Ataklar halinde gelen korkulara da ”panik atak” adı verilmiştir. İnsanoğlu yüzyıllardan beri tehlike karşısında ya savaşır ya da kaçar. İşte kaçma davranışının bir tezahürü olan panikleme, beynin “lokus ceruleus” adı verilen bölgesinin aşırı duyarlılığı sonrasında süreklilik arz etmeye başlar.
Beyin sapında bulunan mavi nokta olarak adlandırılan bölgenin görevini tam olarak yapmamasından dolayı sürekli korku hali yaşanabilir. Beyinde bulunan GABA, serotonin, noradrenalin gibi maddelerdeki dengesizlikler panik atak nedenleri arasında yer alır.
Panik atak krizleri tedavi edilmez ve devam ederse kalp hastalığı riskini ileri derecede artırıyor. Yapılan araştırmalara göre tedavi edilmeyen panik atak hastalarında kalp hastalığı görülme sıklığı %20-25 civarındadır. Yine panik bozukluğu olan hastaların %30-40'ında kolesterol düzeyi normalin üstünde saptanmıştır.
Anksiyete ve panik atak rahatsızlıkları nörolojik problemlerden de kaynaklanan sorunlardır. Dolayısıyla ilaç tedavilerinin cevap vermediği noktalarda cerrahi müdahale uygulanır. Uzman Beyin Cerrahları hastanın beynine elektrotlar yardımıyla sinyaller gönderilir ve rahatsızlık tedavi edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Panik atak, tedavi edilmezse yıllarca sürebilir. İleri dönemlerde umutsuzluk ve çaresizlik sonucu kişilerde depresyona neden olabilir. Panik atak bilişsel davranışçı tedavi yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilir.
Tedavi edilmeyen ve zamanla kronik hale gelen panik atak depresyona, alkol ve madde bağımlılığına, çeşitli psikiyatrik problemlere neden olabilir. Panik bozukluk, anksiyete, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu, kompulsif bozukluk gibi psikolojik hastalıklara yol açabilir.
Panik Atak Nasıl Geçer? Panik Atak Psikanalitik Psikoterapi ile kesin çözüm sağlamaktadır. Bu hastalık yanlış tedavi yöntemleri ve sadece ilaca insanlar yönlendirildiği için panik atak hastaları da bir süre sonra hiç geçmeyeceğini düşünür.
Oldukça yaygın bir hastalıktır. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen en sık 20'li yaşlarda ortaya çıkar. Panik bozukluk hastalığının temel belirtisi olan panik atak aslında ani bir alarm reaksiyonu olarak düşünülebilir. Her insan stres veya korku verici bir durumla karşılaştığında benzer tepkiler verir.
Panik atak her ne kadar korkutucu olsa da tehlikeli değildir. Görülen semptomlar kişiye doğrudan zarar vermez. Aynı zamanda bu belirtilerin çoğu kolaylıkla başka şartlardan kaynaklanabilir. Mesela düşük tansiyon kalp atışının hızlanmasına neden olabilir.
Panik atak, hayatın zorlu dönemlerinde bir ya da iki kez yaşandığında bu durum normal olarak kabul edilir ve kişinin doktora görünmesi gerekmez. Ancak panik atağın sık tekrarlaması ve bunun kişinin hayatını olumsuz etkilemesi durumunda tedavi için hekime başvurmak gerekir.
Hiçbir neden yokken birdenbire başlayan göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, çarpıntı, nefes alamama, terleme, titreme, üşüme ya da ürperme, bazen de bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik; düşecek ya da bayılacakmış gibi olma, uyuşma ya da karıncalanma gibi belirtiler, kişiyi dehşet içinde bırakır.
Bu nedenle de panik atak ilaçsız geçer mi sorusunun cevabı evet, zaten panik atak ilaçsız geçen bir hastalık olup, doğru ve düzenli bir psikoterapi süreci mutlaktır.
Genellikle 5-10 dakika gibi kısa sürelidir ve ataklar halinde gelir. Bu ataklar hemen her gün olmaya başlamışsa ve 6 aydır devam ediyorsa bu duruma Panik Bozukluk denir. Ama panik ataklar; depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi birçok hastalıkta görülebilir. Tanıyı bir psikiyatri uzmanının koyması gerekir.
Anksiyete, kişide büyük strese neden olur ve stres, hipokampüsü küçültür. Bu bölge uzun vadeli ve bağlamsal anıları işlemek için çok önemlidir. Maalesef anksiyete ilerledikçe; anksiyeteyi, travmayı ya da stresi destekleyen anılar dışında her tür hatıra sınırlanmaya başlar.
Panik atak belirtileri esasen adrenalin hormonunun aşırı salgılanması sebebiyle oluşur.
Panik atak, genellikle herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkabilir ya da her zaman belirli bir tetikleyicisi olmayabilir. Bazı durumlarda uyku sırasında ya da dinlenme esnasında da görülebilir. Geceleyin ortaya çıkan panik atak, kişiyi uykusundan panik içinde uyandırabilir.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir.
Örneğin panik bozukluk sorunu olan bir kişinin terapi süreci 9 seansta biterken, aynı sorundan müzdarip bir başka kişinin ki 20 seansta bitebilmektedir. Sorunun adı aynı olsa bile herkeste oluşum nedeni ve süreci farklıdır.
Özetle panik atak; koşullar, kişilik yapısı gibi birçok faktörden etkilenir. Kimi zaman yoğun kimi zaman aralıklarla tekrarlar. Uygun yaklaşım ve doğru terapi uygulanmaz ise hafiflese de yaşam boyu sürebilir. erken tanı, iyi bir psikoterapi zamanında uygulanırsa panik atak kalıcı olarak iyileşebilen bir rahatsızlıktır.
Panik Atak birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olsa da bir saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Bu durumda kan damarlarında daralmaya ve büzülmeye neden olur, beyne giden kan ve oksijen miktarı azalır. Bu azalmaya bağlı olarak da, baş dönmesi, bulanık görme, sersemlik, nefes darlığı, çevreye ve kendine yabancılaşma gibi belirtiler ortaya çıkar.
Panik Atak Ölüme Neden Olur Mu
Panik Atak asla öldürmez veya ölüme neden olmaz. Panik atakta öleceğim duygusu her ne kadar bedensel belirtilerin ön planda olduğu bir hastalık olsa da, sadece bir histir. Panik atak geçirerek ölmek imkansızdır. Bu yüzdende panik atakta ölüm riski yoktur.
-B vitaminlerinin sinir sistemini güçlendirdiği ve beyindeki serotonini artırdığı , adet öncesi gerilimi azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle kepekli buğday ekmeği yemek, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya tüketmek faydalıdır. -Meyve ve tatlıların yemekten iki saat önce ya da sonra yenmesi daha doğru olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri