Kas grupları, yoğun spor programları sebebiyle zedelenebiliyor ve kasların üzerinde mikro boyutlu yırtılmalar oluşabiliyor. Bu zedelenme ve yırtıkların giderilmesi için vücuda belirli bir zaman tanımak gerekiyor. Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor.
Aynı zamanda, kas onarımı ve güçlenmesi için yeterli uyku ve dinlenme süresi de kritik öneme sahiptir. Uyku sırasında, vücut ve kaslar dinlenir ve onarım süreci hızlanır. Aynı zamanda, antrenman günlerinde yeterli dinlenme süresi vermek ve antrenmanlar arasında kaslara yüklenmeyi azaltmak da önemlidir.
Yumurta, kas büyümesine, kasın iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı oluyor. Yumurtayı, yine kas yapan yiyecekler grubundan olan avokado gibi besleyici yağ bakımından zengin sebzelerle de destekleyebilirsiniz. Kas yapmak için ağır ve yorucu antrenmanlardan sonra vücut iyileşme moduna geçiyor.
Tam kas iyileşmesini sağlamak için tahmini 48 ila 72 saatlik bir süreye ihtiyacınız var. Bununla birlikte, bir kasın sönmesinin ne kadar sürdüğünü bilmek için bu zaman dilimini de göz önünde bulundurmalısınız.
İlgili 27 soru bulundu
Bu konuda net bir süre belirtmek zor olsa da, araştırmalar genel olarak bir kasın 48-72 saat içerisinde toparlanabildiğini belirtmektedir. Öte yandan bir kasın bazı durumlarda 5-6 gün sonra dahi toparlanamadığını gösteren bazı çalışmaların olduğu da unutulmamalıdır.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Sıcak su kas gevşetmenin en kolay yoludur
Özellikle sıcak su ile duş alırken belirli kas gruplarının daha fazla sıcaklık ile temas etmesini sağlayarak kaslarınızı rahatlatabilirsiniz. Kaslarınız ile sıcak suyu temas ettirmeden önce suyun derecesini bir miktar daha arttırarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Kas onarıcı içeceklerin başında süt gelir. Süt kas yapıcı özelliğine sahip olan içeceklerden öne çıkan isimlerden biridir. Süt haricinde karpuz suyu, üzüm suyu, nar suyu gibi içeceklerde kas onarımı için sıklıkla tüketilen içeceklerden bir tanesidir.
Spor salonunda hafta boyunca yaptığınız yoğun egzersizin ardından ne kadar kas yaptığınızı öğrenmek için büyük istek duyarsınız. Ama büyük ihtimalle hiç kas yapamadınız. Ne yazık ki kasların gelişmesi tek gecede gerçekleşmez.
Kas ağrısı varken spor yapılır mı? Kaslarda laktik asit birikmesinden dolayı kaslar ağrır ve ağrı devam ederken spor yapmak önerilmemektedir.
Kas sentezinin artması, A vitamininin düştüğü anlamına gelir; çünkü kas onarım ve inşası sırasında proteinin parçalanması gerekir, bu işlem de A vitamini ile gerçekleşir. Dolayısıyla düzenli ve ağır spor yapan kişiler A vitamini takviyesi alarak kas büyümesini destekleyebilirler.
Çalışan kaslar için en uygun dinlenme süresi ise 48-72 saat arasıdır.
Kişilerin mevcut kas durumu, çalışma süresi ve beslenme şekline göre dinlenme süreleri farklılık gösterecektir. İlk kez vücut geliştirmeye çalışan biri için, 3 gün çalışma, 4 gün dinleme idealdir. Yapılan bilimsel araştırmalar, dinlenme süresinin başlangıçta 4 gün olması gerektiğini ortaya koydu.
Kas Kaybının Telafisi Mümkün mü? Evet, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme kombinasyonu ile kas kaybını telafi etmek mümkündür. Ağırlık kaldırmak veya direnç bantları kullanmak gibi kuvvet antrenmanı egzersizleri yapmak, kasları oluşturmaya ve güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Kas ağrısı genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Ağrıyı hafifletmek için ilaç içermeyen ısı bandı gibi ürünler kullanabilirsiniz. Kas ağrısı şiddetlenirse ve dayanılamayacak hale gelirse, bir uzmana danışmanız gerekebilir.
Kas ağrısına iyi gelen bitkiler bulunmaktadır. Bunların arasında; biberiye, nane, yeşil çay, kiraz sapı, papatya, lavanta, kedi otu başta gelmektedir. Bu bitkilerin ortak özelliği ağrı kesici olmalarıdır. Kas ağrısı doğal tedavi yöntemleri pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Kas Gelişimini Destekliyor
Yoğurt içerdiği protein sayesinde özellikle egzersiz sonrası yıpranan kasların onarılmasında görev alıyor. Protein dokuların gelişmesi ve onarılmasını sağlayan temel besin öğesidir. Doğru protein kaynakları tüketerek de kas gelişimi ve yıpranan kasların onarımını sağlamak mümkün.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Bu noktada spor salonlarında genellikle çoğu insanın es geçtiği kalf kaslarını ve hemen hemen herkesin (özellikle erkek sporcular) kol kaslarının nasıl yüksek şiddette çalıştığını hatırlayabilirsiniz. Bir kas grubu haftalık olarak 10-20 setlik bir ortalamada çalıştırılmalıdır.
Vücudunuz, gündelik aktivitelerinize göre kendini yeniler. Kas gelişimi de esas olarak bu yenilenmenin bir sonucudur. Yenilenme ve gelişme ise düzenli egzersizlerle sağlanır. Egzersiz konusunda istikrarsız davranmak ise kas gelişimini engelleyen faktörler arasında ilk sıralarda gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri