Mezun olduğun programları ters kronolojik sıra ile yazmalısın. Okurken aldığın dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanı belirtebilirsin. Yeni mezunsan bu bölüm başta olmalı ama iş deneyimine sahipsen bu bölümü iş deneyimi bölümünün altına yazabilirsin.
Kronolojik bir CV işini ve diğer deneyimlerini ters kronolojik sıraya göre listeleyerek en son işlerin özgeçmişin en üstünde ve en yeni işlerin de özgeçmişin en aşağısında olduğu anlamına gelir. Bu yüzden bazen ters kronolojik CV olarak adlandırılır.
Başarılar: Çalışırken ulaştığınız başarıları kısaca listelemelisiniz. Deneyim: Kısaca hangi tarihler arasında, hangi firmada, hangi pozisyonda çalıştığınızı listelemelisiniz. Eğitim Bilgileri. Beceriler/Diğer Bilgiler.
İlgili 22 soru bulundu
Üniversite mezunuysanız ilkokul ve ortaokul bilgilerinizi CV'nize yazmanıza gerek yoktur. Peki lise? Lise bilgilerinizi yazabilirsiniz fakat illa yer vermenize gerek yok.
A4 kağıda yazmalısın. Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.) Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısın.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik. Takım çalışması
Öz geçmiş, profesyonel yaşamınızda daha önce neler yaptığınızı özetleyen bir belgedir. Sizinle ve eğitiminizle ilgili en önemli bilgileri içermeli, neler yapabileceğinizi ve ne yapmak istediğinizi göstermelidir. Türkiye'de öz geçmiş yaygın olarak CV olarak da anılır.
İnternette gördüğünüz çoğu öz geçmiş örneğinde doğum tarihinin standart bir bilgi olarak eklenmiş olduğunu görürsünüz. Bu durum sizi yanıltmasın. Doğum tarihinizi yani yaşınızı, CV'nize dahil etmek kesinlikle bir zorunluluk değildir.
Doğru CV uzunluğu, çalıştığınız sektöre, iş deneyimlerinize ve unvanınıza göre farklılık gösterebilir fakat genel olarak A4 kağıdına 2 sayfa ideal uzunluktur. Araştırmalar da işe alım uzmanlarının çoğunluğunun ideal CV uzunluğunu 2 sayfa olarak tanımladığını göstermektedir.
Bunlardan ilki, eğitiminiz boyunca derslerdeki başarılarınız, not ortalamalarınız gibi detaylardan oluşmaktadır. Bölüm birinciliği gibi sizleri rakiplerinizden ayıracak kriterde başarılarınız bulunuyorsa bunları dikkatlice özgeçmişinize eklemelisiniz.
Bekar, nişanlı, dul veya evli olmanız ve de çocuk sahibi olmanız veya kaç çocuğunuzun olduğu işi yapabilme becerinizi etkilemeyecektir. Bu sebeple medeni durumunuzu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
Referansları CV'ye eklemenin gerekli olmadığı durumlar
Bu noktada referanslar henüz kritik bir rol oynamaz. Adaylardan referanslar genellikle işe alım sürecinin ilerleyen aşamalarında istenir. Bu sebeple iş ilanında belirtilmemişse referanslarınızı CV'nize eklemenize gerek yoktur.
İşe alırken okuduğu liseye bakılmıyor zaten. Bakan göremezsiniz. Dolayısıyla açık lise mezunu olmak kariyeri olumsuz yönden etkilemez.
Tüm işlerinizi tek bir sayfaya dahil edebiliyorsanız, rahatlıkla tek sayfada CV'nizi oluşturabilirsiniz. Yapamıyorsanız, sahip olduğunuz en eski işleri veya başvurduğunuz işle ilgili olmayan işleri eklememeniz gerekmektedir.
Kimlik numaran, medeni durumun, adli sicilinle ilgili bilgiler, kan grubu belgeleri gibi kişisel bilgilerin neredeyse faydadan çok zararı var. CV'ni pek çok farklı yere gönderiyorsun. Bu tür bilgileri tanımadığın insanlarla da paylaşmış oluyorsun.
Mülakatlarda hobilerim hakkında tatmin edici cevaplar verebilmek için; çeşitli arkadaşlarla oyun oynamayı, sinemaya gitmeyi, spor salonuna gitmeyi, fotoğraf çekmeyi, resim yapmayı, kitap okumayı, müzik dinlemeyi, araştırma yapmayı ve düzenli olarak sağlıklı yaşamı güçlendirmeyi seviyorum.
Müzik aleti çalmak, fotoğraf çekmek, blog yazmak, yüzmek, çizim yapmak hobi örnekleri olarak kabul edilebilir ve bu örnekler çok daha fazla çoğaltılabilir. Hobilerinizden bahsederken kitap okumak gibi genel bir boş vakit geçirme aktivitesi değil daha spesifik uğraşlara yer vermeniz iyi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri