Dolayısıyla cv rengi nasıl olmalı sorusuna verilebilecek en doğru yanıt, oluşturulan özgeçmişin yapısına uygun bir renk tonlamasının tercih edilmesi olacaktır. En genel anlamıyla cv çıktısı alma işlemlerinde özgeçmişin yapısına uygun renk tonları tercih edilmelidir.
Klasik ve profesyonel bir görünüm için genellikle mavi, siyah, gri ve beyaz renkler tercih edilir.
PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir.
Türkiye'de genellikle vesikalık fotoğraf ölçüleri kullanılır fakat bu konuda karar size aittir. Omuz hizası üzerinden çekilmiş bir fotoğraf daha küçük bir boyutta ve bel hizası üzerinden çekilmiş bir fotoğraf ise daha büyük bir boyutta CV'ye konulabilir.
Öte yandan Türkiye'de ise fotoğrafsız özgeçmişler iyi karşılanmıyor. Türkiye'deki ilanlara başvururken özgeçmişine bir fotoğraf eklemeyi unutma. Ancak bu fotoğrafın resmi görünmesi şart. Günlük hayattan seçtiğin fotoğrafları özgeçmişinde asla kullanmamalısın.
İlgili 22 soru bulundu
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
Dolayısıyla, misalen, güneş gözlüğüyle CV fotoğrafı çekilmemelisiniz. Ayrıca gözleriniz objektife bakmalı, başka bir yere değil. Ya da selfie de çekmenizi asla önermiyoruz, neredeyse hiçkimse CV fotoğrafı olarak selfie kullanmaz.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
CV fotoğraflarında kullanılacak olan ölçüler genellikle vesikalık fotoğraflarla aynı ölçülerdir. Bu nedenle fotoğraf seçimlerinizde vesikalık fotoğraf boyutlarını ciddiye almalısınız.
CV'nizin diğer bölümleri de zaten yaşınızla ilgili yaklaşık bir çıkarımda bulunulmasını sağlar. Bu sebeple, işe alınma sürecinde yaşınızla ilgili bir ayrımcılığa uğrayacağınızı düşünmüyorsanız CV'nizde doğum tarihinizi yazmanızı öneririz.
CV'nizin renkleri çok farklı veya çok göze batan renkler olmamalıdır. Tamamen yaratıcılık üzerine bir işe başvuracaksanız o zaman renk konusunda esnek davranabilirsiniz. Bunun dışında harfler siyah olsun. Alternatif olarak koyu mavi, koyu yeşil, koyu kırmızı veya grinin tonlarını kullanabilirsiniz.
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.) Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısın. Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısın.
Öncelikle, CV'nizin düzeni ve tasarımı göz yormayan ve tertipli halde olmalı, göze karmaşık görünmemelidir. İpucu: CV'nizin kağıt düzeninde en değerli noktası orta üst bölümüdür. CV'nizi inceleyen bir kişinin CV'nizde ilk baktığı yer genellikle burasıdır.
Raffellini'nin uygun bir özgeçmiş için önerdiği standart yazı tipleri Arial, Arial Narrow, Cambria, Garamond ve Helvetica. İşe alım uzmanlarının özgeçmişinizde diğer sayfaya da geçmesini istiyorsanız en etkili yazı tipi Arial Narrow. CV hazırlama hiç bu kadar kolay olmamıştı.
Başvuru formu ile verilecek olan orijinal özgeçmiş bir ataç ile tutturularak, seçici komite başkanının evrakları tercih edeceği sırada dizebilmesine imkan tanınmalıdır. Diğer üyelere dağıtılacak olan kopyalar, kaybolmalarını önlemek açısından, zımbalanarak verilmelidir.
CV'lere nasıl bir fotoğraf eklenmelidir? Öncelikle fantezi türü ya da ilginç fotoğrafları, fotoğraf olmayan avatarları CV'ye koymamak gerekir. En uygun olanı, profil fotoğrafı olması ve mutlaka son zamanlarda çekilmiş bir fotoğraf olmasıdır, asla 10 yıl önceki bir fotoğrafınızı CV'nize eklemeyin.
Bu konudaki sır, resminizin profesyonel düzeyde sizi temsil etmesidir. Eğer erkek iseniz ve top sakalınız veya sakalınız var ise o zaman top sakallı veya sakallı resminizi özgeçmişinizde kullanmayın. Lehinize sonuç vermeyecektir. Görsel öğeler her zaman ön yargı içerebilir.
Arka fon kesinlikle sade olmalıdır. Arka fonda yer alan bir manzara görüntüsü, ya da herhangi bir desen, öz geçmiş için uygun değildir. Fon renginin de dikkatle seçilmesi gerekir. Siyah, sarı gibi fonlar yerine daha soft, daha yumuşak arka fon renkleri kullanılmalıdır.
✓ Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. ✓ Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz. ✓ Mezun olduğunuz programları ters kronolojik sıra ile yazın. ✓ Okurken aldığınız dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanızı belirtin.
Peki hobiler nelerdir? Müzik aleti çalmak, fotoğraf çekmek, blog yazmak, yüzmek, çizim yapmak hobi örnekleri olarak kabul edilebilir ve bu örnekler çok daha fazla çoğaltılabilir. Hobilerinizden bahsederken kitap okumak gibi genel bir boş vakit geçirme aktivitesi değil daha spesifik uğraşlara yer vermeniz iyi olacaktır.
CV İçin Etkili Bir Başlık Yazın
Başlık kısmında adınız, soyadınız, meslek ünvanınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşadığınız şehir ve eğer kullanıyorsanız Linkedin profilinizin bağlantısından başka bir şey yer almamalıdır.
Kişisel bilgilerinizi yazmayın.
CV'nizde medeni durumunuzu, dininizi veya TC kimlik numaranızı yazmanıza gerek yok! Çünkü artık işveren tarafından bunların sorulması tarih oldu. Sizin kişisel bilgileriniz ne yaptığınızla belirlenir.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki cv'deki fotoğraf sizi yansıtmaktadır. Bu nedenle kişisel bakımınıza özen gösterdiğiniz bir fotoğrafı cv'ye eklemelisiniz. Öte yandan cv'de kullanılacak fotoğrafların fotoğraf boyutu vesikalık olmalıdır.
Öz geçmiş A4 boyutunda kâğıda, 2,5 cm kenar boşlukları bırakılarak ve kağıdın tek yüzü kullanılarak yazılmalı, en fazla 2 sayfa olacak şekilde, kısa, net olmalıdır. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri