“Delirme, çıldırma, delilik” anlamlarına gelen “cünûn” kelimesi, gözle görül- meyen lâtif cisimlerden ibaret bir cins mahlûkatı ifade eden Arapça “cinn” kelimesinden türemiş bir isimdir.
Cünûnun terim anlamıyla ilgili olarak yapılan değişik tarifler arasında yaygın olanı, Seyyid Şerîf el-Cürcânî'nin et-Taʿrîfât'ında yer alan, “söz ve fiillerin nâdir haller dışında normal cereyan etmesini engelleyen akıl bozukluğu” şeklindeki tanımdır.
Cünun TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Delilik.
Akıl hastalığı ceza sorumluluğunun unsurlarından isnad yeteneğini ve dolayısıyla kusuru ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı suç işleyen akıl hastalarının ceza sorumlulukları yoktur. Suçlunun ceza sorumluluğu veya azaltılmış ceza ceza sorumluluğu psikiyatristin vereceği rapora dayalı olarak saptanmaktadır.
Sahipsiz akıl hastası denir.
İlgili 45 soru bulundu
Cu; görüşürüz demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mecnun kelimesi, cünun sözcüğünden türetilmiştir. Cünun, delirmek ve çıldırmak anlamına gelirken, Mecnun da aşkından deliye dönmüş olan kimse demektir. Fuzuli tarafından kaleme alınan Leyla ile Mecnun mesnevisinde, Mecnun, ilahi aşkı ve ahiret özlemini simgeler.
Beylik mal ya da parayı zimmetine geçiren, çalan.
Akıl hastalıkları tedavi edilemez ve ömür boyu sürer mi? Hayır. Uygun ve erken tedavi edilirse birçok kişi tamamen iyileşir ve bir daha hastalık devresine girmezler. Başkaları içinse akıl hastalığı ömürleri boyunca ortaya çıkabilir ve sürekli tedavi gerektirir.
Oruç bozmayı veya tutmamayı mubah kılan özürlere de avârız-ı mübîha denilir (bk. ORUÇ). Ehliyet ârızaları esas itibariyle akıl hastalığı (cünûn), bunama (ateh), uyku, baygınlık, ölümle sonuçlanan hastalık (maraz-ı mevt), sarhoşluk, sefeh, borçluluk, iflâs ve kölelikten ibarettir.
Kısaca sefeh, görüş ve düşüncede hevâ ve hevese uymak, akıl ile değil zevk ile hareket etmektir.
Anlamı: "Müstahkem" kelimesi, güçlendirilmiş, sağlamlaştırılmış veya korunaklı hale getirilmiş bir şeyi veya yeri ifade eder. Bu kelime, askeri bir mevzi, kale veya savunma hattı gibi yapıları tanımlamak için sıkça kullanılır. Aynı zamanda güçlü ve sağlam karakterlere sahip insanları tanımlamak için de kullanılabilir.
Dilimize Arapçadan geçen müteşebbis kelimesi ''teşebbüs etmek'' fiilinden türetilmiştir. Teşebbüs etmek bir şeye yeltenmek ve yapmaya çalışmak anlamına gelirken müteşebbis kelimesi kalkışan ve girişen demektir. İktisat biliminde biriktirdiği sermaye ile yeni bir iş kuran kişilere müteşebbis ya da girişimci denir.
Lâtife etmek, şaka yapmak.
Türk Dil Kurumuna göre mecmua kelimesi dergi anlamına gelmektedir.
Melun kelimesinin sözlük anlamı lanetlidir. Bu kelime halk arasında, pis, alçak ve mundar manasında da kullanılır. Kime Melun Denir? Melun kelimesi İslam literatüründe genellikle şeytan için kullanılır.
MECLÛP – MECLÛB
1. Başka bir yerden getirilmiş, çağırılmış, celbedilmiş. 2. Tutkun, meftun: Ben de bilmem ki nedir matlûbum / Sana bilsen ne kadar meclûbum (İsmâil Safâ).
Doğal sayı sisteminde 32'den önce yer alır ve 30'dan sonra gelir. Galyum'un atom numarasıdır. Hatay ilinin plaka kodudur. Ayrıca Türkiye'de argoda erkek mastürbasyonu anlamında kullanılır.
Küfretmek çoğu zaman duygusal bir tepkidir. Hayal kırıklığına uğradığımızda, şaşırdığımızda veya sinirlendiğimizde küfür bize duygusal olarak rahatlama imkânı sağlar. Deneylerin gösterdiğine göre küfretmek ayrıca vücudun acı toleransını da artırır.
görüşürüz anlamına gelen kısaltma. ingilizce'de bu harflerin okunuşu görüşürüz/görüşelim anlamındaki see you ile aynıdır.
Şizofreninin üç evresi vardır: 1) Akut Evre, 2) Stabilizasyon (Dengelenme) Evresi ve 3) Stabil (Dengeli) Evre.
Günümüzde şizofrenide beyindeki yapısal anormalliklerinin araştırılmasında çoğunlukla manyetik rezonans (MR) teknikleri kullanılmaktadır.
Tevkifat sözcüğü de tutuklamalar anlamına gelir. Tevkif Ne Demek? Tevkif, bir suçtan şüpheli olarak aranan bir kişiyi gözaltına almak, alıkoymak ve tutuklamak demektir. 1932 yılında gerçekleştirilen dil devriminden sonra bu kelimenin yerine daha çok tutuklamak sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri