Bugünlerde bildiğimiz sarı renkte olan muzların haricinde mavi renkte olan yeni bir muz türünün popülaritesi artmaktadır. Mavi java muzu olarak adlandırılan bu muzlar, mavimsi bir tona ve kremsi bir dokuya sahip olup, vanilyalı dondurma tadındaki lezzetiyle de dikkat çekmektedir.
Mavi Muz, Kuzey Batı İngiltere üzerinden batıda Büyük Londra'dan Benelux devletleri ve Almanya'da Renanya, Güney Almanya, Fransa'nın Alsas bölgesi ve güneyde İsviçre'den Kuzey İtalya'ya kadar uzanmaktadır. Nüfusu 111 milyona kadar ulaşmaktadır.
Hayır, sarı muzu mavi ve kırmızı muzdan yanlışlıkla üretti. Muz 1836'da Jean François Paujot isimli bir Jamaikalı tarafından üretildi.
Mavi Java muzu nedir? Görüntüleri ve tatları ile büyüleyen bir muz çeşidi olan Java muzu, Güney Doğu Asya'ya özgü iki muz türünün melezidir. Tamamen olgunlaşmadan önce mavi rengi alan muz, olgunlaştıkça solar. Yumuşak kremsi yapıları ile vanilyalı dondurmayı andırır.
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
İlgili 43 soru bulundu
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Muz Türkiye'ye ilk defa Osmanlı Devleti zamanda 1870 yıllarında Alanyalı kereste tüccarlarından Şerif Ali sülalesi tarafından Mısır İskenderiye'den getirilerek ekilmiştir. Daha sonra Gazipaşa ve Anamur diyarlarına taşınarak ekilmeye başlanmıştır. Muz mevsimlik bir araçtır.
Muz aslında yeşil halde iken hasadı yapılan bir meyve. Bunun sebebi bize gelinceye kadar muzların fazla olgunlaşarak kararmasını önlemek. Market raflarına konulduğunda olgunlaşmış yani sararmış oluyorlar.
Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir. Bunun için muzu bir kese kağıdına koyup ağzını kapatın. Hatta mümkünse yanına yine etilen salgılayan elma gibi bir olgun meyve de ekleyin. Böylece yeşil muzlarınız kısa sürede sararır.
Red Dacca ismi ile anılan kırmızı muz Güney Amerika ve Asya'da yetiştirilen ve severek tüketilen türler arasında. Normal olarak yetiştirilen sarı olarak tüketilen muzdan daha küçük olup kabuğu koyu kırmızı veya mor renklidir. Kırmızı muz yetiştiriciliği ve tüketimi Orta Amerika 'da çok yaygın ve favori durumdadır.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
Mısır'da kadınlara muz yasak!
Ülkemizde muz meyvesi hemen her yerde ve de her bölgede yetişmemektedir. Bunun sebebi de ülkemizin tropikal bölgelerde bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Genelde ülkemizde muz meyvesi bölgesel olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Türkiye'de muz üretiminin %97,8'i Antalya ve Mersin illerinde yapılmakta olup, üretim yıllar itibariyle artış göstermektedir.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Siyah lekeli muz, daha olgun bir muz demektir. Ve daha olgun bir muzda daha fazla antioksidan bulunur. Antioksidan da hücrelerimizin en güçlü kuvvetli koruyucusudur. Siyah lekeli muzlarda TNF (Tumor Necrosis Factor) bulunur.
Benekli Muz
Muzun şeker oranının en yüksek olduğu hali beneklenmiş halidir. Potasyum bakımından daha az olduğu için benekli muzun çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
Çok tatlı olan sarı muzlar, nişastalarını, basit bir şekere dönüştürerek hızlı bir enerji kaynağı haline gelirler. Sağlık yararları göz önüne alındığında, sarı muzlar yeşillerinde bulunmayan antioksidanlar ve anti-kanser özellikleri içerir. Lif açısından zengindir, antioksidan içeriği yüksektir.
Haldeki yerli muz fiyatlarının 4-5 lira olma nedenlerinden birinin de aşırı üretim olduğunu dile getiren Sevilgen, “ Bu üretimin tamamını çiftçiler yapmıyor. Devlet sağ olsun 2010 yılından beri bir destek politikasına gidildi. Özellikle muz üretiminde eksik üretimimizden dolayı destek oldu.
1. Hindistan. Dünyanın en büyük 15 muz üreticisi listesinin başında Hindistan var. Küresel olarak toplam muz üretiminin yaklaşık dörtte birinden sorumlu olan Hindistan, Çin ile birlikte toplam küresel üretimin üçte birinden fazlasını üretiyor.
- Suriye'de muz var mı? - Lazkiye'de yetişir, ayrıca Ekvator'dan gelir, biz alırız. Türkiye'de muz üretimi tüketimin % 2.7'sini karşılayabiliyor.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Tahran,İRNA - Tarım Bakanlığı Tropikal ve Subtropikal Meyveler Ofisi Genel Müdürü, 'Mevcut istatistiklere göre, İran son yıllarda 90 bin ila 120 bin ton arasında muz üretti ve bu mahsulün bahçelerini geliştirmeyi düşünüyoruz' dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri