Ancak dağ kelimesi iki ayrı anlama gelmemektedir. Dolayısıyla da sesteş değildir. Yani eş sesli bir kelime değlidir.
⇒ Dağ eş sesli değildir.
Dağın eş anlamlısı nedir? Dağ kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük "cebel"dir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Dolu kelimesi yerine eş anlamlısı olan Yüklü kelimesi kullanılır ve bu kullanım da doğru kabul edilir. Dolu sözcüğünün eş anlamlısı Yüklü kelimesidir.
İlgili 41 soru bulundu
Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek. İki farklı anlamda ekmek kelimesi ile yazılır. Buda kelimenin sesteş olduğunu rahatlıkla gösterir.
Türkçede kullanılan; taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil vb. pek çok sözcük eş seslilere örnek olarak gösterilebilir.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Eş Sesli Kelime Nedir? Yazılışları aynı okunuşları farklı olan kelimelerdir. Sorumuzun Cevabı; Gün eş sesli değildir.
Sağ kelimesi, eş sesli yani sesteş bir kelimedir. Sağ kelimesinin, sol kelimesinin karşıtı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Yaş eş sesli bir sözcüktür. Sesteş ya da eş sesli kelimeler yazılış ve okunuşları aynı anlamları farklı kelimelerdir. Hayatın devamında belirlenen zaman aralığını ifade etmektedir, yani yaş(doğum tarihi) ve ıslanmış olan nesneleri ifade eden yaşlık, ıslanma durumudur.
Yüz kelimesinin en çok kullanılan eş anlamlı kelimesi çehre kelimesidir. Bu kelimeler yüz kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Fakat yüz kelimesi eş sesli bir kelime olduğu için birden fazla anlam barındırmaktadır.
Ancak öz kelimesi sesteş olduğu ve birden fazla anlamı olduğu için özün eş anlamlısı kelimeler kullanılırken mutlaka cümlenin ve kelimenin anlamına bakmak gerekir. Özün eş anlamlısı olan sözcükler, cümlenin anlamına ve bağlamına göre kullanılır.
Eş Sesli Kelimeler Sözlüğü, Türkçemizde en çok kullandığımız, 200 taneden fazla eş sesli sözcükten ve anlamlarından oluşmaktadır.
Çim kelimesi eş sesli bir kelime değildir.
Aynı şekilde yazılıp okunması ve ses anlamından birbirine benzer olması ile beraber, anlamları birbirinden tamamen değişik olan kelimelerdir. Burada dikkat etmemiz gereken unsur insan ya da hayvanlara verdiğimiz İsimlerde sözcükler sesteş olarak kullanılmasıdır.
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Bazı sözcüklerin okunuşu aynı veya birbirine yakın olup, yazılışları farklı olabilir. Bu kelimeler "sesteş kelimeler" grubuna dahil edilemez. Örneğin, grup kelimesi ile gurup kelimesinin okunuşları birbirine oldukça yakın olup, anlamları farklıdır. Ancak bu kelimeler sesteş değildir.
Türkçe içerisinde birçok farklı eş sesli kelimeler yani diğer anlamıyla sesteş kelimeler bulunur. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır.
Bu söylenen kelimenin eş seslisi vardır. Tamı tamına 2 tane anlamı olan yedi kelimesi hem sayı anlamına hem de bir yemeği tatmak anlamına gelir.
Ten kelimesi denilince akla sadece insan vücudunun dış kısmı,cilt veya vücut gelmektedir.Tek bir anlamı olduğu için Sesteş DEĞİLDİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri