Yaz mevsiminde Hatay'da yaylalarda yetişen doğal meyvemiz , hafif mayhoş bir tada sahiptir. zirai işlem yapılmadan toplanmıştır. Normal elma tanelerine göre küçük ve büyümeyen bir cinstir.
Geycek Elması Fidanı Sert sulu küçük meyveleri vardır. Şeker oranı yüksek bir dağ elmasıdır.Akdeniz bölgesinde genelde dağlık alanlarda kendiliğinden yetişmektedir. Her rakımda kolaylıkla yetiştiriciliği yapılabilir.
Yabani elma sirkesi Düzce bölgesindeki dağlarda yabani ortamında kendiliğinden yetişmiş yabani elmalardan tamamen geleneksel usulde üretilmiştir, cam şişe kullanılmıştır. Bu sirkeyi diğer sirkelerden farklı kılan en önemli özelliği doğrudan içilebilir hafiflikte olmasıdır.
Elma, böbreklerin temizlenmesinde, baş ağrısının tedavisinde, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmede, kan şekerini kontrol altında tutmada, romatizma, gut hastalığı ve uykusuzluğun tedavisinde, barsaklardaki parazitlerin dökülmesinde, yorgunluk ve kabızın giderilmesinde kullanılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Bu bitki, gül ailesinde yer alan bir türdür ve genellikle Akdeniz bölgesi, Orta Doğu ve Asya'da yetişir. Huryemez elması, aynı zamanda "yabani elma" veya "tepeli elma" olarak da adlandırılır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir. Yüksek tansiyonu kısa sürede dengeleme etkisi bilinir.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Sindirimi kolaylaştırmak, toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olmak, vücudun zehirli atık ve fazla yağları atmasına yardımcı olmak, yüksek kan basıncını ve trigliserit seviyesini düşürmek… Bunlar yabani elma sirkesinde bir derece daha önde gelen özellikleri arasında yer almaktadır.
Yaz mevsiminde Hatay'da yaylalarda yetişen doğal meyvemiz , hafif mayhoş bir tada sahiptir. zirai işlem yapılmadan toplanmıştır. Normal elma tanelerine göre küçük ve büyümeyen bir cinstir.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Amasya Misket Elmasının meyveleri orta büyüklükte, karın tarafı genişçe, kabuğu ince, sert, mumlu, güneş gören kısımlar koyu-parlak, diğer kısımlar açık kırmızı ve yer yer parlak yeşil zemin rengi gözükmektedir. Meyve eti hafif yeşilimtrak-beyaz, tatlı, sulu, gevrek dokuludur.
Elmanın iki türü vardır. Daha küçük ve tatlı olanına misket elması denir. Daha iri ve aşılı olanına ise KABAK elması adı verilir. Misket elması meyveye geç yatar ve 8 - 10 yaşından önce ürün vermez.
Haziran ve Temmuz ayında çiçeklerini veren sebze, sonbaharda hasat edilir. İlk hasadın yumruları çok küçük olursa tekrar ekilerek Ekim ayında tekrar toplanır. Kısacası, bu yeraltında yetişen sebzeyi pazarlarda Ekim ayından Kasım ayının sonlarına kadar pazarlarda bulabilirsiniz.
Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.
Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır. Yerelmasını ve patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine vejetatif üreme yapmasıdır. Yani yerelması ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir.
Yaban elması sirkesi için: yabani elmaların dalından topladıktan sonra henüz yeşilken ekşi iken yıkadıktan sonra kavanoza dolduralım üzerine aynı işlemleri tekrarlayalım. Yani iki çorba kaşığı bal iki tatlı kaşığı Kayatuzu aldığı kadar su ilave edelim bir ay kadar karanlık ve serin bir yerde bekletelim afiyet olsun.
Yani bilinçli şekilde sirke yapan birisi sirke kurarken tuz kullanmaz. Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Elma sirkesi kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür
Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur.
Sirke bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasına katkıda bulunabilir. Kan Şekerini Düzenleyebilir: Düzenli olarak tüketilen az miktarda sirke kan şekerini ve insülin seviyesini düzenlemeye katkıda bulunabilir.
Elma sirkesi, doğal sağlık için tercih edilen en popüler sirke türüdür. Birçoğu bilimsel kanıtlarla desteklenen çok sayıda faydası vardır.
✓ Sabah, aç karnına yenilen elma; kanı temizler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. ✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar. ✓ Biraz ekşi olan yeşil elma, midedeki bulantıyı alır ve midede asit dengesini düzenler. ✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir.
Düzenli olarak elma yiyen kadınların cinsellikten daha çok zevk aldığı ortaya çıktı. Bilim insanları elmanın kadın cinselliği üzerindeki olumlu etkisinin bu meyvenin kırmzı şarap ve çikolata gibi bolca polypenol ve antioksidan içermesine bağlı olabileceğini belirtti.
Ara öğünlerde tüketilen elma sayesinde ana öğüne kadar tok kalabilirsiniz. Gece uyku öncesinde tüketilen elma ise; ani açlık krizlerini bastırır. Uykuda metabolizmanın çalışmasını sağladığı için gece elma yemenin zararı yok faydası vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri