Dağ kekiği, sağlık ve mutfakta yaygın olarak kullanılan bir bitkidir ve pek çok faydası vardır. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Soğuk algınlığı ve grip dönemlerinde özellikle faydalıdır. Bazı çalışmalar, kan şekeri düşürmede yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Hazımsızlık, ishal, şişkinlik, gastrit, gaz, bağırsak paraziti gibi sindirim sistemi ile alakalı problemlerde epey faydalıdır; bu tür problemlerle baş etmek için taze, baharat veya çay olarak tüketilebilir. Zahter çayının faydaları arasından bir diğeri idrar söktürücü olarak da kullanılabilmesidir.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Kekik, akciğer temizleyici bileşikler açısından çok zengindir. Günde 2 bardak kekik çayı tüketebilirsiniz.
Kekik toz olarak kullanıldığında yemeklere baharat katar. Aynı zamanda kurutularak çay olarak da tüketimi mümkündür. Yağ olarak da balık, et ya da çorbaların içerisine katıp yenebilir, salatalarla tüketilebilir. Kekiği doğrudan kaynatıp suyunu da içebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Kekik çayı; antiviral ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde soğuk algınlığına, gribe, öksürüğe, sindirim problemlerine, uykusuzluğa, adet kramplarına iyi gelmekle birlikte bağışıklığı güçlendirip kilo kaybına da destek olur.
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
Limon kekiği demir açısından zengindir, ayrıca C, D ve B vitaminleri içerir. Limon kekiğindeki uçucu yağ, antioksidan ve antiseptik özellikler sağlayan doğal bileşikler içerir. Limonlu kekik çayı, dekonjestan ve gevşetici özellikleri nedeniyle çocuklara genellikle solunum yardımı olur.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Bunların arasında ilk sırada kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler gelmektedir. Ayrıca kekik çayının içerisinde bulunan uçucu yağ sebebiyle akut gastrit, mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri ya da karaciğer iltihabı bulunan kişiler de kekik çayı tüketimi sebebiyle zarar görebilirler.
KEKİK ÇAYI FAYDALARI
Kekik çayı bağırsaktaki solucan ve kurtları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda ağır ve baharatlı yemeklerin ardından meydana gelen mide sorunlarına iyi gelir. İdrar yolu rahatsızlıkları gün içinde tüketilen besinler, stres ve az sıvı tüketimi ile ortaya çıkabilir.
Bu rahatsızlıklara detaylarıyla bakılacak olursa Kalp hastaları sürekli ve düzenli olarak aldıkları ilaçların formunu kekik bitkisi bozabilmekte ve ilaçların etkilerini azaltabilmektedir. Ayrıca düşük tansiyon hastaları kan basıncını daha da düşürmesi nedeniyle önerilmemektedir.
İşte kekik çayı günde kaç bardak içilir sorusunun cevabı… Kekik çayını tüketme tavsiyesi olarak alternatif tıp uzmanları, Günde 2 fincan kekik çayı, yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilmesini gerektiği belirtiyorlar.
Diyetisyenlerin ve diğer alanlardaki uzmanların görüşlerine göre kekik çayının günlük tüketim miktarı 2 fincan. İlk fincanı sabah kahvaltı saatlerinde içmek mümkün. İkinci hakkınızı da gece uykudan önce kullanabilirsiniz.
Dağ kekiği bazı kaynaklarda Zahter adıyla da anılan bir bitki. Ülkemizde çoğunlukla Mardin ve Hatay gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştiği söylenmektedir. Uzun ince yaprakları olan dağ kekiğinin kokusu normal kekiğe göre daha keskindir.
Dağ Kekiği ile Normal Kekik Arasındaki Fark
Normal kekik ve dağ kekiği arasındaki farklar, yetişme ortamları, kimyasal bileşenler ve kullanım alanları üzerine odaklanır. Dağ kekiği genellikle daha yoğun ve zengin bir içeriğe sahiptir.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Nefes açıcı olması, göğsü yumuşatması, özellikle sigara tiryakilerinde akciğerleri temizlemesi gibi faydaları vardır. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, zatürre, astım, egzama, mide hastalığı olanlara özellikle tavsiye edilen bir baldır. Grip ve öksürüğün kısa sürede iyileşmesini sağlar.
Kekik suyunun zayıflatıcı etkilerinden faydalanmak için, aç karna tüketilmesi önerilir. Günün herhangi bir zaman diliminde içebilirsiniz. Özellikle yemeklerden önce içilmesi, metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır.
Kekik çayı ile zayıflayanlar sabahları aç karnına kekik çayı tüketerek kan dolaşımlarını hızlandırır ve böylece metabolizma hızını artırmalarını sağlar. İyi bir idrar söktürücü olan kekik çayı ile zayıflama sağlıklı beslenme ve egzersizle birlikte sağlanabilir. Sabah kekik çayı içmek metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
Kekik suyu günde 2 bardaktan fazla tüketilmemesi önerilir. Yan etkilerini görmemek için doğru oranda tüketmek önemlidir. Bunun için 1 hafta süresinde her gün içtikten sonra 15 gün süreyle ara verilebilir. Metabolizmaya etki etmesini istiyorsanız kekik suyunu aç karna günün herhangi bir zamanında tüketebilirsiniz.
Kekik çayı, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler göstermesi ile bilinir. Bununla birlikte bazı kişilerde kekik çayı mide yanması, bulantı, kusma gibi şikâyetlere neden olabilir. Aşırı miktarda kekik çayı tüketimi; kızarıklık, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Kabızlık problemi yaşayanların sabah ve akşam aç karnına zeytinyağı ile birlikte kekik suyu tüketmeleri bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri