KHK (Kanun Hükmünde Kararname), Bakanlar Kurulunun, doğrudan doğruya anayasadan veya yasama organından yetki devri yoluyla aldığı, sınırlı bir yetkiye dayanarak yapılan, sonrasında yasama organının denetimine tâbi olan, normlar hiyerarşisinde ise kanun düzeyinde yer alan düzenleyici bir işlem olarak tanımlanmaktadır.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Cumhurbaşkanı tarafından, Bakanlar Kurulu'nun teklifi üzerine çıkarılan yasama organı tarafından kabul edilmeksizin, yasama yetkisini kullanarak çıkarılan hukuki düzenlemelerdir.
Kanun hükmünde kararname (KHK), yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükûmetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan ...
KHK, Bakanlar Kurulunun anayasadan doğrudan doğruya aldığı veya yasama organından yetki devri yoluyla aldığı sınırlı bir yetkiye dayanarak yaptığı, daha sonra yasama organının denetimine tâbi olan ve normlar hiyerarşisinde kanun düzeyinde yer alan bir düzenleyici işlemdir.
696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile pek çok alanda düzenlenme yapılmasına rağmen, kamuoyunda daha ziyade alt işveren işçilerinin kadroya geçirilmesine ilişkin Kanun Hükmünde Kararname olarak tanınmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Kanun hükmünde kararnameler, yerini yeni sistemin yeni düzenleme aracı olan Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerine (CBK) bırakmıştır.
KHK (Kanun Hükmünde Kararname), Bakanlar Kurulunun, doğrudan doğruya anayasadan veya yasama organından yetki devri yoluyla aldığı, sınırlı bir yetkiye dayanarak yapılan, sonrasında yasama organının denetimine tâbi olan, normlar hiyerarşisinde ise kanun düzeyinde yer alan düzenleyici bir işlem olarak tanımlanmaktadır.
375 Sayılı KHK 25/7/2022 tarihinde son bulacaktır. Bu tarihe kadar 375 sayılı KHK kapsamında meslekten çıkarma işlemi tesis edilebilir. 375 sayılı KHK ile ihraç etmek için; Yazılı olarak soruşturma başlatma.
1982 Anayasası'nda, 11.02.2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan değişiklik sonrası, Bakanları Kurulu tarafından çıkarılan KHK uygulaması yerine Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” getirilmiştir.
375 sayılı KHK geçici 35. maddesinin geçerlilik süresi, 7333 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 3 yıldan 4 yıla çıkarılarak 31 Temmuz 2022'ye kadar uzatılmıştır. 375 Sayılı KHK Kapsamında Kamu Görevinden Çıkarılanlar; Bir daha kamu hizmetine giremez ve farklı bir kamu hizmeti yürütemezler.
7333 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 31 Temmuz 2021 tarihi ile 1 yıl uzatılan 375 sayılı KHK geçici 35. maddesi 2018-2022 yılları arasında gerçekleşen kamu görevinden ihraçlara ilişkin düzenlenmiş olup, 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yürürlüğü sona ermiştir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları, mahkûmiyet olarak değerlendirilemeyeceği ve gerekli denetim süresi içerisinde şartlar sağlandığında hiç suç işlenmemişçesine etki doğuracağından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memuriyete engel teşkil etmeyeceklerdir.
Tek kriterden dolayı meslekten ihraç edilenler yayımlanacak göreve iade KHK'si ile mesleklerine geri dönecekler, açığa alınanlar arasında tek kritere takılanlar ise görevlerine dönmeye başladı.
1961 Anayasasında 1971 yılında yapılan değişiklikle Türkiye'nin yönetsel-hukuksal hayatına dahil olan KHK müessesi ilk kez 1972 yılında çıkartılmıştır.
Kanun; temsili demokraside TBMM'nin halk adına çıkardığı toplumu ve memleketi idare eden hukuk kuralları olup, şekil ve esasları Anayasa ve İçtüzükte yer almaktadır. KHK ise bir kanun değildir.
kanun hükmünde kararname, çıkaran organ bakımından yürütmeye aittir. bakanlar kurulu kanun hükmünde kararname çıkarırken yürürlükteki kararları değiştirebilir, yeni düzenlemeler getirebilir. kanun hükmünde kararnameler yetki açısından kanunlarla eş değerdir.
Olağanüstü Hal kapsamında 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugünkü sayıda yayımlanan KHK'ya göre, Emniyet Genel Müdürlüğünden 8 bin 998 personel, Kara Kuvvetlerinden 3 bin 77, Deniz Kuvvetlerinden bin 126, Hava Kuvvetleri Komutanlığından bin 949, subay ve astsubay ihraç edildi.
Ülkemizdeki hukuk sistemine göre kanun çıkarma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir.
Sözkonusu cetvelde yapılan değişiklikler ile kad- roları iptal ve ihdas edilen kuruluşlar bu KHK'nin sonundaki listede gösterilmiştir. Bunlar hakkında bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hükümler dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.
Meslekten ihraç edilenler özel sektörde sigortalı işte çalışabilir; aynı şekilde Bağ-Kur'a tabi bir iş yeri açabilir. Yüksek Öğretim Kurumundan ihraç edilen devlet üniversitelerdeki akademisyenlerin özel üniversitelerde çalışmasında resmi olarak bir engel yoktur.
Rütbelerin geri alınması, olağanüstü hal (OHAL) döneminde hukukumuza giren bir kavramdır. OHAL KHK'ları ile emekli olan, meslekten ya da Devlet memurluğundan çıkarılan veya müstafi sayılan kişilerin rütbeleri, bu kişilerin terör örgütlerine irtibatı veya iltisakı iddiasıyla alınmıştır.
675 sayılı KHK'da yer alan düzenleme gereğince, ihraç edilenler, kendilerine ödenmiş maaşları iade etmeyecek.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Türkiye cumhurbaşkanı tarafından yürütme yetkisine ilişkin konularda yayınlanan yasal düzenleme aracıdır. Başkanlık sistemine geçiş sonrasında yayımlanan ilk kararname.
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş süreci kapsamında 2018 yılında 703 sayılı KHK ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirilerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı oluşturulmuş ve 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bakanlığın yetki, görev ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri