c) D3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak, kendi personelinin taşımasını yapacaklara, ç) D4 yetki belgesi: Ticari olarak, taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak yapacaklara, verilir.
D3 YETKİ BELGESİ KİMLERE VERİLİR? D3 yetki belgesi yurt içinde kendi işinde ve yalnızca kendi personelini taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve bunu yaparken ticari maksatla yapmayacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilir.
D3 Yetki belgesi, otobüsle sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
Başvuru formu ve diğer ilgili belgeler (kapasite raporu, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, yetki belgesi) Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine teslim edilir.
D3 Yetki Belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak kişilerin alması gereken belgedir.
İlgili 45 soru bulundu
Hükmüne istinaden; Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) faaliyetinde bulunan veya bu kapsamda faaliyet gösterecek işletmelerin alması gereken TİO Yetki Belgesi fiyatı 14.07.2023 tarihine kadar 273.244 TL yerine % 40 indirimli tutar olan 163.946 TL olarak belirlenmiştir.
Yeni düzenlemeyle birlikte yetki belgesi olmayanlar 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satabilecek. Belgesi olmadan ticaret yapanlara araç başına 5 bin TL ceza kesilecek.
D3 Yetki Belgesi Yenileme Fiyatı (ücreti)
1137.3 TL (D3 Yetki Belgesi Yenileme Ücreti; D3 Yetki Belgesi Ücretinin Yüzde 15 oranındadır !)
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
a) A1 yetki belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacaklara, b) A2 yetki belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapacaklara, verilir. (2) B türü yetki belgesi: Otobüsle uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
D2 yetki belgesi belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre arızi sefer düzenleyerek taşıma yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere, önceden gruplandırılmış yolcuları bir hareket noktasından alıp aynı hareket noktasına götürmek veya getirmek suretiyle mekik sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara verilir.
Src 2 Belgesi: Yolcu taşımacılık işi yapacak olan ve bu taşımacılığı ülke sınırları içinde icra edecek olan sürücüler alır. Bu belge türünün eğitim süresi toplam 36 saat olarak gerçekleştirilir. Src 3 Belgesi: Eşya ve kargo taşımacılık işini ülke sınırları dışında gerçekleştirmek için alınacak bir belge türüdür.
“D3” Kodlu DİİB'ler : Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki İhracat Sayılan Satış ve Teslimlerde gümrük muafiyeti çerçevesinde Müsteşarlığımızca düzenlenen Belgelerdir. Halihazırda, İhracat 2005/2 sayılı Tebliğ'e istinaden düzenlenmektedir.
D1 Yetki belgesi: D1 belgesi, tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir. D2 Yetki belgesi: D2 belgesi, tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
ç) D4 yetki belgesi: Ticari olarak, taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak yapacaklara, verilir.
1-) D2 yetki belgesi için toplam 75 koltuk kapasitesinin hesaplanmasında; 9 koltuk ve üzerindeki koltuk sayısına sahip olup da 8 yaş dahil daha küçük yaştaki tüm özmal taşıtlar kullanılacaktır.
D türü yetki belgesi Otobüsle tarifeli veya tarifesiz yurtiçi yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir. Taşımanın şekline göre D1, D2, D3 ve D4 olarak türlere ayrılır.
2.El Araç Satış Yetki Belgesi Almak için, MYK tarafından belge vermeye ve sınav düzenlemeye yetkilendirilmiş kuruluşlara başvuru yaparak mesleki yeterlilik belgesi aldıktan sonra bağlı bulunulan İl Ticaret Müdürlüklerine başvurularak Yetki Belgesi alınabilir.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
12) B ve D1-D2-D3 türü yetki belgeleri ile ilgili olarak asgari kapasiteyi sağlayacak azami özmal otobüs yaşı 12' den 15' e çıkarılmıştır.
D1 yetki belgesi otobüsler şehirler arası tarifeli yolcu taşımacılığı yapacak olan gerçek veya tüzel kişilere verilen bir yetki belgesidir. Önceden bir taşıma hattı ve taşıma güzergahı ile bir zaman ve ücret tarifesi belirlenerek ve bunlara uyularak yapılan düzenli yolcu taşımalarına tarifeli yolcu taşımacılığı dedir.
Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin k bendinin 5.maddesine göre yetki belgelerine ÜDY veya ODY Belgelerinin işletilmediği her ay 3584 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
4-Yetki belgesi başvurusu nereye yapılmakta ve başvuruyu kim sonuçlandırmaktadır? Yetki belgesi başvuruları İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi (İETTS) üzerinden yapılmakta olup yetki belgesi ticaret il müdürlükleri tarafından bu Sistem üzerinden verilmektedir.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorundadır. Yönetmelik kapsamında, bu işle uğraşmayan üyelerimiz kendi adına tescilli taşınmazları satarken ya da kiralarken yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
1. E-devlete giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Listelenen hizmetlerden Yetki belgesi işlemleri altında, “Yetki Belgesi İlk Başvuru / Yenileme” işlemi seçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri