Ayrıca insülin direnciyle de doğrudan bağlantılı olan D vitamini, eksikliği ile birlikte aşırı yemek tüketimine ve açlık hissine yol açıyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor.
D vitaminin kilo verme üzerindeki etkilerini açıklamaya çalışan birkaç teori bulunmaktadır. Araştırmalar, D vitamininin vücutta yeni yağ hücreleri oluşumunu potansiyel olarak azaltabileceğini göstermiştir. Aynı zamanda, yağ hücrelerinin depolanmasını baskılayarak yağ birikimini etkili bir şekilde azaltabilir.
Kalsiyum. D vitamini ile birlikte çalışan kalsiyum minerali, kilo verirken, yağ yakılmasında yardımcı olmaktadır. Kalsiyumun yağ hücrelerinde depolanması, yağ yakımın daha fazla olmasını sağlar. Süt ürünleri ve sebzeler, doğal beslenme ile vücuda kazandırabileceğiniz mineraldir.
"Vitaminlerin kilo alımına neden olduğu bilgisinin aksine, D vitamini kilo kaybınızda olumlu etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar yağ kütlesi fazla olan kişilerde D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu gösterirken, kilo aldırdığı söyleminin bilimsel bir yanı yoktur.
Kilo vermek için bol miktarda C vitamini almalıyız. Vücutta yağları enerjiye çevirerek kilo vermeye katkı sağlayan karnitin sentezinde rol oynar, bu da yağ yakımını hızlandırır. Özellikle de sabah ve/veya egzersizlerden önce alınması yağ yakılmasını kolaylaştırır.
İlgili 37 soru bulundu
Metabolizma dopingi; D vitamini
Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor. Kilo verme aşamasında ise beyne tokluk hissi mesajını ileterek büyük katkı veriyor.
Ancak D vitamini normal olan bir bireyin D vitamini takviye kullanması iştahı üzerinde herhangi bir etki yaratmaz. Uzun süreli yüksek dozda D vitamini takviye almak, kalsiyumun böbreklerden geri emilimini artırarak kan dolaşımında kalsiyum birikmesine yol açabilir.
▪️ 2.5 kg'ın altındaki çocuklara D vitamininin günlük. damla olarak verilmesi tercih edilir. Her kilo için 100İÜ uygundur.
Vücutta doğru seviyede D vitamini, yeterli kalsiyum ve fosfora sahip olmak, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak açısından önem taşır. D vitamini, raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Cilt, güneş ışığı aldığında bu vitamin vücut tarafından üretilir.
D vitamini takviyesinin doğru zamanda kullanımı için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitamininin uyku düzenini etkilediğini gösterir. Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür.
En İyi D Vitamini Markaları
Vitabiotics, Solgar, Nature's Bounty gibi dünyaca ünlü ve güvenilirliğiyle ön plana çıkan markaların yer aldığı online mağazada; markaların özel ve patentli formüllere sahip ürünleri yer alıyor.
Bunlar içerisinde en sık tercih edilenler ise Orzax Ocean, Solgar, Nutraxin, Neptüne Nutrivit, Zade Vital ve Wellcare markalarıdır. Dilediğiniz markanın ürününü, uygun d3 vitamini fiyat skalası sayesinde Welldermo'dan hızlıca satın alabilirsiniz.
Vücut sıvısındaki azalma ilaç kullanımı, sıvı kaybı, sıvı alımı eksikliği gibi sebeplerin yanı sıra diyabet gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Vücut yağındaki azalma ise aşırı kilo veya obezite gibi durumlara karşı kasıtlı olarak yapılan egzersiz ve diyetten kaynaklanabilir.
Bu nedenle demir içeren haplarla tedavi söz konusu olduğunda kilo alma kaygısı, konuya zaten duyarlı olan kadınları daha çok etkiliyor. Oysa demir hapları ne şişmanlatır, ne de zayıflatır. Bilinenin aksine iştah açmaz, kilo yapmaz.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
Ancak vücuda aşırı doz D vitamini almak zararlı olabilir. Fazla miktarda alınan D vitaminine bağlı olarak; mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, zayıflık, kilo kaybı, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, yönelim bozukluğu, kalp ritmi sorunları, böbrek hasarı gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Yağda çözülen vitaminler; A, D, E ve K yağ dokuda depolanırlar ancak enerji metabolizmasında doğrudan rol almayıp daha çok enerji kullanımında destekleyici rol alırlar.
12-18 yaş için D vitamini eksikliğinin önlenmesinde: Her 6 haftada bir, 1 kapsül. 12-18 yaş için D vitamini eksikliği tedavisinde: 6 hafta boyunca her 2 haftada bir, 1 kapsül. Yaşlılarda kullanımı: Özel kullanımı yoktur.
3-12 aylıklarda 90 gün süreyle günde 2000 IU ya da tek doz şeklinde 50.000 IU D vitamini, 1-12 yaş aralığında 90 gün süreyle 3000-6000 IU ya da tek doz 100.000 IU D vitamini, 12 yaşından büyüklerde ise 90 gün süreyle 6000 IU ya da tek doz 150.000 IU vitamin D verilerek tedavi edilir.
Askorbik asit olarak bilinen C vitamini iştah arttırıcı bir vitamindir. Vücuda ihtiyaç duyduğu C vitamini alınmazsa kişilerde iştahsızlık oluşur ve vücut direnci azalır. Kan seviyesinde çinko vitamini düşüklüğü iştahsızlık nedenidir. İştahın arttırılması için günlük en az 11 miligram çinko alınması önerilmektedir.
Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur.
B12 vitamininin iştahı açtığına dair herhangi bir tıbbi kanıt bulunmaz. Sindirim sistemi ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip B12 vitamini, iştahın düzenlenmesine yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri