Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki gözleme dayanan gerçekliğin, 1930-1940 yılları arasında toplumcu gerçekçiliğe yönelmeye başladığını görüyoruz.
- 1923 ve 1950 Arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında romanların çoğu realizm etkisi ile kaleme alınmıştır. - Cumhuriyet rejimi, Anadolu yaşamı, Atatürk devrimleri ve yoksulluk gibi konulara yer verilmiştir. - 1940 yılından itibaren romanda gerçekçiliğin bir uzantısı olarak köy insanına yöneliş başlamıştır.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında roman türünde en çok toplumsal konular işlenmiştir. Bunun sebebini söyleyecek olursak ilk belirtmemiz gereken şey edebiyatın yapısı gereği toplumun o dönemdeki ihtiyacını yansıtması ve toplumu gözlemleyerek aktarması demek mümkün olacaktır.
CUMHURİYET DÖNEMİ'NDE ROMAN (1950-1980): *1950-1980 arasında roman türü farklı eğilimlerle (toplumcu gerçekçi, bireyin iç dünyasını esas alan, modernist, millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan) gelişimini sürdürmüştür.
1982 Darbesi'nden sonra toplumun siyasete bakış açısının değişmesinin sonucu olarak toplumcu gerçekçi roman anlayışı artık bu dönemde azalmıştır. Romanlarda psikolojik, fantastik ve bireysel konular işlenmeye başlanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
1970-1980 yılları arasında roman yazarları sayısında büyük bir artış görülüyor. Konu türlerinde artış görülür, yazarların sıkıntısını çektikleri 27 Mayıs ve 12 Mart olayları ele alınır. Belgelere dayanarak yazılan tarihsel romanlarla birlikte Almanya'ya göçün değişik bir yanıyla girdiği romanlar görülüyor.
Cumhuriyet döneminde yazarlar, daha çok topluma gerçekleri anlatan konuları ön plana çıkardı. Bireysellikten çok toplumsal konular ele alınmaya başlandı. 1950'li yıllarda köy enstitüsü mezunları daha çok ön plana çıktı. Hem köy hem de kasabada yaşanan zorluklar bu dönemde romanlarda kaleme alındı.
Cumhuriyet dönemi romanı ve öyküsü, Anadolu insanının gerçeklerine, sorunlarına yöneldi, 1930 yıllarından sonra toplumcu-gerçekçi roman akımının doğması, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yasayan insanların yaşamını, sorunlarını gerçekçi gözlemlere dayalı olarak yansıtma olanağı sağladı.
1950'li yıllarda Köy Enstitüsü mezunu olan yazarlar köy ve kasaba konulu romanları ile ön plana çıkmaktadırlar. 1960'lardan itibaren Türk romancılığında yenilikçi bir anlayış ortaya çıkmıştır. Böylelikle modernizmi esas alan eserler yazılmıştır. Modernizmden beslenerek farklı anlatım teknikleri de ortaya çıkmıştır.
29 Ekim 1923'te cumhuriyetin ilanından 14 Mayıs 1950'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidarı Demokrat Parti'ye devretmesine kadar geçen süre içinde Erken Cumhuriyet Dönemi, ülkeyi dönüştürme amaçlı reformların yeni bir kültür oluşturduğu zaman dilimi olarak tanımlanmaktadır.
Cumhuriyetin İlk Yılları (1920 - 1940)
Cumhuriyetin ilk yıllarında milli ekonomi ilkesi çerçevesinde devletin destekleyeceği girişimci bir sınıfın oluşması ve kalkınmanın bu yolla sağlanacağı öngörüldü. Ulusal nitelikteki yerli sanayinin gelişimi ve ihtiyaç duyulan sermayeye yönelik 1924'te Türkiye İş Bankası kuruldu.
Özellikleri. Cumhuriyet Dönemi Edebiyatının temelinde İstiklal Savaşı ve Atatürk devrimleri vardır. Şiirler, romanlar, hikâyeler bu iki konu ile doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılıdır. Millî duygu ve heyecan geliştirmeye yönelik bu çabalar Millî edebiyatın bir devamı niteliğindedir.
Cumhuriyet Dönemi Özellikleri
- Gerçekçi bir anlayış kabul edilmiş ve toplumcu bir karakter ortaya çıkarılmıştır.
Anlatmaya dayalı metinlerin, dolayısıyla romanın en önemli özelliği kurguya dayalı oluşudur. Buradaki olay, yaşanmış olandan, bir başka söyleyişle biyografi, tarih, gezi yazısı, anı gibi insanların hayat serüvenleri üzerine yazılmış olanlardan farklıdır.
Cumhuriyet Dönemi şiir toplulukları: Beş Hececiler, Milli Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir, Yedi Meşaleciler, Saf Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir, Toplumcu Gerçekçiler, Garip Şiiri, Hisarcılar ,İkinci Yeniciler, Maviciler oluşturmaktadır.
Cumhuriyet Dönemi Türk Romanı -1 (1923 -1950) | 11.Sınıf Edebiyat - YouTube.
Üç Silahşorlar, Alexandre Dumas tarafından yazılmış olan tarihi macera romanı. Fransa'da XIII. Louis döneminde kralın muhafız birliğinde görev yapan Athos, Porthos ve Aramis adlı üç silahşore katılmak üzere Paris'e giden D'artagnan Romansı (Dartanyan) adlı gencin maceralarını konu alır.
Milli ve dini duyarlılıkları yansıtan romanlar şunlardır: Halide Edip Adıvar - Ateşten Gömlek, Yeni Turan, Türk'ün Ateşle İmtihanı Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Yaban, Ankara, Nur Baba. Reşat Nuri Güntekin - Çalıkuşu, Yeşil Gece, Acımak.
Türk toplumunun Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde çağdaş uygarlık yörüngesine girmesinin de akılcı bir simgesidir. Bu bağlamda Birinci TBMM 23 Nisan 1920'de toplanmıştır. Cumhuriyet ise bu tarihten üç buçuk yıl altı gün sonra 29 Ekim 1923'te ilan edilmiştir.
13 Ekim 1923'te Ankara, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile Türkiye Devleti'nin Hükûmet Merkezi oldu. Artık mevcut yönetimin isminin de açıkça ifadesi ve ilanı gerekiyordu. Nihayet 29 Ekim 1923'te TBMM tarafından kabul edilen Anayasa değişikliği ile Cumhuriyet ilan olundu.
Cumhuriyet Dönemi'nde hikaye türü “1923-1940” ve “1940-1960” yılları olmak üzere iki farklı zaman altında incelenir. Bu dönemde hikayenin başlıca özellikleri ise, Bu dönemde eser veren sanatçılar gözleme dayalı gerçekçiliği hikayelerine yansıttı. Sanat akımı olarak da realizm ön plana çıkmıştır.
Türk Edebiyatında Cumhuriyet dönemi 1923 yılında başlayıp 1950'ye kadar sürmüştür. Yaklaşık 30 yıl süren dönemde başta roman, şiir ve öykü olmak üzere farklı dallarda birçok eser kaleme alındı. Avrupa ülkelerine giden yazarların gözlemlerinden oluşan gezi kitapları da en çok okunan eserler arasında yer aldı.
Bir nevi hazırlık ve deneme süreci olarak geçen tercüme ve uyarlamalardan sonra ilk telif piyesi olan tek perdelik Üç Kahraman 1942'de yayımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri