Dağıtıcı adalet görüşüne göre eşit olmayanlara eşit muamele yapılması yerine eşit olmayanlara farklı muamele yapmak adaletli davranış olarak kabul edilir. Dağıtıcı adaletin uygulama alanı kamusal alandır. Devlet dağıtıcı adaleti uygulayan bir yapıdır.
Dağıtıcı adalet, Aristoteles'te, bölüştürülebilir nitelikteki toplumsal iyilerin, örneğin onurun ya da paranın dağıtılması ile ilgilidir.
Anayasanın 10. maddesinde yer alan “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” ve “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” şeklindeki ifadeler de mutlak eşitlik anlayışının yansımalarıdır11.
Bu durum günümüzde “pozitif edim” ya da daha yaygın kullanımı ile “pozitif ayrımcılık” olarak nitelendirilmekte ve eşitliğe aykırı görülmemektedir.
Nispi eşitlik, anlayışı uyarınca eşitliğin anlamı, toplumda yaşayan tüm bireylerin aynı kurallara tabi olması değil, aynı durumda bulunanlara aynı kuralların uygulanmasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Nispi eşitlik uygulamaları esasen aynı hukuksal durumda bulunan kişiler için mutlak eşitliği hedeflemektedir; ancak çeşitli noksanlıklardan ötürü farklı durumlarda bulunanların dezavantajlı hâllerini bertaraf edebilme adına, bu kişiler bakımından farklı işlemin tatbik edilmesi de nispi eşitliğin gereğidir35.
Biçimsel eşitlik modeli, aralarındaki farklılıkları dikkate almaksızın örneğin, kadınlarla erkeklerin, etnik azınlık gruplarıyla çoğunluktakilerin ve benzeri grupların eşit olduğu ve benzer şekilde muamele görmeleri esa- sına dayanmaktadır.
Pozitif ayrımcılık (positive discrimination), Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre “toplumdaki diğer kişiler ile eşit koşullarda yaşamadığı düşünülen belli gruplara çeşitli ayrıcalıklar tanıyarak onları desteklemek” demek. Buna örnek olarak işyerlerinin fiziksel engeli bulunan bireyler için kota oluşturmasını verebiliriz.
Ayrımcılık bir siyasî, dinî tercihi benimseyenlere (dinî ayrımcılık) ya da bir ırka, cinsel yönelime, cinsiyete, yaşa karşı olabilir (bkz: ırkçılık; homofobi; bifobi; cinsiyet ayrımcılığı; transfobi; yaşçılık).
Dolaylı ayrımcılık, görünüşte tarafsız olan bir hükmün, uy- gulamanın ya da ölçütün belli bir gruba ait kişileri, diğer kişilere oranla dezavantajlı bir durumda bırakmasıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 10. maddesi, eşitlik ilkesinin koruma altına alındığı temel hükümdür. Bu maddede “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” denmektedir.
Yatay ve dikey eşitlik olmak üzere iki eşitlikten söz edilmektedir. Yatay eşitlik, ekonomik durumları aynı olan kişilerden aynı miktar vergi alınmasını, dikey eşitlik ise ekonomik durumları farklı olan kişilerin farklı miktar ve oranda vergi vermelerini ifade etmektedir.
Maddi Hukuki Eşitlik: Şekli eşitliğin ötesinde, aynı durumda bulunanlar için haklarda ve ödevlerde, yararlarda ve yükümlülüklerde, yetkilerde ve sorumluluklarda, fırsatlarda ve hizmetlerde eşit davranma zorunluluğu olmak üzere iki ayrı bolümde incelenmektedir.
Dağıtıcı adaletin amacı, kişi ile toplum ve devlet ara- sındaki ilişkileri düzenlemektir. Böylece eşitlik ilkesine bağımsız ve uygulama bakımından önemli bir yer verilmiştir. Bununla birlikte da- ğıtıcı adaletteki eşitlik mutlak değil göreli (rölatif) nitelik taşımakta. dır.
Dağıtıcı adalet, “Bir toplumda para ve bu şekilde bölüştürülebilir nitelikteki şeylerin (şan, şeref, ünvan, servet ve ekonomik değeri haiz diğer şeyler) toplum üyeleri arasında, herkesin yeteneği ve toplum içerisindeki statüsüne uygun olarak dağıtılmasını öngören adalet türüdür”.
Yasaya uyan, eşitliği gözeten kişilerin adil olduğunu ve buna uygun yasaların da adil yasalar olduğunu ifade eden Aristoteles, eşitliğin niteliksel yanı kadar niceliksel yanlarını da inceler. Adaleti dağıtıcı adalet, düzeltici adale ve değiş tokuş adaleti olarak ele alır.
Ayrımcılık; uluslararası hukuka aykırı olmasına rağmen, ulusal hukukta kendine kalıcı bir yer edinmiş olabilir. Kürtajın suç haline getirilmesi üzerinden kadınlara, kız çocuklara ve gebe kişilere ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerinin verilmemesi bu durumun bir örneğidir.
Cinsiyet ayrımcılığı yapanlara genellikle cinsiyetçiler denir. Gerek iş yaşamında gerekse sosyal yaşamda cinsiyete dayalı ayrımcılık, toplumun genel yapısı ve bireylerin yaşam kalitesi üzerinde ciddi etkilere sahiptir.
Pozitif ayrımcılık; sosyal, ekonomik ve politik yaşamda kadınlar, engelliler gibi taşıdıkları özellikler nedeniyle dışlanmış azınlıkların, dışlanmışlıklarını azaltmak ve uzun vadede engellemek amacıyla ortaya konulan politika ve uygulamaları ifade eder.
Sistematik ayrımcılık ise toplumda belirli grupların sürekli bir biçimde ayrımcılığı uğraması; ayrımcılığın adeta standart bir uygulama haline dönüşmesidir. Arabistan'da kadınların araba kullanmasının yasak olması bu duruma örnek gösterilebilir.
d) Doğrudan ayrımcılık: Bir gerçek veya tüzel kişinin, hak ve özgürlüklerden aynı ya da benzer konumda bulunanlarla kıyasla eşit şekilde yararlanmasını engelleyen veya zorlaştıran her türlü ayrımcı muameledir.
Negatif ayrımcılık, bir işgörenin diğerlerine göre eşit olmayan, eksik veya yetersiz yönleriyle değerlendirilmesidir.
Bunlar: ahlâkî eşitlik, hukuksal eşitlik, siyasal eşitlik, fırsat eşitliği ve ekonomik (gelir) eşitliği olarak sıralanabilir.
Eşitlik ilkesi yatay ve dikey eşitliği gerçekleştirmek amacıyla kendi içinde ayrılmaktadır. Vergilendirme açısından benzer durumda olanların aynı hükümlere tabi tutulmaları ile yatay eşitlik, farklı durumda olanların farklı hükümlere tabi tutulmaları ile dikey eşitlik gerçekleştirilmektedir.
Mahkeme, birbirine karşılık gelen AİHS'nin 14. ve Anayasa'nın 10. maddelerinde yazılı eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağının mahiyetini şöyle tanımlanmıştır: “Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı bazen yan yana bazen de aynı şeyi ifade etmek için kullanılan kavramlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri