Uzun süre sahte gözlük kullanan kişiler UV ışınlarına maruz kaldığından; sarı nokta ve katarakt gibi körlüğe neden olan hastalıklar ortaya çıkartabilir. Bu durumların kalıcı hasara neden olmaması için göz muayenesi yapılarak uzman tavsiyesinde güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Markasız ve ucuz aldığımız güneş gözlükleri, gözümüze giren ultraviyole ışınlarını engelleyemediği gibi göze giren ultraviyole miktarını da arttırır, dolayısıyla göz önüne et yürümesi, katarakt, sarı nokta hastalığı gibi gözün görmesini kaybedecek hastalıklara sebebiyet vermektedir.
Ancak kalitesiz güneş gözlükleri, ultraviyole ışınlarını geçirdiği için göz bebeklerini büyütür. Bu da zararlı ışınların göze daha çok girmesine neden olur. Retina olumsuz etkilenerek rahatsızlıklar ortaya çıkar. Sahte gözlüklerde bu koruma genellikle bulunmaz veya etkisizdir.
Havaların ısınmasıyla tercih edilen ucuz güneş gözlükleri, göz sağlığına büyük bir zarar veriyor. Ucuza alınan, kalitesiz cam veya plastikten yapılmış gözlüklerin kesinlikle kullanılmaması uyarısında bulunan Medicana Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.
Renkli güneş gözlükleri için de özel olarak tasarlanan renkli filtrelere sahip camlar bulunuyor. Fakat sahte güneş gözlüklerinde renkli filtreler yerine boya kullanılıyor. Bu da güneş ışınlarının kırılmadan direkt olarak göze şarpmasına ve hatta bu çarpmanın çıplak göze oranla daha şiddetli yaşanmasına sebep oluyor.
İlgili 28 soru bulundu
Camın rengi homojen (her yerde aynı) ya da grade olmalıdır. Gözlüğü taktığınızda bulanık görmemelisiniz, detaylar kaybolmamalıdır. Gözlük camından bakarken gözlüğü hareket ettirdiğinizde görüntü hareket etmemelidir (numarasız camlarda). Camların üzerinde güvenilir tescil bilgisi olmalıdır.
Orijinal bir güneş gözlüğünün mutlaka bir marka simgesi bulunmalıdır. Merdiven altı üretimlerde güneş gözlüklerine marka etiketi konulmamaktadır. Bir diğer unsur ise CE işaretidir. Sahte güneş gözlüklerinde bu ifadeyi hiçbir şekilde göremeyeceğiniz gibi orijinal güneş gözlüklerinde bu işaret mutlaka bulunur.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak için kullanılan güneş gözlüğü camlarının hepsi farklı derecelerde etkilidir. Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından olan UVB ve UVA gözlük camı tarafından bloke edilebilmelidir.
Güneş gözlüğü gözü bozar mı sorusu da ağrı ile bağlantılıdır. Kaliteli camlara sahip bir güneş gözlüğü gözünüzü bozmaz, aksine güneş ışınlarını filtreleyerek gözün yorulmasını engeller ve göz sağlığını korumaya yardım eder.
Uzun süre sahte gözlük kullanan kişiler UV ışınlarına maruz kaldığından; sarı nokta ve katarakt gibi körlüğe neden olan hastalıklar ortaya çıkartabilir. Bu durumların kalıcı hasara neden olmaması için göz muayenesi yapılarak uzman tavsiyesinde güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Çark şu uyarılarda bulundu: "Kalitesiz, cam yerine şeffaf plastik kullanılan gözlükler güneşin bütün zararlı ışınlarını toplayarak göze yansıtıyor. Güneşten korunmak için göze takılan bu ucuz ve kalitesiz gözlükler çıplak gözden daha çok göze zarar veriyor. Bu sebeple katarak ve diğer göz hastalıkları giderek artıyor.
Kirli Gözlük Camları Da Göz Ağrıtabilir
Çünkü eğer güneş gözlüğünün camında leke ya da kir gibi unsurlar varsa gözlerden aynı görüntüyü beyne göndermektedir. İki farklı gözden, tek görüntünün beyne aktarılması farklılıkla sebep olabilir. Bu durum hem görme bozukluğuna neden olabilir ve baş ağrısına sebep olabilir.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
Hayır, güneş gözlüğü ile güneşe bakılmamalıdır. Güneş gözlükleri, güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarının neden olduğu göz hasarını önlemek için tasarlanmıştır.
Etikette UV400 yazmalı ve gözlüğün UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağladığını belirtmelidir. Etiketin üzerinde UV400 yazmıyorsa, bu gözlük güneşin zararlı ışınlarına karşı herhangi bir koruma sağlamıyor demektir.
Polikarbon, güneş gözlüğü camı için göze çarpan güçlü bir plastik malzemedir.
Gözlük takınca kaşlar görünmeli mi sorusunun cevabını ise moda ve optik uzmanları şu şekilde veriyor: Hayır! Güneş gözlüğünden numaralı gözlüğe kadar hangi gözlüğü takarsanız takın, kaşlarınız gözlük üzerinden çıkmalıdır.
Atasun Optik'ten satın aldığınız tüm güneş gözlükleri orijinal olup 2 yıl ürün garantisi ve orijinal kutu ve aksesuarları ile tarafınıza gönderilmektedir.
Temelde bu ikisine dikkat ettiğimiz zaman aldığımız güneş gözlüğünün markası, rengi herhangi bir önem arz etmiyor. UV 400 koruma ile sertifika olacak ve mutlaka bir optikçiden satın alınmalı. Kesinlikle, dışarıda satılan veya işportadan satın alınmamalı” şeklinde konuştu.
Tek Gözlük Yöntemi
Gözlüklerinizle parlak, yansıtıcı bir ışık kaynağına (örneğin cam, su veya cilalı metal) bakın. Başınızı yaklaşık 60 derece yana eğdiğinizde ışığın yoğunluğu artıyorsa, yani hafif bir kararma oluyorsa polarize güneş gözlüğü takıyorsunuz demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri