İlaçlar: Nonsteridal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ) - naproksen, indometazin, diklofenak gibi ilaçlar, hafif seyirli ankilozan spondilit tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardır. Bunlar inflamasyonu, ağrı ve tutukluğu giderir.
Ankilozan spondilit tedavisinde en sık kullanılan yöntem ilaç tedavisidir. Hastanın ağrı ve tutukluk gibi semptomlarını hafifletmek için naproksen, indometazin gibi Non Steroid Anti İnflamatuar İlaçlar (NSAİİ) kullanılabilir.
KORTİZON: Bu ilaçlarlar romatoloji pratiğindeki en etkili ilaç grubudur. Romatizmal hastalıkların birçoğunda tedavinin başlangıç ya da bir döneminde kullanılırlar. Romatoloji uzmanları yan etkileri olabilen bu ilacı; gerektiğinde kullanmaktan kaçınmaz çünkü sağlanacak fayda daha önemlidir.
AS'i aktif olan yani inflamatuvar karakterde ağrı ve sabah tutukluğu gibi belirtileri yoğun olan hastalarda sıcak uygulamaları inflamasyonu daha da arttırarak yakınmaların artışına yol açar. Bu nedenle hekiminiz önermediği takdirde kaplıca tedavisinin uygulanmaması gerekir.
Ankilozan spondilit hastalığı için ağrı kesici, birtakım ilaçlar ve egzersiz önerilir ve hastalığın semptomlarının hafifletilmesi ve iyileştirilmesi amaçlanır. Ancak daha şiddetli vakalarda cerrahi müdahale de düşünülebilir.
İlgili 19 soru bulundu
İlaçlar: Nonsteridal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ) - naproksen, indometazin, diklofenak gibi ilaçlar, hafif seyirli ankilozan spondilit tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardır. Bunlar inflamasyonu, ağrı ve tutukluğu giderir.
Yürüme sırasında, yürüyüşün esnekliği ve kalitesi açısından bu eklemlere büyük iş düşer. Ankilozan spondilitli hastada ilk bozulan fonksiyonlardan biri, yürüyüştür. Yürüyüş zor, sıkıntılı ve ağrılı hale gelir. Bu eklemlerdeki bozukluk, kişinin öne eğilmesini de etkiler ve kısıtlar.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır.
Bol mineral ve vitamin içermeleri nedeniyle meyve ve sebzeler, omega 3 açısından zengin olmalarından dolayı deniz ürünleri ve ceviz tüketiminin artırılması önerilir. Ankilozan spondilit hastalarının şeker, tuz, kırmızı et, aşırı yağ içeren ürünler ve alkolden uzak durması gereklidir.
Uyku öncesinde ve sabah kalkarken en az 20-40 dakika yüzüstü yatmak, yan yatmaktan kaçınmak, kalın yastıkları terk ederek neredeyse incecik yastıkları tercih etmek doğru bir davranışlardır. İmkan varsa yastıksız yatılabilir ve uykuda sırt üstü yatmaya çalışılmalı, yan yatmaktan kaçınılmalıdır.
NSAİİ'ler (voltaren, cataflam, apranax, naprosyn, majezik, endol… gibi) ve aspirin iltihabı ve ağrıyı tedavi etmek için kullanılırlar.
Özellikle soğuk-sıcak ısı uygulaması, egzersiz ve masaj gibi yöntemlerin yanı sıra, balık yağı, zeytinyağı, yulaf ve buğday gibi tam tahıllar, bezelye ve fasulye gibi baklagiller ile bitki çayları ve vitamin takviyeleri romatizmaya iyi gelen yöntemlerin başında yer alır.
Nedeni vitamin eksikliği mi? D vitamini eksikliği ve buna bağlı osteoporoz gelişmesi dışında; vitamin eksikliği romatizmaya neden olmaz. Ancak romatizma olan kişilerde steroid kullanımına bağlı osteoporozdan korumak amacıyla mutlaka kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapmak gerekir.
Ankilozan Spondilit Neden Gelişir? Ankilozan Spondilit hastalığın özel bir sebebi yoktur ancak genetik yatkınlık söz konusudur. Kalıtsal faktörler içersinde özellikle, HLA-B27 olarak bilinen bir gen, ankilozan spondilit hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde artırmaktadır.
Kişi, hareketsiz kaldıkça rahatsızlık ve ağrı hissi artar. Bu rahatsızlık ve katılaşma hissi, ilerleyen dönemlerde omuz ve kalça gibi eklemlerde de görülebilir. Tedavi edilmeyen ankilozan spondilit, ciddi yorgunluğa neden olur.
Ankilozan Spondilitin en sık etkilediği eklemler özellikle alt uzuvlardaki büyük ve orta boy eklemlerdir. Ayak bileği, diz, kalça eklemlerinde ağrı, şişlik ve hareket zorluğu olabilir. Bu eklemlerdeki bulgular tek veya birkaç eklemde olabilir ve romatoid artritte olduğu gibi simetrik olması şart değildir.
Bağırsak dostu probiyotik besinler vücuttaki iltihabı önleme ve azaltma konusunda oldukça etkilidir. Romatizma hastaları sirke, turşu, yoğurt, kefir, boza gibi probiyotik besinleri daha fazla tüketmeye özen göstermelidir.
Ömür boyu süren bir hastalık olup, ilk 10 yıldaki seyrine bakarak geleceğe dönük tahmin yapılabilir. Yaşam süresi genel olarak normaldir. Hastaların sadece üç te birinde hastalık ciddi bir seyir izlemektedir. Dolayısıyla tüm hastalarda kamburluk olacak diye bir durum yoktur.
Ankilozan spondilit hastalığı en çok omurgayı ve omurganın leğen kemiğiyle birlikte oluşturduğu eklemi etkiler. Bunun dışında göz, böbrek, akciğer, kalp, kemik gibi eklemler dışındaki yerleri de etkileyebilir.
Genel olarak iltihaplı eklem romatizmalarına kaplıca ve sıcak uygulamalar iyi gelmez. Hatta aktif hastalık esnasında şikayetleri daha da artırabilir. Kireçlenmede ise yararlı olabilir.
Kahve ve çayda miktar belirleyici
Zeytinyağı tüketimi, içindeki oleik asite bağlı olarak romatoid artrit gelişimini baskılamaktadır. Ayrıca hastalığın gelişimini günlük 4 bardaktan fazla kahve arttırırken, 3 bardak çay ise azaltmaktadır.
Araştırmalar şiş eklemler için sarımsağın önemli olduğunu gösteriyor. Anti-inflamatuar özelliği ağrıyı ve artrit nedeniyle oluşan inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.
Ağrı tipik olarak hareketsiz kalındığında, soğukta artar; hareket ve vücudun ısınması ile kişi rahatlar. Ankilozan Spondilit hastalarının soğuk havalardan korunması ve tedavi için kullandıkları bazı ilaçların dozlarını artırmaları gerekebilir.
Kalsiyum ve D vitamini alımımız yeteri kadar olmalıdır.
Nitelikli bir şekilde uygulanan Pilates egzersizleri Ankilozan Spondilit hastalarının günlük hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Böylece ağrı şikayetlerinde belirgin bir düzeyde azalma da gözlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri