Egemen yaklaşım kuramlarının temelinde kitlesel hareketler bulunur. Kuramcılara göre insan davranışları önceden tahmin edilebilir ve gerekli veriler doğru bir şekilde toplanarak yeniden inşa edilebilir ve insan davranışları kontrol edilebilir. Ana akım araştırmalarda izleyici çoğunlukla pasif şekilde kabul edilir.
Liberal görüşü savunanlar geniş bir görüş dizisi benimsemekle birlikte genellikle ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, basın özgürlüğü, sivil haklar ve sivil özgürlükler, seküler devlet, liberal demokrasi, ekonomik ve siyasi özgürlük, hukukun üstünlüğü, özel mülkiyet ve piyasa ekonomisi gibi fikirleri destekler.
Bireyin hayat felsefesinden karar alma mekanizmasına kadar etkili olabilmektedir. Riley – Riley modeli, örgütsel iletişimin sosyal yaşamı etkileme sürecini anlatan bir model olduğu söylenebilir.
Ana Akım Yaklaşımı medyanın amacını belirler ya da toplumsal süreçlerden soyutlar. Bu yaklaşımın temel amacı, toplumsal kontrol, ikna ve davranış değişikliklerine karşı bilgi toplamaktır. Böylece insanların tutum ve davranışlarını etkileyerek insanları kendi istedikleri yönde davranış değişikliğine yöneltmektedir.
GÜÇLÜ ETKİLER DÖNEMİ
19. yüzyılın sonu ile II. Dünya Savaşı'nın başlamasına kadar ki süreçte yapılan iletişim araştırmaları “Güçlü Etkiler Dönemi” olarak adlandırılmaktadır. Çünkü bu dönemde medyanın insanlar üzerinde çok güçlü etkilere sahip olduğu ön kabulü vardır.
İlgili 25 soru bulundu
Güçlü etkiler döneminin (2. Dünya Savaşı Öncesi) en bilinen teorilerinden biri olan “Hipodermik iğne” kuramı da Laswell'e aittir. Söz konusu kuram, kitle iletişim araçlarının toplum üzerinde çok güçlü bir etkisinin olduğunu ve kitleleri anın- da istenen şekilde yönlendirdiğini iddia etmektedir.
Kurama göre, televizyonun etkisi uzun vadelidir. Yavaş yavaş, dolaylı ve zamanla yığılarak çoğalan bu etki televizyon izleyicilerin davranışlarından çok tutumları üzerinde etkilidir.
İletişim kuramları temel olarak eleştirisel ve ana akım iletişim araştırmaları olarak iki sınıfa ayrılabilir.
Bu kuram, kişinin yeni bir durumla karşılaştığında nasıl bir tutum takındığını ve buradaki seçici etmenleri açıklamaya yöneliktir. “Uyumsuzluk kuramı”na göre, birey, mevcut tutumuyla çelişen yeni bir enformasyona maruz kaldığında bilişsel bir uyumsuzluk içine düşer.
Sihirli mermi kuramı, iletişim araçlarının güçlü, anında ve doğrudan etkileri olduğunu varsayar. Si- hirli mermi kuramına temel olan iletişim araçlarının güçlü etkileri görüşü, birinci dünya savaşında propagandanın görünürdeki gücünden etkilenmiştir.
Osgood-Schramm İletişim Modeli
Döngüsel iletişim modeli olarak da bilinir. Modelde iletişim sürecinde yer alan aktörlerin davranışları üzerine yoğunlaşılmıştır ve dairesel bir modeldir. Bu modelde kaynağın da alıcının da sorumlulukları aynıdır.
Newcomb modeli doğrusal süreçlerden farklı üç köşeli bir model sunmaktadır. İlk kez iletişim sürecine gönderen ve hedef kitlenin yanı sıra toplumsal ilişkileri de katmaktadır. Bu model için iletişim etkinliğinin rolü toplumsal sistem içinde dengenin sürmesini sağlamaktır.
Shannon ve Weaver
Shannon-Weaver modeli bir diğer erken ve etkili olmuş iletişim modelidir. 1Bu model 1948 yılında yayınlanan bir doğrusal iletim modelidir ve iletişimi beş temel bileşenin etkileşimi olarak tanımlar: kaynak, verici, kanal, alıcı ve hedef. Kaynak, mesajın oluşturulmasından sorumludur.
Klasik liberalizm, serbest piyasayı ve laissez-faire ekonomisini; sınırlı devleti, ekonomik özgürlüğü ve siyasi özgürlüğü vurgulayan, hukukun üstünlüğünün güvenceye aldığı sivil özgürlükleri savunan; liberalizmin bir dalı, felsefi ve politik ideolojidir.
Liberal demokraside, seçilmiş bir hükümet, adaleti yönetirken belirli bireyleri veya grupları ayrımcılığa tabi tutamaz, toplantı ve ifade özgürlüğü gibi temel hakları korur, kolektif güvenliği sağlar veya ekonomik ve sosyal faydaları dağıtır.
Liberal Demokrat Parti'nin anlayışına göre devletin asli görevi, bireyin mal ve can güvenliğini sağlamaktır; hukukun üstünlüğünün olduğu bir ülkede devlet, temel birey haklarını korumak dışında keyfi kurallar, uygulamalar ve yasaklar getiremez.
Paul Lazarsfeld ve Elihu Katz; insanların bir adaya oy vermede ya da hangi ürünü tüketeceklerine karar verme sürecinde iletişimi iki aşamalı akış (two step flow) olarak adlandırdıkları modelle açıklamaktadırlar (Bourse & Yücel, 2012: 86).
Two-step flow (iki aşamalı akış): ilk aşamada medyaya doğrudan açık oldukları için göreli olarak iyi haberdar olan kişiler; ikinci aşamada medyayı daha az izleyen ve bilgi almak için başkalarına bağımlı olanlar bulunur.
Kitle iletişim, mesajın tek yönlü olarak iletişim araçları vasıtasıyla büyük bir kitleye yani topluluğa aktarılması olayıdır. Bu sayede aktarılmak istenilen mesaj kısa bir süre içerisinde büyük çaplı kitlelere kolayca ulaştırılabilir.
Sarmal iletişim modeli, Dance tarafından geliştirilen ve iletişimin dinamik bir süreç olduğunu ve gönderici ile alıcı arasında zamanla geliştiğini, böylelikle iletişim sürecinin her evresinde bilgi ve deneyim bakımından yeni öğretilerin eklendiğini öne süren bir iletişimci modelidir.
Kültürel kuramının odağında insan eylemini kavrayışı vardır. Faillerin, aktif ve anlam yönelimli olarak düşünülmesi gereği • Yorumcunun görevi, bir eylemin arkasındaki güdü ya da öznel niyeti ortaya çıkarmaktır. birlikte anlam dünyanın dışına atılmıştır (büyü yitimi, disenchantment) .
Bilgi kuramının önemli alt dalları; kaynak kodlaması, kanal kodlaması, algoritmik karmaşıklık kuramı, algoritmik bilgi kuramı gibi alanlardır. Ayrıca Makine Öğrenimi alanında sınıflandırma problemlerinde; özellikle de karar ağaçlarının oluşturulmasında bilgi kuramı ve buna bağlı entropi kavramı kullanılmaktadır.
Gündem belirleme, kitle iletişim araçlarının belirli bir konuya ayırdığı yer veya zaman miktarının ölçülmesi gerektiğini ve bu ölçümün ya izleyicilerin konulara gösterdiği ilginin miktarıyla ya da ya da onların konuların önemliliğine ilişkin yargılarıyla ilişkili olması gerektiğini söyler(6).
Lazarsfeld, Katz ve benzerlerinin “sınırlı etki tezi” oldukça kurnazca gerekçelendirilmiş ve örülmüş bir tezdir. Sınırlı etki teziyle, Lazarsfeld ve Katz onları besleyen patronlara sadece reklamlarında kime odaklanacaklarını anlatmamakta, aynı zamanda medya endüstrisine karşı artan eleştirilere karşı korumaktadır.
1970'li ve 1980'li yıllarda yapılan önemli çalışmalar ile ilk kuramlar geliştirilmiş- tir. Edward Hall'den sonra gelen en önemli çalışma kuşkusuz Geert Hofstede'nin (1980) kültürel boyutlar kuramıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri