T tipi cezaevleri içerisinde ise; hırsızlık, cinayet, cinsel suçlar, dolandırıcılık ve örgütsel suçlar ve terör suçlarına karışmış olan mahkumlar yatmaktadır.
Kurumumuz Hüküm evi ve Tutuk Cezaevi statüsünde olup, ağırlıklı olarak Uyuşturucu, Yağma,Hırsızlık, Cinsel ve Diğer suç grubu (Adam öldürme, Dolandırıcılık, Sahtecilik, Hakaret, Tehdit, Mala zarar verme vs.) suçundan hükümlüler barındırılmaktadır.
T tipi cezaevi hangi suçları kapsar sorusuna ise genel olarak ağır suç işlemiş olan kişiler şeklinde cevap verilebilmektedir. Suçların benzerliğine bağlı olarak zanlıların odaları da ayrıştırılmaktadır. Genellikle örgüt liderlerinin burada kalmakta olduğu gözlemlenmektedir.
Ceza infaz kurumları ile beraber kapalı ceza infaz kurumları T Tipi Cezaevi olarak bilinmektedir. Genelde 8 kişilik ve 72 oda üzerinden bir kapasiteye sahiptir. Aynı zamanda 3 kişilik 8 odası bulunur. Son olarak 1 kişilik 16 odaya sahiptir.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Topluma karşı ağır suçlar işleyenler, devlete ve devletin organlarına yönelik suç işleyenler, uyuşturucu tacirleri, satıcıları ve kaçakçıları F tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlardır ve bu tip cezaevinde yatmaktadır.
T tipi cezaevleri içerisinde ise; hırsızlık, cinayet, cinsel suçlar, dolandırıcılık ve örgütsel suçlar ve terör suçlarına karışmış olan mahkumlar yatmaktadır.
F tipi cezaevleri genellikle ağır suçların işlendiği mahkûmların gönderildiği yerdir. Devlete karşı işlenmiş birçok suçlunun bulunduğu cezaevlerinden biridir. Mahkûmlar mahkeme tarafından F tipi cezaevine sevk edilmektedir. Terör, dolandırıcılık ve topluma karşı işlenmiş çeşitli suçlar da F tipi cezaevine sevk edilir.
L tipi cezaevinde kalan mahkumlar, terör, cinsel taciz ve tecavüz, çocuklara yönelik cinsel istismar suçları gibi ağır suçları işlemiş kişileri içerir. Ayrıca, yabancı ülke vatandaşları arasında da ağır suçlar işleyenler L tipi cezaevlerinde yer alabilir.
T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Ümraniye Cezaevinde çıkan yangınla gündeme geldi. İlk bilgiye göre Ümraniye T Tipi Cezaevi'nde çıkan yangında bazı mahkumlar hastaneye kaldırıldı. Büyük kentlerdeki eski ceza infaz kurumlarının yerlerine inşa edilen T Tipi Cezaevi, kapalı ceza infaz kurumları arasında yer alıyor.
B tipi cezaevlerinde; 7 koğuş ve 2 disiplin hücresi bulunmaktadır. Bu tip cezaevlerinde diğer tiplerde olduğu gibi kadın ve çocuk hükümlüler için farklı bölümler ayrılmıştır. Her koğuşun yanında banyo ve gerektiğinde mutfak olarak da kullanılabilen alan ve her koğuşun havalandırması bulunur.
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır. Hükümlü ve tutuklular gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.
C tipi cezaevleri 8 koğuş ve 4 disiplin hücresine sahipken bu tip cezaevlerinde de diğer cezaevlerinde olduğu gibi çocuk ve kadınlar için ayrı bölümler bulunmaktadır. C tipi cezaevlerinde kütüphane ve konferans salonu da yer almaktadır. Koğuşlarda banyo ve mutfak olarak kullanılabilecek alanlar vardır.
Yüksek kapasiteli bu cezaevleri büyükşehirlerde bulunmaktadır ve genellikle ağır suçlar işleyen ve ağır cezalar alan kişiler buralara sevk edilmektedir. Özellikle tecavüz, cinayet ve terör gibi suçlara sahip olan kişilerin buralarda bulundurulmakta oldukları gözlemlenmektedir.
İZMİR 3 NOLU T TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU.
Verilen cezanın ne kadarının yatılacağı Ceza İnfaz Kanununa göre belirlenir. Örneğin; Sanığa dolandırıcılıktan verilen ceza 3 yıl 1 ay 1 gün hapis cezası ise; yatarı 1 yıl 6 ay 18 gün hapis cezasıdır.
Nitelikli Dolandırıcılık Suçunun Cezası (Yaptırımı):
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 158. Maddesinde yer alan nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası (yaptırımı) üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası şeklinde belirlenmiştir.
Açık cezaevlerinde güvenlik önlemleri daha hafiftir. Hükümlülerin firar etmeyecekleri, topluma zarar vermeyecekleri ve adapte olacakları anlaşıldığında açık cezaevlerine sevkleri gerçekleşmektedir. Bu kapsamda açık cezaevleri oldukça rahat seçeneklerden bir tanesidir.
F tipi cezaevinde bulunan mahkumlar genellikle ağır suçlardan ceza alanlar veya ağır suçlardan tutuklu bulunanlardır. Türkiye'de yüksek güvenlikli ve ağır korumayla korunan bu cezaevinden 14 adet bulunmaktadır. Bu cezaevleri genellikle büyük şehirlerde yer almaktadır.
Hükümlü ve tutukluların iaşe parası her altı ayda bir belirttiği adrese gönderilerek, iaşe bedeli o günkü şartlarda parasal tutarı kendisinden talep edilmektedir. Parasal miktar o günkü miktar ne ise, onun üzerinden hesaplanan miktardır. Zam ve faiz işletilmemektedir.
1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
8 yıl 4 aylık bir hapis cezası 3040 güne denk gelmektedir. Fakat 28 Haziran 2014 tarihinden sonra 8 yıl 4 ay ceza alan bir kişi eğer 18 yaşından büyükse cezasının ¾'ünü yatar. Yani 760 günlük bir indirim uygulanarak 2280 gün yatar. Ayrıca buna denetimli serbestlik süresi de eklenir.
9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Bu tip cezaevine gönderilenler genellikle ağır suçlardan dolayı yatmaktadır. Terör, cinayet, taciz ve tecavüz gibi ağır suç işleyen kişiler D tipi cezaevinde ceza sürelerini tamamlarlar. D tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri