CVP KATETER Santral venöz kateter intravenöz erişimi, hemodinamik monitorizasyonu ve kan örneklemesi yapılmasını sağlayan, santral ven içerisine (subklavyen, juguler, femoral) yerleştirilen bir kanüldür. Vücut içine yerleştirilmesi sebebiyle, hastaya herhangi bir zarar vermemesi için kalitesi çok önemlidir.
Santral venöz kateter, kan örneği almayı, serum- ilaç uygulamayı ve yaşamsal fonksiyonları takip etmemizi sağlayan ana toplardamarlara yerleştirilen kanüldür.
Santral venöz basınç (CVP) ölçümü kritik hasta izleminde sıkça başvurulan bir yöntemdir (1). Santral vene takılan katater, sıvı resusitasyonunda hastanın volüm durumunu doğru ve hızlı değerlendirmenin yanı sıra, kalp pili uygulaması sırasında da kullanılmaktadır (2-4).
Santral venöz kateter (veya santral kateter) takılması için en çok tercih edilen ana toplar damarlar boyundaki veya köprücük kemiği altındaki ana toplar damar ve bunlar uygun durumda değilse kasıktaki ana toplar damardır.
Santral venöz kateterizasyon; yoğun bakım üniteleri, ameliyathane ve acil durumlarda (kardiyopulmoner resüsitasyon, acil kalp pili yerleştirilmesi vb) aşağıda belirtilen amaçlarla uygulanır. verilmesi halinde santral venöz yola göre dolaşım süreleri uzar.
İlgili 20 soru bulundu
Kalıcı (tünelli) santral venöz kateterler ameliyathanede, genel anestezi altında, çocuk cerrahisi doktorları tarafından takılır.
Kateter kaç gün kalabilir? Kısa süreli kateterler ortalama 1 hafta ila 1 ay arasında kullanılır. Genellikle yaşlılarda ya da ortopedi hastalarında ameliyattan sonra yararlanılır. Uzun süreli kateter uygulamaları ise 28 günden uzun sürebilmektedir.
Kemoterapi gören hastalara kolaylık sağlamak için kateter tedavisi uygulaması yapılır. Kemoterapi gören hastalara her seferinde damar yolu açılmaması için bu işlem uygulanır. Uzun süreli tedavi alacak kişinin damar yolu bulunamıyorsa port takılır. Uzun süreli tedavi görmek zorunda olmayan hastalara takılmaz.
Kateter çıkış yerinin pansumanı nasıl yapılır? 11. Kateter cıkış noktasından başlanarak merkezden cevreye doğru %2 klorheksidin iceren antiseptik sprey sıkılır. Ardından steril gazlı bezle kateter cıkış yerinden başlayarak dairesel hareketlerle kateter cıkış cevresi silinir.
CDC (Centers for Disease Control and Prevention) acil durum- larda takılan kateterin 48 saat içinde, normal durumlarda 72-96 saat içinde değiştirilmesi gerektiğini belirtmekte- dir5,6,13,15,16,22,25.
CVP-S nin sınırları normalde 1 ile 7 mmHg arasında değişir . CVP-P, CVP-S'den ortalama 3 mmHg yüksek olup, bu yüksekliğin sınırları 0,7-5,8 mmHg arasındadır.
CVP, hastanın kan volümünü, venöz tonüsünü ve sağ ventrikül performansını yansıtır. Ayrıca santral venöz obstrüksiyondan veya intratorasik basınç değişikliklerinden de (PEEP gibi) etkilenir. Anlık değerlerden çok seri ölçümleri daha değerlidir.
Mekanik ventilasyonda inspirasyon sırasında CVP yükselir ve venöz dönüş, sağ ventrikül dolumu ve sağ ventrikül ejeksiyon volümü azalır. PPV ve SVV yüksek dolum basınçlarından korunmada uygun veri oluşturamayabilirler. Venöz dönüşü periferik venler ve sağ atriyum arasındaki basınç gradiyenti belirler.
Santral venöz basınç (CVP), santral venöz oksijen saturasyonu (SCvO2) veya pulmoner arteryel kateter ile kardiyak parametrelerin monitorizasyonu.
8.4.Kateter pansuman değişimi yapılırken; cilt temizliği için %2'lik sıvı klorheksidin tercih edilir. 8.5.Kısa süreli SVK larda kateter pansumanı için gazlı bez kullanılmış ise 2 günde bir, yarı geçirgen şeffaf örtü kullanılmış ise pansuman 7 günde bir yapılır.
11. Port bölgesinden başlanarak merkezden çevreye doğru (bebeklerde ~5 cm, daha büyük çocuklarda ~7-8 cm'lik alan) %2 klorheksidin içeren antiseptik sprey sıkılır. Ardından steril gazlı bezle port bölgesinden başlayarak dairesel hareketlerle port çevresi silinir. Bu işlem en az üç defa tekrarlanır.
Damar içi sıvı hacminin statik ölçümü
CVP = kalbin sağ atrium bitişiğinde bulunan torasik vena kavadaki kan basıncı. Sağ atriyal basıncı gösterir – ki bu da sağ ventriküler dolumun ana belirtecidir. Bu nedenle CVP sağ ventriküler önyükün iyi bir göstergesi.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Kateterizasyonun sınıflandırılması: Kısa süreli kateterizasyon: 1 - 7 gün kateterin takılı kalmasıdır. Ameliyat sonrası uygulamalar genellikle böyledir. Kateterler olguların üçtebirinden daha fazlasında bir günden daha kısa süre kalırken, ortalama uygulama süresi 2-4 gündür.
Hemodiyaliz Kateterinin Takılması
Gerektiği taktirde sedasyonla yani uyutularak da gerçekleştirilebilen bu işlemde hasta belli belirsiz bir acıya neden olur. Uygulama sırasında hastanın boyun venası ve kolları ultrason teknolojisi ile değerlendirilir. Yüzeysel bölgenin temizliği solüsyonlar kullanılarak sağlanır.
Bu kateterler cilt bütünlüğünü bozarak bakteri ve/veya fungi enfeksiyonlarına sebebiyet verirler. Enfeksiyon kan dolaşımına yayılabilir (bakteremi) ve hemodinamik (kan dolaşımsal) değişiklikler ve organ işlev bozukluğu (şiddetli sepsis) ölümle sonuçlanabilir.
Port kateter takılması sırasında oldukça nadir de olsa bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, karaciğer ve böbrek hasarı, kateterin dolaşım sisteminde tıkanması veya kalp kapaklarında hasar gibi komplikasyonlar vardır.
Genel anlamda kateter enfeksiyonu, ateş, titreme gibi sistemik enfeksiyon bulguları ve/veya kateter bölgesinde (kateter çıkış yeri, çevresi, deri altı kısım boyunca) eritem, şişlik, hassasiyet, lokal ısı artışı gibi inflamasyon bulgularının olmasıdır.
Santral venözkateterizasyonda ve erken dönemde enfeksiyon, troboemboli ve hava embolisi, hematom, aritmi, pnömotoraks, hemotoraks, , kardiyak perforasyon, kardiyak tamponad, komşu sinir ve damarlarda travma gibi komplikasyonlar görülebilmektedir2.
Kateter bakımında ilk aşama kateter kullanımından önce yıkama ya da alkol bazlı sprey ile hijyenik el temizliğinin ya- pılmasıdır. Yine intravenöz sete girmeden önce enjeksiyon portunun %70 alkol, iyot ya da klorheksidin ile silinmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri