Perdelerin kırışmamasında etkili olan en önemli şeylerden biri, yumuşatıcı kullanmaktır. Makinenin yumuşatıcı gözüne bir ölçek yumuşatıcı ekleyerek perdelerinizin hem kırışmamasını hem de mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Perdelerinizi yıkarken makinenin sıkma ayarını da düşük seviyede tutabilirsiniz.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez.
Tüller yıkanırken yumuşatıcı kullanılır mı diye sordunuz. Kaliteli bir yumuşatıcı kullanmanız haline bir sıkıntı yaşamazsınız, kısacası kullanılabilir. Fakat tül perdeye yumuşatıcı konur mu dediğinizde perdelerin daha çok güzel kokması için tercih edildiğini unutmayınız.
Makinenin deterjan haznesine 1 çay bardağı sirke konulmak suretiyle yıkanması yöntemidir. En iyi beyazlatma yöntemlerinden biri de makine haznesine kaya tuzu eklemek ve sonra yıkamak olarak kullanılan yöntem olmaktadır.
Tül perdeleri suya bastırma yöntemiyle beyazlatabilirsiniz. Bunun için tüllerin bekleyeceği suyun içine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. Bir gece öncesinden kaya tuzunun yer aldığı suda bekleyen perdeleri, ertesi gün 30 derece programda yıkayabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer vaktiniz varsa tüllerinizi bir gece önceden içinde kaya tuzu bulunan suya koyuyor, tuzlu suyun içinde bir gece boyunca bekletip ertesi gün her zamanki gibi yıkama işlemini gerçekleştiriyorsunuz. Tek bir perde için yaklaşık 4 yemek kaşığı kadar kaya tuzu kullanmanız gerekmektedir.
Tül Perde Beyazlatma
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Perdelerin kırışmamasında etkili olan en önemli şeylerden biri, yumuşatıcı kullanmaktır. Makinenin yumuşatıcı gözüne bir ölçek yumuşatıcı ekleyerek perdelerinizin hem kırışmamasını hem de mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Perdelerinizi yıkarken makinenin sıkma ayarını da düşük seviyede tutabilirsiniz.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
Tül perdelerin zarar görmemesi için mutlaka hassas yıkama programının en düşük sıcaklık derecesi tercih edilmelidir. Bununla birlikte tüllerin kırışmaması ve zarar görmemesi için tül perdeler doğal olarak kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır. Böylece tül perdeler yıkama ve kuruma sırasında zarar görmeyecektir.
Gerekenden fazla deterjan ve yumuşatıcı kullanmak sararmaya yol açar. Üstelik iyi durulanmamış perdeleri güneşte kurutmak, üzerindeki kalıntılarının etkisiyle sararmaya neden olur. Evde sigara içmek gibi bir alışkanlığınız varsa tütün dumanı perdelerinizi sarartır.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Karbonatı ister makinenin deterjan gözüne ister makineye koyduğun perdelere direkt dökerek kullanabilirsin. Eğer vaktin varsa beyazlatma işlemini soda ile de yapabilirsin.
Tül perde yıkama işlemi için çamaşır deterjanı, karbonat, beyaz sabun kullanılabilir.
Bir gün önceden perdeleri kovaya koyun ve kovanın yarısına kadar su doldurun. Su üzerine de 4 bardak maden soda ilave edin. Bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün makinede yıkayın.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
3) Karbonat Sayesinde Bembeyaz Perdeler
Perdede oluşan lekeyi çıkarmak için lekenin üzerine karbonat dökün ve ılık su gezdirin. Birkaç dakika karbonatın köpürmesi için bekleyin. Ardından makinede 30 derecede hassas yıkamada perdeyi yıkayın.
Çamaşır makinesinde varsa tül perde programı, yoksa hassas ya da narin programları seçilmelidir. Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir.
Kadife perdeler nasıl yıkanır ise o şekilde temizliğini belli edecektir. Kadife fon perdenizi yıkarken kesinlikle sıvı deterjan kullanmalısınız.
Perdenizin normal yıkadığınız dan daha farklı bir şekilde temizlediğini görünce gözlerinize inanamayacaksınız. Evde karbonatınız yoksa kabartma tozu da kullanabilirsiniz.
SODADA BEKLETİN, FARKI GÖRECEKSİNİZ!
Ama kar beyaz perdeler için çok etkili. Bir gün önceden perdelerinizi bir kovaya koyun. Üzerini geçecek kadar su ve sonrasında soda ekleyin. Ertesi gün normal bir şekilde makinede yıkayın.
5- Beyaz perdeler için çamaşır suyu kullanımı
Zira krem rengi veya başka renkteki perdelerde çamaşır suyu kullanımı perdenin rengini bozacaktır. Makinenin deterjan gözüne koyacağınız çamaşır suyu da pırıl pırıl perdeler için kullanabileceğiniz yöntemlerden birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri