Yaz budaması özellikle meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir. Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunlaşmaya başladıktan sonra yapılabilir.
· Oluşabilecek kış zararlarının önüne geçmek için ağustos ayının 15'i gibi asıl budama yapılmalıdır. · Yaz budamasıyla cevizde meyvelere daha fazla güneş ulaşımı sağlanır ve meyve büyüklüğü ile kalitesinde artış gözlenir.
Ağacı budarken özellikle şu detaylar önem taşır: Ceviz ağacının budanmasında zaman faktörü önemlidir. En uygun zaman ise ilkbahar ya da kış mevsiminin son zamanlarıdır. Ağacın dinlenme dönemi olduğundan yaralanmalar çok daha hızlı şekilde iyileşebilir.
Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan meyve oluşma ve iç doldurma devresinde kesinlikle ceviz ağaçları susuz bırakılmamalı yeterli sulama yapılmalıdır. e. Hasat döneminde meyvenin dalından rahat kopabilmesi için hasattan 15 gün önce su verilmelidir.
Ağaç budama mevsimi yaprakların döküldüğü ve ilkbaharın başladığı zamandır. Bu yüzden en uygun dönem 15 kasım ile 15 mart arasıdır. Meyve ağaçları da aynı tarihte budanır. Yaz boyunca meyve ağaçlarındaki sürgünlerin seyreltilmesi normaldir.
İlgili 34 soru bulundu
Yaz budaması özellikle meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir. Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunsulaşmaya başladıktan sonra yapılabilir.
Budama kış ve yaz (yeşil) olmak üzere iki ayrı ve zıt mevsimlerde yapılır. Kış Budama Zamanı: Kışı ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış dinlenmesine girmelerinden sonraki süre, budama bakımından, en uygun bir zaman dilimidir. Ancak kışı sert geçen yerlerde şiddetli donlardan önce, budamanın yapılması doğru olmaz.
Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir. beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
Ağaçların bulunduğu toprak yapısına ve iklim koşullarına göre 7-10 günde bir sulanması yeterli olabilir. Ceviz ağaçları büyüme ve gelişme aşamasında sürekli suya ihtiyaç duymaz. Ekim sonrası can suyu verilen ceviz ağaçları, bölgenin yağış koşullarına göre suya ihtiyaç duyar.
Her meyve ağacında olduğu gibi ceviz ağacı da meyve verimi ve meyve kalitesi azaldıkça budama yapılır. Budama sonrası yüksek kalitede ceviz ve ceviz veriminde artış olur.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir.
ceviz ağacı diğer meyve türlerine uygulanan budama şeklinden biraz farklı budanır.her yıl uygulanan ve düzensiz yapılan budama verim düşüklüğüne sebep olur.çok kuvvetli dal ve sürgün meydana getirmesine sebep olur.Birçok meyve türünde meyveler,budanan yıllık sürgünlerde oluşurken,cevizlerde budamadan sonra sürecek ...
Ceviz taban gübresi ceviz ağaçlarının köklerine direkt olarak uygulanan bir gübrelemedir. Bu yöntem ağacın besin ihtiyaçlarını karşılar ve topraktaki besin maddelerini artırır. Ceviz taban gübresi genellikle ilkbahar veya erken yaz aylarında uygulanır.
Kışın sonlarına doğru hafif bir kış budama işlemi, sürgün pişkinleşmesini daha rahat hale getirebilmek için yazın budama işlemi yapılır. Budama yaparken ağacın orta kısmından yapılmasına özen gösterilmeli, çok ince dallara işlem uygulanmamalı ve 30 cm'den kısa sürgü kesilmemelidir.
Bu uygulamaya her ilkbahar ve yaz mevsiminde devam edilmelidir. İskelet ana dallarını oluşturacak sürgünlerin çok kuvvetli büyüyenlerinin uçları kesilir, normal büyüyenlerin tepe gözleri köreltilir ve zayıf büyüyenlere dokunulmaz. Böylece sürgünlerin dengeli büyümelerine çalışılır.
Ceviz ağacında uç kesimi yapılmazsa 4. yaşında ne durumda olduğunu gösteriyor. Ceviz budama da 3 yaşında dikkat edilmesi gerekenleri izleyin.
Ceviz ağacı derin kumlu, süzek, sulamaya uygun ve organik madde açısından zengin topraklarda yetişen bir bitkidir. Tolere edebileceği pH değeri 5 ila 8 arasındadır, ancak ticari bahçelerde çoğu yetiştirici pH değerini hemen 6,5'a sabitlemek için kireç uygular (sertifikalı bir tarım uzmanına danışın).
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Asidik topraklarda ise amonyum nitratlı gübreler kullanılmalıdır. Yine topraktaki miktar saptanarak yetişkin verimli aşılı ceviz fidanlarında (CHANDLER CEVİZ FİDANI gibi) dekara 12-20 kg saf azot olacak şekilde gübreleme yapılabilir. Gübre miktarı suyun kullanımına ve sulama şekline göre değişir.
Temizlenmiş cevizleri güneşli bir alanda veya havadar bir ortamda temiz havlu veya bez üzerine sererek kurutabilirsiniz. Bu metot özellikle evde yaş ceviz kurutmak için elverişlidir. Cevizleri evde eşit şekilde kurutmak isterseniz, düşük sıcaklıkta fırında da kurutabilirsiniz.
Ceviz çiçekleri bir cinslidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı sürgünde, ancak aynı ağaç üzerinde bulunmaktadır. Erkek çiçekler iki yıllık dallarda, dişi çiçekler aynı yılın sürgünlerinde bulunur. Tozlanma rüzgarla olmaktadır.
Yaz dinlenmesinden sonra yapılacak yaz budaması yaprak alanını azaltacaktır. Ağustos-Eylül aylarında budanan ağaçlar aynı yıl çok nadir yeni gelişim gösterirler.
Uluslararası Fidancılık Derneği'nin Pasifik Kuzeybatı Bölümüne göre, çiçek açtıktan sonra budanmalıdırlar. Ölü veya ölmekte olan dalların rutin budaması herhangi bir zamanda yapılabilir.
Buna karşılık çiçekleri, geçen yılın sürgünleri üzerinde oluşan ağaçları (Çiçek Eriği, Çiçek Elması, Akasya, İğde v.b), çiçeklenmeden sonra budamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri