Cumhurbaşkanı 2007 anayasa değişikliği referandumuna kadar TBMM tarafından 7 yıllığına seçilmekte ve en fazla bir dönem görev yapabilmekteydi. 2017 anayasa değişikliği referandumu ile yapılan değişiklikle beraber cumhurbaşkanının halk tarafından 5 yıllığına seçilmesi ve bir kimsenin en fazla iki kere 5 yıllık dönem ...
Türkiye'de seçimler devletin altı pozisyonu için yapılır: cumhurbaşkanlığı (ulusal), parlamento (ulusal), belediye başkanlığı (yerel), ilçe belediye başkanlığı (yerel), il veya belediye meclis üyeleri (yerel) ve muhtarlar (yerel). Seçimler dışında referandumlar da yapılmaktadır.
Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.
Yurt dışı seçmenler yurt dışında veya gümrük kapılarında oy kullanabilir. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda bu tarih itibariyle (29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar) 18 yaşını doldurmuş olanlar bu turda oy kullanabilir.
Fahri Korutürk
Kenan Evren, askerî yönetim boyunca devlet başkanlığı yaptı ve 1982 Anayasası'nın halk oylamasında kabulüyle cumhurbaşkanı oldu.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'nin temsil ve oy oranının en yakın olduğu seçim olan 1965 seçimlerini Adalet Partisi % 52,9 oy alarak kazandı. Bu oyla meclisin % 53,3'ünü alan Adalet Partisi tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaştı.
Parti, son genel seçimler olan 2018 Türkiye genel seçimlerinde %11,7 oy alarak 67 milletvekiliyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer aldı. Halkların Demokratik Partisi'nin merkezi komitesi, il ve ilçe başkanları ve eski liderlerinin çoğu tutukludur.
2018 yılı milletvekili seçimlerinde yüzde 11,7 oy oranıyla 67 milletvekili ile Mecliste yerini alan HDP, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 8,8 oy alarak 62 milletvekili çıkarıyor.
YSK'NiN KESİN SONUÇLARINA GÖRE ERDOĞAN YÜZDE KAÇ OY ALDI? YSK'nın kesin sonuçlarına göre Erdoğan geçerli oyların yüzde 49,52'sini, Kılıçdaroğlu yüzde 44,88'ini, Oğan yüzde 5,17'sini, İnce yüzde 0,43'ünü aldı.
14 Mayıs 2023'te yapılmış olan cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı oldu. Kılıçdaroğlu, oyların %44,88'ini alarak 2. sırada tamamladı; en yakın rakibi Recep Tayyip Erdoğan ise %49,52 oy aldı.
Bu son anketlerin tümü dört aday da belli olduktan sonra nisan ayında gerçekleşti. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra 15 anketin ortalamasına göre Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,6 oy alıyor. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 45.
Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938 tarihinde vefat etmesinden 1 gün sonra olağanüstü toplanan TBMM'de yapılan seçimlere 399 milletvekilinin 348'i katıldı. TBMM Malatya milletvekili İsmet İnönü 1. turda oy birliğiyle cumhurbaşkanı seçildi.
Yenilenen seçimde de Millet İttifakının adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti adayı Binali Yıldırım'a karşı kazandı ve belediye başkanı oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 52 ilde yarışı önde tamamlarken Kemal Kılıçdaroğlu 29 ilde daha fazla oy aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy kullandığı Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu'ndaki 3279 numaralı sandığın sonuçları açıklandı. Sandıktan Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'a 213, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na 134 oy çıktı, 4 oy ise geçersiz sayıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimin ikinci turunda 81 ilin 52'sinde yarışı önde tamamladı. İşte Erdoğan'ın en çok oy aldığı 10 il... Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin ikinci turundan galibiyetle çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre; 52 ilde yarışı önde tamamladı.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN HATAY'DA KADAR OY ALDI? Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'da yüzde 48.22 oranla oy aldı.
9 Mart 2003'te gerçekleştirilen ara seçimlerde Siirt milletvekili olarak meclise girdi. Başbakan Gül'ün istifasını sunmasıyla, 14 Mart 2003'te başbakanlık görevine geldi.
Hatay 2.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı kesin sonuçlara göre seçime katılan adaylardan Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oy oranı yüzde 49,5, Millet İttifakı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oy oranı yüzde 44,89 oy aldı.
“HDP'nin oy kaybetmesindeki en büyük faktör 2015'ten bugüne yeni bir siyaset üretememiş olmasıdır. Türkiye şartları değişti, siyasetin şartları değişti. Bunun için de HDP'nin yeni bir siyasete ihtiyacı vardı ama bunu gerçekleştiremedi böyle olunca da seçmeninin desteğini kaybetti.
Anadolu Ajansı'nın verilerine göre sandıkların yüzde 99,3'ü açıldı. Yurt dışı oyların sayımı sürüyor. AK Parti 266 milletvekili; MHP 50 ve Yeniden Refah Partisi (YRP) de 5 milletvekili kazanıyor. Cumhur İttifakı 321 milletvekil ile TBMM'de çoğunluğu elde ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri