İlk tornavida kullanımı da 1700'lü yıllara rastlar. İngiltere'de 1797 yılında, Henry Maudslay (1771-1831) Amerika'da David Wilkinson 1798'de cıvata patenti almışlardır.
Arkeoloji çalışmalarına göre ise, ilk metal vidanın Orta Çağ'a ait olduğu ortaya konuldu. Başka kaynaklara baktığımızda erken Pisagorcu geleneğinin son temsilcisi olan Archytas, tahtadan vida yaparak onları zeytinyağı ile perslemiştir. Tüm kaynaklarda ortak olan bilgi ise, vidanın Ortaçağ döneminde Ege'de bulunduğudur.
En çok kullanılan baş biçimine göre civata çeşitleri; altı köşe başlı, havşa başlı yarıklı, alyan, yıldız tornavida başlı olarak sıralanabilir. Altı köşe başlı civatalar makine sanayinde ağırlıklı olarak kullanılır ve kullanım alanına göre tam boy veya kısmi dişli şekilde üretilebilir.
Metrik Vida Ölçümlerini Anlama
Örneğin, bir M6-10 vidanın çapı 6 milimetre ve uzunluğu 10 milimetredir. Metrik bir vidanın diş adımı, iki bitişik dişin tepe noktaları arasındaki mesafeyi gösterir ve tur başına milimetre cinsinden ölçülür. Örneğin, bir M6-10 x 1,0 vidanın diş aralığı tur başına 1,0 milimetredir.
Hammadde Seçimi: Civata üretiminde genellikle demir, çelik, alüminyum, bakır gibi metaller kullanılır. Seçilen malzeme, civatanın kullanılacağı yer ve amaca göre değişiklik gösterebilir. Dövme İşlemi: Civatanın baş kısmı bu işlemle şekillendirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Cıvata Kalite Çeşitleri
8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir. 10×9=90 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır.
Cıvata üretiminde ağırlıklı olarak yapı çelikleri, ıslah çelikleri, karbon çelikleri, borlu çelikler ve paslanmaz çelikler kullanılmaktadır. Alaşımlı veya alaşımsız çelikten cıvata üretimi, mekanik beklentilere göre belirlenmektedir. Cıvatalık çelikler ısıl işlemli veya ısıl işlemsiz olarak teslim edilebilirler.
Sunta Vidası 5 x 70 1 Kutu - 50 Adet.
bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Vidaya Delik Açma
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
Asitler, yakıcı, kemirici ve tahriş edici oldukları için asit banyosunda biraz uzun süre tutulan veya asit içerisinde unutulan cıvataların dişlerinin kullanılmayacak kadar mukavemet kaybetmesine neden olurlar. Sertleştirilmiş 10.9 ve 12.9 kalite Cıvata, Somun ve Saplamaları incelterek da kırılgan hale getirirler.
Kaynamış Civata Nasıl Sökülür: Adım Adım
Eğer civata hareket etmiyorsa, bir çekiç kullanarak anahtara hafifçe vurun. Eğer fiziksel güçle civata sökülemiyorsa, son çare olarak ısı uygulaması yapabilirsiniz. Bunun için bir gaz meşalesi kullanabilirsiniz. Civatayı ısıttıktan sonra tekrar anahtar ile deneyin.
Ucu sivri olan malzeme vida, ucu kör olan malzeme ise cıvatadır. Vida, açılacak yivler ile iki malzemeyi birleştirirken cıvata, somun ve bağlantı ekipmanı ile iki parçayı birbirine bağlar.
Vida ve civata çeşitleri arasında yaygın bir kullanım alanına sahip olan ürünlerden biri de kelebek somunlu vidadır. Vida, iki parçanın birbirine bağlanmasını sağlayan ve paslanmaz metal malzemeden üretilen malzemelerdir.
Vida, esas itibarı ile, silindirik bir mil üzerine vida profili adı verilen diş şeklinin heliks eğrisi boyunca sarılması ile meydana gelir. Helis eğrisi, uzun dik kenarı, üzerine sarılacağı silindirin taban çevresine eşit olan bir dik üçgenin hipotenüsünün, silindir üzerine sarılışı sırasında oluşturduğu eğridir.
Somun sökme işlemini gerçekleştirmek için önce somun ne tarafa doğru açılır sorusunun cevabını bilmelisiniz. Somunlar ve vidalar genel olarak sağa doğru veya saat yönünde açılmalıdır. Bu, somunların sıkıştırılıp gevşetilmesi esnasında kullanılan bir yöntemdir.
Diş açısı: Diş açılarının değerine göre kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Diş açısı 60 derece olanlara metrik vida, diş açısı 55 derece olanlara whitworth (parmak) vida denilmektedir.
Civata Nasıl Sıkılır: Adım Adım
İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın. Son Kontrol: Civatanın ne kadar sıkılması gerektiğini anlamak için bir düzey kullanabilirsiniz. Son Sıkma: Eğer gerekliyse, bir civata anahtarı ile son sıkmayı yapın.
Alçıpan® çeşitlerinin, 0,7 - 2,25 mm arası sac kalınlığında metal konstrüksiyonlara tespit edilmesinde kullanılan havşa başlı vidadır.
Yeni nesil vida çeşitlerinden biri olan akıllı vidaların bir diğer adı matkap uçlu vidalardır. Adından da anlaşılacağı gibi vida ucunun matkap görevi gördüğü vidalardır. Ahşap, saç veya metal yüzeylerde vida kullanılacaksa öncesinde matkap ile delinmesi gerekmektedir.
Vida silindirik veya konik yüzeyde eğri bir biçimde açılmış oluklara denilen addır. Mobilya , ev aletleri , kapı , pencere , banyo dolabı gibi bir çok çeşitli yerlede kullanılmaktadır. Asıl amacı iki veya daha fazla yeri birleştirmek ve bu birleştirme esnasında parçaya zarar vermemektir.
6.8 kalite civata, ISO 898-1 standardına göre belirlenen bir çelik kalitesi ölçütüdür. Bu kalite standartı, çelik civataların mekanik özelliklerinin uygunluğunu garanti eder. 6.8 kalite civatalar, genellikle düşük yük taşıyan uygulamalarda kullanılır. 6.8 kalite civataların birçok avantajı vardır.
Paslanmaz çelikler, bıçak üretiminde sıkça tercih edilen çelik türlerindendir. Paslanmaz çelikler, krom ve nikel gibi alaşımlar içerir, bu sayede paslanmaya ve korozyona karşı dirençlidirler.
Civata kalite sınıfları iki rakamlı olarak: 3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8, 8.8, 9.8, 10.9, 12.9 şeklinde belirtilir. Bu iki rakamlı gösterimden çıkarılanlar: Birinci rakam 100 ile çarpılıdığında malzemenin çekme mukavemetinin değerini verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri