Kaval üflemeli bir çalgıdır. Dilli kaval, dilsiz kaval olmak üzere başlıca iki türü vardır. Şimşirin, meşe, gürgen gibi sert ağaçlardan ve pirinç gibi madeni alaşımlardan yapılanları varsa da, en makbul olanı erik ağacından yapılanıdır.
Kaval kelimesinin içi boş anlamına gelen kav kökünden türediği sanılmaktadır” (Keçe Türker, 2007). “Kaval, yaklaşık 40-80 cm uzunluğunda önde 7 arkada 1 perde deliği bulunan ince bir borudur. Dilli ve Dilsiz olmak üzere başlıca iki çeşidi vardır.
Dilsiz kaval ise içi boş bir boru olup çalan kişi nefes teknikleriyle istenen sesi çıkarır. Çobanların kavalı üflemesindeki bir amaç, otlanan koyun keçi gibi hayvanların sakin kalması ve sürüden ayrılmamasıdır, bu gelenek hâlen günümüzde de uygulanmaktadır.
Horlatma kaval diğer kavallara göre daha zor bir üfleme ve çalım özelliğine sahiptir, her bölgede çalınmayan (horlatma yapılamayan) bu çalgı, geçmiş kültürümüzün bir özelliği olmakla beraber bize özgü bir çalgı özelliğini göstererek diğer kavallardan kendini ayırmıştır.
Kaval, çoban çalgısı olarak bilinen kaval, yörede daha çok şimşir ağacından (nadiren livori, incir ve erik ağacından), altta 1 ve üstte 7 delikli olarak imal edilir. Dilli kaval ve dilsiz kaval olarak adlandırılan iki türü vardır. Dilli kavalın ucunda ses üretimini sağlayan bir düdük bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
Ahlat merkezde sığır güdene, “nahırcı”; koyun güdene, “çoban”; kuzu güdene, “kuzucu” denir.
Tanımdan da anlayacağımız gibi Kavala Yunanistan ülkesinin sınırları içerisindedir. Bu şehir sahil şehri olarak bilinmektedir. Tam olarak da Doğu Makedonya ve Trakya bölgesindedir.
Horlatmalı dilli kaval, ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde icrâ edilen bir kaval çeşididir. Trabzon, Bolu ve Tokat'ta daha sık görülmektedir. Ancak çalgı ekseriyetle mahalli boyutta icrâ edilmektedir.
Çifte kaval, yan yana bağırsak iplerle bağlanmış iki kavaldan oluşan ve ikisinin aynı anda çalınmasıyla ortaya çıkan bir Anadolu çalgısıdır.
Kaval Çeşitleri ve Özellikleri
Özel üfleme ve çalma tekniklerine sahip olan bu aletler sayesinde sevdiklerinize kaval dinletisi yapabilirsiniz. Kaval türküleri istediğiniz gibi çalabilirsiniz. Aynı zamanda kaval uzun hava türküleri için ideal bir müzik aletidir.
Kavalların bu türünde baş kısmında bazen ağızlık bulunur. Ancak çoğunlukla boş bir borudan ibarettir. 3 oktav kadar ses sahasına sahiptir.
irlanda'nın geleneksel kavalı. alüminyum, prinç ya da nikel'den yapılır, altı adet delikli olup adını aldığı tonun majör diatonik gamını verir.
Anadolu'da kaval farklı boyutlarda ve yapılarda karşımıza çıkmaktadır ve düdük, tütük, tütek gibi isimler ile adlandırılmaktadır. Kamışsız üflemeli bir çalgı olarak tanımlayabileceğimiz kaval, boy, delik sayısı, dil yapısı gibi farklılıklarda karşımıza çıkmaktadır.
“Kavalın en az insanlık tarihi kadar eski bir çalgı olduğu söylenebilir. Çalgıyı ilk bulan ya da çalanlara ilişkin birçok fikirlere rastlanmakta ise de, araştırmacılar Kaval'ın Hazar denizi ötesi Ural-Altay dağları arasındaki bölge olabileceği konusunda birleşmektedirler.
Dizi ayak bileğine bağlayan kaval kemiği vücutta yer alan iri kemiklerden biridir. Tibia kemiği olarak da bilinen ve ayak bileğinin hareket etmesini sağlayan kaval kemiğinde oluşan ağrı ise bu bölgedeki kasların normalden daha fazla kullanılması sonucu görülür.
Uzun Kemikler: Boyu eninden fazla olan kemiklerdir. El, ayak, kol ve bacaklarda bulunan kemikler bu gruba girer. Ön kol kemiği, pazı kemiği, bacak kemiği, uyluk kemiği, kaval kemiği, baldır kemiği ve parmak kemikleri vücudumuzdaki uzun kemiklerdir.
Azeri müziğinde halk sazlan olarak; Tar, Kemançe, Balaban, Gaval (Tütek), Zurna, Def, Nağara, Koşa Nağara başta gelir.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Tuba, genellikle pirinç ve bakırdan imâl edilen, geniş, konik borulu ve pistonlu üflemeli bir çalgıdır. Tuba, üflemeli çalgılar arasında en kalın sesli olanıdır. Orkestralarda genellikle bir tane tuba bulunur. Yaylı çalgılara bas sesi sağlayan kontırbas gibi, tuba da bakır üflemeli çalgılara bas sesiyle eşlik eder.
"KAVAL HAVASI" 👏👏👏👏👏
Almanya'da en az 35 bin yıllık kaval bulundu.
Şimdiye kadar bulunan bu en eski müzik aleti, müzik geleneğinin ne kadar eski olduğunu gösteriyor.
Kaval, topluluk içinde solo çalgı olarak kullanılabilir. Kaval bütün çalgılarla birlikte kullanılabilir, her türlü kullanımda kavalın sesi kendi özelliğini yitirmez. Belirgin olarak duyulur. Mey üflemeli bir çalgıdır, gürgen ceviz vb sert ağaçlardan olanları varsa da en makbulu erik ağacından yapılanıdır.
Ailenin atası İbrahim Ağa, aslen Konyalı olup, Osmanlılar devrinde Edirne'ye gelmiş ve Makedonya'da Kavala şehri kalesine bekçibaşı tayin edilmişti. Kavala'ya yerleşen İbrahim Ağa'nın kardeşi Tosun Ağa, şehrin mütesellimi, onun oğlu Ali Tosun Paşa da, Osmanlı Devleti'nde beylerbeyi vazifesindeydi.
Mehmet Osman Kavala (d. 2 Ekim 1957, Paris), Türk insan hakları savunucusu, filantropist ve iş insanı. 1990'ların başından beri birçok sivil toplum kuruluşuna destek olmuştur. 2002'den beri kâr amacı gütmeyen Anadolu Kültür kurumunun kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır.
Kepenek, çobanların her türlü hava şartlarında kullandıkları bir giysi türüdür. Baş ve ayaklar dışında vücudunu saran, önü açık, omuzları yuvarlak, kolsuz, düğmesiz, dikişsiz, şapkalı ve şapkasız türleri olan keçeden üretilen bir giysi çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri