Havanın tutamayacağı kadar fazla su buharı olduğunda, bulutlar görünür. Su buharı küçük su damlacıkları oluşturmak için yoğunlaşır; yani gaz fazından sıvı fazına bir geçiş söz konusudur. Sonuç olarak bu su, bulutu görünür kılar.
Bulut, serbest bir hava kütlesinde toplanmış, gözle görülebilir su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından oluşan yapıdır. Bulutlar yer seviyesinden yüksekte bulunur. Yer seviyesinde oluşan sığ bulut katmanları ise sis olarak adlandırılır.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Bulut bir gaz maddedir.
Bulut bir maddedir.
Gözle görülmeyecek kadar küçük damlacıklar ve kristalin bir araya gelmesiyle bulut oluşur. Bu su buharları şeklinde olması da onun maddenin gaz hali olması anlamına gelir.
İlgili 29 soru bulundu
Bulut heterojen midir yoksa homojen midir? - Bulut bir heterojen karışımdır çünkü çeşitli gazlar ve çeşitli sıvılar her yerde aynı oranda olmayan şekilde karışmışlardır. Böylece bulut oluşmuştur.
Havanın tutamayacağı kadar fazla su buharı olduğunda, bulutlar görünür. Su buharı küçük su damlacıkları oluşturmak için yoğunlaşır; yani gaz fazından sıvı fazına bir geçiş söz konusudur. Sonuç olarak bu su, bulutu görünür kılar. Su damlacıkları o kadar küçüktür ki, havada asılı kalırlar.
Hava; Dünya'yı çevreleyen, çoğunluğu azot ve oksijenden oluşmuş, renksiz ve kokusuz gaz kütlesi.
Soğuyan hava ılık ya da sıcak hava kadar su buharını tutamaz. Böylece hava soğudukça bulutların içindeki su buharı yoğunlaşır ve bulut daha dolgun bir hale gelir. Yani bu durumu gazın sıvı hale dönüşmesi olarak ifade edebiliriz.
Etrafınızı saran bir buluta dokunamazsınız. Çünkü bu havaya dokunmaya benzer. Ancak o esnada tıpkı havayla temas ediyor oluşunuz gibi bulutla da temasa geçmiş olursunuz.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Yani taa yükseklerdeki havanın içinde de su buharı vardır. Ancak yukarılara çıktıkça hava soğur. Soğuyunca da su buharı yeniden su damlacıkları hâline gelir. Bu su damlacıkları öyle minik ve hafiftir ki yere düşmez.
Havadaki bulutlar, ev ya da sanayilerin bacalarından çıkan dumanlar, ya da sis aerosol örneklerine verilebilir. Bulutların içindeki küçük su damlacıkları ile dumanların içindeki katı parçacıklar aerosol örneğidir.
Yani cevap fiziksel değişimdir...
Yoğun bir bulutta her bir ışık zerreciği çok sayıda damlacığa çarpabilir. Bunların her biri sonunda girdiği yere yakın bir noktadan dışarı atılır. Yani bulutun rengi aslında ışığın ona verdiği renklerin karışımıdır. Gün ışığı genelde beyaz olduğu için bulutları beyaz görürüz.
Hava; %21 oranında oksijen, %78 oranında azot, %0.93 oranında argon, %0.03 oranında karbon dioksit ve içlerinde değişken miktarlardaki su buharının (nem) da yer aldığı diğer az miktardaki gazlardan oluşur(1). Burada bizi ilgilendirenler; oksijen, azot, karbon dioksit ve sudur.
Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır.
- Zeytinyağı, su, süt ve benzin gibi maddeler sıvıdır.
1.1 Bulutun Tanımı
Bulut serbest havadaki çok küçük su, buz parçacıkları veya hem su hem de buz parçacıklarının görülebilir toplamıdır. Bu toplam daha büyük su veya buz parçacıklarını (yağmur damlaları, kar taneleri), ayrıca duman, is veya toz gibi diğer partikülleri içerebilir.
Atmosferdeki su damlacıkları ve buz taneciklerinin görülebilir yoğunluk kazanmasıyla oluşan, biçimleri, yükseklikleri ve yol açtıkları hava olaylarıyla birbirinden ayrılan yığınlar. Herhangi bir şeyden oluşan yoğun yığın. Endişe, keder.
Nefofil: Bulutları Çok Sevmek
Nefofil, bulutları çok seven, bulutlara baktığında çok mutlu olan insanlar için kullanılan bir terimdir. Bu insanlar bulutlu havalarda çok mutlu olurlar ve açık havaları pek sevmezler çünkü bulutlar onlar için vazgeçilmezdir.
Bulut saf değildir ! Karışımdır. Çünkü birden fazla maddenin oluşumu ile bir araya gelmiştir. vb maddeler bulunur.
Atmosferde bulunan gazları iki grupta incelemek mümkündür. Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Yukarı doğru büyüyen bulutlardan kümülüs ve kümülonimbus türü bulutlar, sıcak havanın yükselmesi sonucu soğuması ve yoğunlaşması ile oluşur. Bu bulutlar gökyüzü boyunca yayılmaz, atmosferin üst katmanlarına doğru dikey olarak büyürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri