D Vitamini Araştırmacılar D vitaminin migrendeki rolünü incelemeye yeni başlıyor. Ve görülen D vitamini takviyesinin migren ataklarının sıklığını azaltmaya yardımcı olabileceği yönünde.
Migren hastaları için en önemlileri; Magnezyum, B2 vitamini (riboflavin), B1 vitamini (tiamin), B6 vitamini (piridoksin), B12 vitamini, folik asit, B5 vitamini (pantotenik asit), demirdir. Magnezyum migren hastalarının en önemli silahı, yardımcısı, vazgeçilmezi.
Dr. Derya Uludüz migren baş ağrısı olan kişilerde vitamin eksikliğine sıkça rastlanıldığını belirterek “Özellikle B vitaminlerinin eksikliği anamnezde mutlaka sorgulanmalıdır.
Sezgin, az sayıdaki bilimsel kanıtların daha yeni kabul görmeye başladığını söyledi: “Migrene neden olan işlev eksikliği muhtemelen eksik vitamin alımından kaynaklı olup, bu durum enerji eksikliğine yol açarak migreni arttırıyor olabilir.” Prof.
İlgili 35 soru bulundu
Sigara kullanımı, aşırı stres, yorgunluk, uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında bulunmak migren hastaları için atakları tetikleyici nedenlerdir.
Özellikle papatya ve lavantalar buhara konularak buhar tedavisi olur. Migren ataklarının önüne geçilmesi için su ve sıvı tüketimlerine çok dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra migren geldiğinde sessiz ve ışıksız bir ortamda bir süre uyunması gerekir. Uyuyup uyanıldığında bu migren ağrıları da giderilmiş olur.
Ihlamur, papatya, rezene, zencefil ya da ısırgan otu çayı rahatlamaya ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilecek bitki çaylarındandır. Ayrıca nane yağı, lavanta yağı ve papatya yağı da migren ağrılarına karşı tercih edilebilir. Bu yağlar masaj yapılarak uygulanabilir.
Kesinlikle. Bugün migren, ilaçsız da tedavi edilebilir, ataklarla baş edilebilir. Tetikleyen faktörler kontrol altına alınırsa yüzde 50, hatta daha fazla oranda hastanın ataklarını ve ağrılarını azaltması mümkün. Ancak ilk önce doğru tanının konulması önemli.
Kandaki magnezyum seviyelerinden bağımsız olarak verilen magnezyum takviyesi migren ve fibromiyalji ağrılarının hem sıklığını, hem de şiddetini azaltır. Magnezyum takviyesi bir kaç yolla ağrılara iyi gelir: Kalsiyum kanalları üzerinden kas gevşemesi sağlayarak.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Migrene iyi gelen yiyecekler; haşlanmış yumurta, susam, ıspanak, zencefil gibi besinlerdir. Auralı migrene ve migren atağına iyi gelen yiyeceklerden bazıları ise; sebze çorbası, yoğurt, ıspanak, badem, kivi, kereviz, elma, armut, nane, badem gibi besinler sıralanabilir.
Kafeinli içecekler,yoğurt,çikolata,çerez ,sucuk,salam ,sosis,soğan,incir,peynir,tütsülenmiş et ve balık, diyet soda, çay, kahve, alkollü içecekler (özellikle viski, bira, kırmızı şarap) migren ataklarını tetileyebildiğinden dikkatli olunmalıdır.
B12 eksikliği, baş ağrıları da dahil olmak üzere nörolojik yan etkilere yol açabilir. Özellikle migren olgularında B12 düşüklüğü migren ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle eğer migren tanınız varsa B 12 vitamini düzeyleriniz bakılmalı ve eksikliği tedavi edilmelidir.
Magnezyumun vücutta düşük olmasının belirtileri yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kas krampları, karıncalanma ve kas kasılmalarını içerir. Düşük magnezyum değerleri ayrıca baş ağrısı ve migrenlerle de bağlantılıdır.
Kahve, içerdiği kafein ile kan damarlarını daraltarak konsantrasyonu arttırıyor. Baş ağrısı ve migren için günde 1 fincan tüketebilirsiniz.
Yemek düzeninin değişmesi örneğin; öğün atlamak ya da aşırı yemek de migren atağının ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. İçecekler; alkol, özellikle şarap ve yüksek kafeinli içecekler migreni tetikleyebilir. Stres, migren ataklarında önemli bir rol oynar.
Bir çay bardağı suya, limondan sıkılmış taze limon suyu ve iki çay kaşığı tuzu karıştırarak içebilirsiniz. Bu karışımı tüketmek birkaç dakika sonra migren ağrınızı hafifletebilir.
Migren hastalarının %20'sinde ağrı hep aynı tarafta görülse de çoğunlukla enseden başlayarak tüm başa yayıldığı da görülür. Ağrıya, iştahsızlık, bulantı, kusma, ışık ve sese karşı duyarlılık gibi belirtiler eşlik eder ve bazı hastalarda bu semptomlar ağrıdan daha fazla yakınmaya yol açar.
Bu bilimsel tedavi ve yöntemlerin haricinde hacamat, sülük tedavisi, yoga benzeri alternatif tedavilerin migrenin önlenmesinde kesinlikle yeri yoktur. Daha da önemlisi migrende cerrahi tedavi diye bir yöntem yoktur. Migren ameliyatı veya cerrahisi bilimsel kılavuzların hiçbirinde bulunmamaktadır.
Stres migrenin en önemli nedenidir
Migren, ani bir stres olduğunda hemen başın ağrıması ya da ağrı sıklığının artması şeklinde gelişmektedir. Uykusuzluk ya da çok uyumak, uzun süreli açlık da tetikleyici sebepler arasında yer almaktadır.
Çalışmamıza göre akıllı telefonların aşırı kullanımı aura- sız migren hastalarında ağrı şiddeti ve kısıtlılığıyla ilişkili- dir. Ayrıca akıllı telefonların aşırı kullanımı ağrı ataklarını tetikleyebilir ve bu etki ışığa hassasiyeti olanlarda daha belirgindir.
Sık sık baş ağrısı yaşıyorsanız ne kadar su içtiğinizi düşünmeniz gerekir. Vücuttaki sıvı eksikliği, beyinde büzüşmeye neden olarak baş ağrısına yol açar14. Ayrıca migreni tetikleyebilir veya migren ağrısının daha uzun sürmesini beraberinde getirebilir15.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri