Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır.
Kulak çınlamasının nedeni belirlenemediyse genel tedavi yöntemlerine müracaat edilir. Çınlama sistemik etkenlere bağlı ise çinko eksikliği, kolesterol, yüksek tansiyon, demir veya B12 eksikliği gibi problemlerin tedavisine odaklanılmalıdır.
Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açar.
D vitamini eksikliği kulak çınlaması yapabilir.
Michigan Üniversitesi Kresge İşitme Araştırma Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar, magnezyum desteği alan kişilerin (A, C ve E vitamini ile birlikte) gürültüye bağlı işitme kaybına karşı korunduğunu gösteriyor. Nelerde var: Muz, enginar, patates, ıspanak, domates ve brokoli.
İlgili 16 soru bulundu
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır.
Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Muz, portakal, patates – Potasyum
Duyma fonksiyonu için oldukça kritik olan kulak içi sıvılarının düzenlenmesinde görev alıyor. Bu yüzden potasyum bakımından zengin olan muz, portakal, patates gibi besinleri diyetinize yeteri kadar dahil etmeye çalışın.
Kan eksiklerine bağlı gelişen anemi ve demir eksikliği de kulakta çınlamaya neden olabilir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
D vitamini eksikliği tanısı için kan tahlili yapılır. Laboratuvarda, kandaki serum hidroksi-25 D vitamini düzeyi ölçülür. Ölçülen bu değerin 12 ng/ml seviyesinin altında olması D vitamini eksikliği kabul edilir. Sağlıklı kişilerde D vitamini değerinin 20 ng/ml'nin üzerinde olması gerekir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Yutkunmakla veya esnemekle açılır ve dış ortamla orta kulak basıncını eşitler. Sinüzit ile saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar, uçak yolculuğu gibi ani basınç değişiklikleri östakinin tıkanmasına neden olur. Orta kulakta oluşan negatif basınç kulak zarına vakum etkisi yaratır ve kulak tıkanır.
Kansızlık çınlama nedeni
Halk arasında 'kansızlık' olarak adlandırılan anemide kırmızı kan hücrelerinin az olması nedeniyle kan incelerek hızla akmaya ve bunun sonucunda da çınlamaya yol açabiliyor.
En sık görülen kansızlık (anemi) türü demir eksikliğine bağlı olan kansızlıktır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, çarpıntı, hareketle artan nefes darlığı, baş ağrısı, kulak çınlaması, ve uyku hali demir eksikliğine bağlı kansızlığın belirtileri arasındadır.
2-3 damla sirke dökmek kaşıntıyı geçirebilir
Enfeksiyonlardan korunmak için kulak yolu her zaman kuru tutulmalıdır. Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir.
Diğer yandan kulak kirlerinin temizlenmesi de etkili bir yol olarak kulağa gliserin damlatmak önerilir.
Öte yandan, '' D vitamini demir mi? '' sorusunun cevabı hayır diyebiliriz. Her ne kadar D vitamini eksikliği demir ihtiyacını da etkilese de demiri bir vitamin D olarak değerlendirmek yanlış olacaktır.
Örneğin, yüksek tansiyon hastaları ve kardiyovasküler sorunlar yaşayan kişilerde, kulakta uğultu benzeri sesler işitme hissi daha sık yaşanır. Çeşitli alerjiler ve tiroid sorunları da kulak uğultusunun nedenleri arasında olabilir. Son olarak kulak uğultusu, pek çok tıbbi ilacın yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.
Portakal, limon, mandalina, yeşil biber gibi C vitamini içeren yiyeceklerin demir içeren gıdalarla birlikte tüketilmesi faydalı olabilir. Dengeli beslenme: Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni, demir eksikliği riskini azaltabilir. Farklı besin gruplarından yeterli miktarda tüketmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri