Gerekli olan belgelerin hazırlanması, ehliyet randevusunun alınması, harçların yatırılması ve alınan randevuya gidilmesi ise ortalama olarak 10 gün sürmektedir. Ehliyetin eksiksiz olarak kişilerin adresinize ulaşması durumu yaklaşık 15 gün sürmektedir.
D sınıfı ehliyet, otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünün içeriği sadece otobüslerde oluşmamakla birlikte, aslen otobüs kullanmak isteyenlerin D ehliyeti alması zorunludur. Zira sadece minibüs kullanacak kimselerin D1 sınıfı ehliyet alması yeterlidir.
“D” Sınıfı için başvuruda “B” sınıfı veya “C” sınıfı ehliyet sahibi olma şartı vardır. Direk “D” sınıfı ehliyet sınıfı başvurusu yapılamaz. B-C/D Sınıfı ehliyet için teorik sınav muafiyeti vardır. Sadece Direksiyon Eğitimi ve Direksiyon Sınavı uygulanmaktadır.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
İlgili 42 soru bulundu
D sınıfı ehliyet nasıl alınır? -En az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Bu ehliyet sınıfına direk başvuru yapılmamaktadır. -D sınıfı ehliyet alacakların teorik sınavına girmesine gerek yok.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.
D – D1 Sınıfı Otobüs Ehliyeti (Sürücü Belgesi)
D Sürücü belgesi ile Traktör, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon. Otobüs kullanılabilmektedir. D Sınıfı ile TIR (çekici) Kullanılmaz.. B Otomobil ehliyeti olup D Sınıfına büyütmek isteyenler sadece Direksiyon sınavlarına tabi tutulurlar.
Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli değildir fakat ön şart olarak istenmektedir. D1 sınıfı ehliyet başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübe şartı ilk koşul olarak sunulmaktadır. Sürücü adayları B sınıfı ehliyete sahip olmadan D1 için başvuru dahi yapamazlar.
E SINIFI EHLİYET NEDİR? E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
Artık 24 yaşında olan birisi D sınıfı sürücü belgesi alabilecek.
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
D sınıfı ehliyet almak isteyen bir sürücü en az B grubu ehliyete sahip olmak zorundadır. Ayrıca 24 yaşını doldurup 25 yaşından gün almış olması gerekmektedir.
OTOBÜS EHLİYETİ (D Sınıfı Ehliyet)
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanma hakkını elde edilen sürücüler olarak ifade edilebilir. Bu bağlamda diye bir ehliyetinin süresi dolduğu zaman, nüfus müdürlüğü üzerinden başvuru yapılması gerekir. Böylece gerekli süreç bu kapsamda tamamlanarak kişi yeniden süreyi uzatabilir.
Ulaştırma Bakanlığı, karayolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterlik eğitimi yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle, sürücülerin 63 yaşını doldurmaları halinde mesleki yeterlilik belgeleri iptal edilecek.
Tüm bu süreçler yaklaşık 2 - 3 ay arası sürmektedir. Teorik sınavı ve direksiyon sınavını tek seferde geçenler belgeleri hazırladıktan sonra sürücü belgelerini hızlıca alabilirler. Tabi ki covid pandemisi nedeniyle ehliyet alma süreci uzayabiliyor.
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
Uygulamalı direksiyon dersleri ise alınacak ehliyet sınıflarına bağlı olarak saatleri değişmekte olup minimum alınacak kurs saatleri şu şekilde düzenlenmiştir: D sınıfı ehliyet 14 saat. D1 sınıfı ehliyet 7 saat. D1E ve DE sınıfı ehliyetler 6 saat.
DE sınıfı ehliyete sahip olabilmek için kişinin öncelikle D sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. Yani D sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe kazanan kişi, DE sınıfı ehliyet almaya hak kazanabilir. Ayrıca DE sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 24 yaşını doldurmuş olmaları da gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri