Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir. Sulama sıklığınıza karar vermek için toprağın nemlilik durumunu kontrol etmeniz yeterli.
Kekik kuraklığa dayanıklı bir bitkidir ve bazen su tedariği olmadan da yetiştirilebilir. Ayrıca, ticari olarak kekik yetiştirdiğimizde, yaz aylarında yağmur yağmayan alanlarda, orta verim elde etmek için en az iki defa sulama yapmak gerekir.
Şiddetli rüzgar bitkinize zarar verebilir. Sulama: Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Bu yüzden haftada bir kez sulamanız yeterlidir. Sulama sıklığına karar vermek için toprağın nemine bakabilirsiniz.
Kekik bitkilerinize her zaman önce toprak kuruluğunu kontrol ederek, düzenli aralıklarla azar azar su vermelisiniz. Kekik Akdeniz'e özgüdür, güneş sever. Bu sebeple saksılarını mutlaka güneş gören bir yere yerleştirmelisiniz. Kekik bitkilerinize yılda iki defa azot ağırlıklı gübre vermelisiniz.
Kekik Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Kekik tohumlarında aşırı sulama, mantar hastalığına neden olabileceği için hafifçe sulamak gerekir. Tohumların çimlenme süresi ise, 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemine sahip olduğu için 15 cm yüksekliğe ulaştığı zaman dikim için hazır hale gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu bitkinin yetişme mevsimi ilkbahardan sonbahara kadardır, yaz aylarında ise çiçek açar. 200'den fazla farklı kekik türü vardır, fakat en yaygın olanı Thyme Kekiği'dir (Thymus vulgaris).
En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Onu doğru ortamda ve doğru sıklıkta sulamak da büyük önem taşıyor. Kekik saksılarınızı yerleştirebileceğiniz ortamın özelliklerine gelirsek, kekik bir Akdeniz bitkisi olduğundan sıcağı ve güneşi seviyor. Bu sebeple kekik saksılarını güneş gören yerlerde muhafaza etmeniz büyük önem taşıyor.
Dağ kekiği yıllık bir bitki olduğundan yılın farklı zamanlarında toplanabilmektedir. Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz.
Dağ kekiği, sağlık ve mutfakta yaygın olarak kullanılan bir bitkidir ve pek çok faydası vardır. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Soğuk algınlığı ve grip dönemlerinde özellikle faydalıdır. Bazı çalışmalar, kan şekeri düşürmede yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Kekik kuraklığa dayanıklı bir bitkidir ve bazen su tedariği olmadan da yetiştirilebilir.
İklim ve Toprak İsteği: Kurağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Yöney olarak kuzeyi açık, hava akımı olan ve çiçeklenme döneminde sıcakların aşırı yükselmediği alanlarda verim ve uçucu yağ kalitesi yüksek olur. Toprak istekleri bakımından fazla seçici değildir.
Kekik bitkisinin iklim istekleri
Kekik, Sibirya'nın soğuk iklimine bile dayanabilen çok yıllık bir bitkidir.
Yıkanmış ve suyundan arınmış kekikler dalından ayrılmadan temiz , tozsuz, rüzgarlı ve direk güneş ışığı almayan bir ortamda kurutulur. Önce kekiğinizi fazla suyundan hızlıca iyice arındırın ki ( önce 1-2 saat güneşte veya bezle kurulayarak) su yapraklarda siyahlaşma yapar.
Yılın her döneminde yetiştirebilirsiniz. Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz. Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir.
4 bini endemik 12 binin üzerinde türle bir bitki cenneti olan ülkemizin dağlarında yüksek aromalı harika kekikler yetişiyor… Yaz aylarında dağları taşları onların kokuları sarıyor… Eylüle kadar toplanıp demetler halinde kurutuluyorlar…
Bu yüzden çok ihraç edilen aromatik bir bitkidir. Ülkede çok yerde Thymus Vulgaris yetiştiği için kırktan fazla çeşitte bulunur.
Kekik kurutmak için öncelikle pazardan en iyi kekikler seçilir. Sonrasında alınan kekikler bol su ile yıkanmalıdır. Yıkanan kekikler süzgece konularak suyunun iyice süzülmesi gerekir.
Kekik yetiştiriciliğinde ilk yıl hasat yapılmamaktadır. İkinci yetişim yılından altıncı yıla kadar iyi verim alınabilmektedir. Altı yıl sonra, yeni fideleri dikmek için tarla sürülmelidir. Uçucu yağ verimini en üst seviyeye çıkarmak için, çiçeklerin % 50'sinin açmış olduğunda yılda yalnızca bir kez hasat yapmalıyız.
Kekik bitkileri tohum veya çelikle çoğaltılabilir. Her iki yönteminde avantajları ve dezavantajları vardır. Bitkilerin gövdelerini bölerek çoğaltmak veya çelik alımı için kendi sağlıklı bitkileriniz yoksa, kekik bitkilerini tohumdan yetiştirmek, binlerce kekik fidesi satın almaktan çok daha ucuza mal olacaktır.
Kekik bitkileri toprak yüzeyine yakın kesilirseler, dona karşı korunamaz ve hayatta kalamazlar. Çoğu çiftçi, bitkileri toprak yüzeyinden yaklaşık 14 cm yükseklikte özel makaslarla keserler. Traktörler aracılığıyla hasat makineleri ile mekanik hasat yapılabilmesine rağmen, çoğu zaman elle hasat yapılmaktadır.
Baharat Bozulur mu? Baharatların ideal kullanım süresi 1 sene olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra doğru saklama koşullarında 2 yıla kadar tazeliklerini koruyabilir.
Ürün Adı Hayfene Zahter Diğer İsimleri Dağ Kekiği, Sater, Kara Kekik Menşei Türkiye İngilizce Adı Thyme Botanik Adı Thymus vulgaris Ürün Hakkında Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir.
Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.
Hatay'da dağlık bölgelerde doğal ve bir ekim veya gübreleme olmaksızın kendi kendine yetişir. çok sağlıklı ve lezzetli olur. Tavsiye ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri