Yazı boyutu 10-12 olmalıdır. Fotoğraf istenmişse; mutlaka takım elbiseli, resmi iş kıyafetli ve profesyonel bir duruşla çekilmiş bir fotoğraf konulmalıdır. Tişört – askılı bluz – dekolteli kıyafetlerle çekilmiş, sizi olduğunuzdan daha farklı gösterecek fotoğraflar koymayın.
CV'de fotoğraf nereye konulur? Öz geçmişinize fotoğrafınızı koymaya karar verdiyseniz bunun için en ideal yer Cv'nin üst kısmıdır. Fotoğraf yerleştirmek için genellikle öz geçmişin üst sağ kısmı kullanılır. Fotoğrafın altına iletişim bilgilerinizi de dahil edebilirsiniz.
Öncelikle fantezi türü ya da ilginç fotoğrafları, fotoğraf olmayan avatarları CV'ye koymamak gerekir. En uygun olanı, profil fotoğrafı olması ve mutlaka son zamanlarda çekilmiş bir fotoğraf olmasıdır, asla 10 yıl önceki bir fotoğrafınızı CV'nize eklemeyin.
Öte yandan Türkiye'de ise fotoğrafsız özgeçmişler iyi karşılanmıyor. Türkiye'deki ilanlara başvururken özgeçmişine bir fotoğraf eklemeyi unutma. Ancak bu fotoğrafın resmi görünmesi şart. Günlük hayattan seçtiğin fotoğrafları özgeçmişinde asla kullanmamalısın.
Dolayısıyla, misalen, güneş gözlüğüyle CV fotoğrafı çekilmemelisiniz. Ayrıca gözleriniz objektife bakmalı, başka bir yere değil. Ya da selfie de çekmenizi asla önermiyoruz, neredeyse hiçkimse CV fotoğrafı olarak selfie kullanmaz.
İlgili 25 soru bulundu
CV'nizin renkleri çok farklı veya çok göze batan renkler olmamalıdır. Tamamen yaratıcılık üzerine bir işe başvuracaksanız o zaman renk konusunda esnek davranabilirsiniz. Bunun dışında harfler siyah olsun. Alternatif olarak koyu mavi, koyu yeşil, koyu kırmızı veya grinin tonlarını kullanabilirsiniz.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki cv'deki fotoğraf sizi yansıtmaktadır. Bu nedenle kişisel bakımınıza özen gösterdiğiniz bir fotoğrafı cv'ye eklemelisiniz. Öte yandan cv'de kullanılacak fotoğrafların fotoğraf boyutu vesikalık olmalıdır.
Kişisel Bilgiler bölümü ve CV özetinizden hemen sonra iş deneyim bilgilerinizi tarih sırasına göre sondan başa doğru yazarsınız ve bu sayede son çalıştığınız işi vurgulamış olursunuz. Bu sıralamayı, iş verenlerin takip etmesi son derece kolaydır.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
Kariyer değişikliği yapacaksanız
Hobileriniz ve ilgi alanlarınız, başvuracağınız iş ile ilişkiliyse CV'nizde yer verdiğinizde size fayda sağlayacaktır.
Üniversite mezunuysanız ilkokul ve ortaokul bilgilerinizi CV'nize yazmanıza gerek yoktur. Peki lise? Lise bilgilerinizi yazabilirsiniz fakat illa yer vermenize gerek yok. Örneğin, CV'nizde yer açmak istiyorsanız lise bilgilerinizi belirtmeyebilirsiniz.
PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir.
Temel bilgilerin yanı sıra profesyonel bir CV hazırlama esnasında en önemli hususlardan biri de fotoğraftır. Kaliteli bir fotoğraf verdiğiniz bilgileri yansıtan bir kimliktir. Bakışlarınız, mimikleriniz ve genel yüz ifadeniz işveren için önemli bir etkendir.
Bu konudaki sır, resminizin profesyonel düzeyde sizi temsil etmesidir. Eğer erkek iseniz ve top sakalınız veya sakalınız var ise o zaman top sakallı veya sakallı resminizi özgeçmişinizde kullanmayın. Lehinize sonuç vermeyecektir. Görsel öğeler her zaman ön yargı içerebilir.
Biyometrik fotoğraf bir vesikalık fotoğraf türüdür. Bu fotoğraf türünün standartları Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenmiştir. ICAO standartlarına uygun makinelerde çekilip dijital olarak saklanan bu fotoğraflar genellikle pasaport ve ehliyetlerde kullanılmaktadır.
Adınızı, açık adresinizi, size ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresinizi özgeçmişinizin başına mutlaka yazmalısınız. Sayfanın ortasına ya da sol üst köşeye yazılmalı. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz.
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
Sonuç olarak, CV'nin hakkımda bölümünde, başvuru pozisyonu için uygunluğunuzu, şirkete katacağınız değerleri ve başarılarınızı ifade eden, size özgü ve dikkat çekici bir metin sunmalısınız. Bu yaklaşım, diğer adaylar arasından sıyrılmanıza ve başarıya ulaşmanıza katkı sağlayacaktır.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz.
Bekar, nişanlı, dul veya evli olmanız ve de çocuk sahibi olmanız veya kaç çocuğunuzun olduğu işi yapabilme becerinizi etkilemeyecektir. Bu sebeple medeni durumunuzu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
Doğru CV uzunluğu, çalıştığınız sektöre, iş deneyimlerinize ve unvanınıza göre farklılık gösterebilir fakat genel olarak A4 kağıdına 2 sayfa ideal uzunluktur. Araştırmalar da işe alım uzmanlarının çoğunluğunun ideal CV uzunluğunu 2 sayfa olarak tanımladığını göstermektedir.
Kişisel bilgilerinizi yazmayın. CV'nizde medeni durumunuzu, dininizi veya TC kimlik numaranızı yazmanıza gerek yok! Çünkü artık işveren tarafından bunların sorulması tarih oldu. Sizin kişisel bilgileriniz ne yaptığınızla belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri