir.
MADDE 116 – Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
Ancak Yazara göre Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanun hükmünde olmayıp normlar hiyerarşisinde kanundan sonra gelen, idarenin düzenleyici işlemleri üstünde kabul edilen, yürütme organına tanınan genel düzenleyici işlem türüdür (Eren, 2018: 521-570).
- 5678 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle değişik 101'inci maddenin son fıkrasında yer alan “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir” hükmü Anayasa Değişikliği Halkoylaması kesin sonuçlarının ilan edildiği 27 Nisan 2018 tarihinde yürürlükten kalkmıştır.
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir.
Türkiye cumhurbaşkanı vekili, Türkiye cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde görevlendireceği vekili, makamın boşalması halinde ise en yaşlı cumhurbaşkanı yardımcısı cumhurbaşkanlığına vekâlet eder ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.
Cumhurbaşkanı kararnameler yoluyla anayasa, kanun ve kişi hak ve özgürlüklerine aykırı olmamak kaydı ile yasama yetkisini de kullanmaktadır. Cumhurbaşkanının çıkarmış olduğu kararnameler Meclis veya Yargı yoluyla hükümsüz bırakılabilir veya iptal edilebilir.
Kanun tüzükten üstündür; çünkü, kanun Meclis, tüzük ise Bakanlar Kurulu tarafından konulmaktadır. Anayasa kanundan üstündür; çünkü, kanunu Meclisin adî çoğunluğu, Anayasayı ise kurucu iktidar koymuştur ve ancak tali kurucu iktidar, yani Meclisin üçte ikilik nitelikli çoğunluğu değiştirebilir.
Tüzükler Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girerler. Tüzükler yeni bir tüzükle yürürlükten kaldırılabilirler. Ayrıca, dayandıkları kanunun yürürlükten kalkması veya iptal edilmesiyle ya da tüzüğün kendisinin Danıştay tarafından iptal edilmesiyle de yürürlükten kalkarlar.
Tüzük, yönetmelik başta gelmek üzere düzenleyici işlemlerin pek çok türü mevcuttur. kanuna aykırı olmamak ve Danıştay'ın incelemesinde geçirilmek şartıyla bakanlar kurulu tarafından çıkarılan yazılı hukuk kuralı biçiminde düzenleyici idari işlemlerdir. Tüzükler Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri