Çıyanlar da diğer birçok haşere gibi eve kapı girişlerinden, kapı pervazlarından, duvarlardaki yarıklardan girerler.
Çıyanlar rutubete bayılır bu yüzden de rutubetin yüksek olduğu dönemlerde daha çok ortaya çıkarlar. Küçük böcekleri yiyerek beslenirler. Eğer evde çıyan görüldüyse mutlaka başka küçük böcekler de vardır. Bu durumda bu küçük böcekleri yok etmek çıyanları da uzak tutacaktır.
Çıyan böceği doğal ortamda birçok farklı yere yuvasını yapar. Genellikle yuvalarını toprak altlarına açtıkları oyuklara yaparlar.
Bütün tabirciler, “çıyan rüyası hayra yorumlanmaz” demişler ve bunda görüş birliğindedirler. Rüyada çıyan görmek, halk arasında fesat çıkaran, insanların arasını bozan zararlı fakat, zayıf, gücü olmayan bir düşmana işaret olarak yorumlanır. Bu rüyayı gören kişi, böyle kötü bir kimseyle karşılaşır şeklinde yorumlanır.
Çıyanlar (Chilopoda), çok hızlı hareket eden, uzun vücuda sahip, eklembacaklılar şubesine ait bir Çok bacaklılar sınıfı. İri türleri zehirlidir, birçoğu dişleri küçük olduğundan deriyi delemez, Antarktika dışında her yerde yaşarlar.
İlgili 19 soru bulundu
5- Acı Biberle Çıyanları Evinizden Uzak Tutun
Evin hem içine hem de dışına küçük miktarlarda toz acı biber koyabilirsiniz. Duvar dipleri, kapı altları, pervazlar, süpürgelikler, banyo giderinin çevresi acı biberi koymanız için uygun yerler.
Kendilerinden biraz bahsedelim: Ev çiyanları genellikle bodrum katları gibi rutubetli bölgelerde ve banyolarda yaşıyor. Genelde ev ortamında yaşamalarına rağmen bazı cinsleri ev dışında da yaşamayı tercih edebiliyorlar. Ancak havalar soğuduğunda ev içine göç ediyorlar.
Genellikle Antartika gibi buzlu yani soğuk bir iklime sahip yerler dışında hemen hemen her yerde rahatlıkla yaşayabilirler. Ortalama ömürleri 5-6 yıl kadardır. Çiyanlar Nerede Bulunur ve Yaşarlar? Çiyanların yaklaşık olarak 2000'e yakın türü vardır.
Kırkayaklar, hareket ettikçe evlerin yaşanılan alanlarına, genellikle de çok sayılar halinde girerler. Kırkayaklar, sürünerek kapıların altından, kapı pencere yalıtımlarının olmadığı yerlerden evlere girebilirler. Bazen evlere garajlardan ya da sürünerek yerden girerler.
Kırkayaklar çıyanlarla aynı sınıfta ele alınırlar. Her segmentte ikişer çift bacak bulunur ve bacak sayısı çıyanlarınkinden daha fazladır. Çıyanlar etçil ve zehirliyken, kırkayaklar otçul/çürükçül ve zehirsizdir. Vücutları da çıyanlara göre daha sert ve silindiriktir.
Çiyanlar etobur ve zehirli haşerelerdir. Genellikle böcek ve solucanlardan oluşan avlarını en önde bulunan kıskaçları ile sokarak zehirler ve etkisiz hale getirdikten sonra yerler. İnsanlara karşı saldırgan değillerdir ama bilerek veya bilmeyerek temas ederseniz sizi hem sokabilir hem de ısırabilirler.
Çıyan Sokması Tedavisi
Çıyanların sahip oldukları güçlü çeneler, zehir bulunduran diş yapıları ile sarılıdır. Çıyanlar doğada genellikle avlanmak amacıyla zehrini kullanır. Ancak, insan derisi ile temasta da bir savunma mekanizması olarak zehir salgılayabilir.
Genellikle 10-60 arası yavru yumurtlayan dişi çıyanlar, sadece yavrularını sarıp sarmalamak yoluyla korumakla kalmazlar, ayrıca sıklıkla onları yalayarak üzerlerinde mantar oluşmasına engel olurlar.
Haşereler arasında hemen hemen her yerde görülebilen, sıcak havayı seven, geceleri aktif olan, eklem bacaklılar şubesine ait ve çok hızlı hareket eden canlılar olan çıyanlar hakkında en çok merak edilen şey, onların zehirli olup olmadıklarıdır. Evet, çıyanlar zehirlidir.
ÇİFT ETKİLİ GÜÇ ; Hem serbest hem de mikrokapsüllenmiş durum için formüle edilmiş, son derece yenilikçi bir böcek ilacı olan Draker®, aşağıdaki üstün etkilerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Akrep ve çiyan mücadelesinde T.C. Sağlık Bakanlığınca ruhsatlıdır. Haşereye ani düşürücü ve öldürme etkisi.
Sarı Çiyan
Tüm çiyanlar gibi sarı çiyanlarda insanlar için ölümcül olmasa da zehirlidir. Sarı çiyan öndeki kıskaçlarında tuttuğu zehiri öncelikle enjekte eder. Sonrasında ise ısırır. Çiyan bu şekilde savunma mekanizması oluştururken aynı zamanda avlarını etkisiz hale getirmek için bu yöntemi kullanır.
Kırkayakların lavabolardan çıkma olasılığına karşı, akşamları mutfakta temizlik işlerinin bitmesine mütakip, su giderlerinize beyaz sirke ve tarım fincan karbonat dökmeniz, kırkayaklar ve kötü kokular için etkili olabilir.
KIRKAYAK HANGİ MEVSİMDE GÖRÜLÜR? Bahsettiğimiz gibi kırkayaklar nemli ortamlarda bulunurlar. Bu yüzden özellikle sonbahar ve kış aylarında görme ihtimalimiz artar. Yağmurlu, karlı havalarda açık havada yaşadıkları yuvaları su bastığından toplu olarak göç ederler diyebiliriz.
Sorunuzun doğru cevabı ayakkabılarını giymek olacaktır.
Çıyanlar yaz mevsiminde genellikle yeşilliğin bol olduğu arazilerde görünürler.
Türkiye'de insanı öldüren bir çıyan zehrinin varlığı henüz bilinmiyor. Ancak çıyan sokmasının ardından tedavi uygulanmazsa, zehrin insanı felce kadar götürebilecek etkiler yarattığı biliniyor. Bu nedenle özellikle çocuklar ve yaşlıların çıyan sokması durumunda acilen bir sağlık merkezine başvurması tavsiye ediliyor.
Rüyada Kırkayak Görmek kişinin çevresinde bulunan kötü niyetli ve sinsi insanları anlatmaktadır. Özellikle rüya sahibinin çevresinde dolaşan ve kendini çok iyi gösteren, ancak sinsi planlar yapan kişi veya kişileri işaret eder.
Çıyanların güçlü çeneleri ve bunların arasında zehir enjekte edebilen diş benzeri yapıları (forcipule) vardır. Bu zehir avı hareketsiz hale getirmede kullanılır. Ancak savunma amaçlı da kullanılabilir. Çıyanlar insanlar üzerine bastıklarında, yerde yattıklarında veya onlarla oynadıklarında sokarlar.
Üstten bakıldığında çıyanların bacaklarını kolayca görebiliriz çünkü gövdeden yan tarafa doğru uzanırlar ancak kırkayaklarda bacaklar gövdenin altında doğru uzanır. Çıyanlar oldukça hızlı hareket ederken kırkayaklar yavaştır. Çıyanlar ısırabilirler ancak kırkayaklar ısırmazlar.
Cırcır böcekleri ışığa gelir. Eğer evi geceleri güçlü ışıklarla aydınlatıyorsan cırcır böceklerini de eve çekiyor olabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri