time-series design - zaman serileri deseni / zaman serileri tasarımı bir bağımsız (ya da yordayıcı) değişkenin özellik ya da olaylar üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla, zaman içinde tekrarlı ölçümlerin alınmasını içeren DENEYSEL DESEN.
1)Tek grup öntest-sontest desen : Bu desende deneysel işlemin etkisi tek bir grup üzerinden yapılan işlemle test edilir.Deneklerin bağımlı değişkene ilişkin ölçümleri uygulama öncesinde öntest , sonrasında sontest olarak aynı denekler ve aynı ölçme araçları kullanılarak elde edilir.Seçkisizlik ve eşleştirme yoktur.
Öntest-sontest kontrol gruplu desen
Daha sonra yine yansız atama yoluyla gruplardan biri deney, diğeri kontrol grubu olarak belirlenir. Deney öncesinde her iki gruba bağımlı değişkene ilişkin ön test uygulanır. Deneysel işlem sonunda son test uygulanır.
Karşılaştırmalı Desen: İki veya daha fazla grup veya olgu arasında farklılık olup olmadığı araştırılır. İlişkisel Desen: İki veya daha fazla grup veya olgu arasında ilişki olup olmadığı incelenir. Tarama Deseni: Çok sayıdaki katılımcının ya da özelliklerinin belirlenmeye çalışıldığı araştırmalardır.
Bağımsız Gruplar Deseni
Farklı deneme koşullarında bulunan deneklerin ya da farklı deneklerden oluşan grupların karşılaştırıldığı desenlerdir.
İlgili 17 soru bulundu
bu deneysel araştırma deseninde, katılımcılar, araştırma gruplarına SEÇKİSİZLEŞTİRME tekniği kullanılarak atanır. Her bir katılımcının herhangi bir koşulda yer alma olasılığı eşit olduğundan, özelliklerin, koşullarda yanlı olarak temsil edilmesi önlenmiş olur.
Boylamsal desen: bir grup bireyin uzun zaman dilimi içindeki performansı değerlendirilir. Yani aynı denekler uzun yıllar boyunca tekrar tekrar incelenir. Bu nedenle, boylamsal desen yaş farklılıklarından ziyade yaşla birlikte değişen durumlar hakkında bilgi verir.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Nedensel Karşılaştırmalı Araştırma Nedir? Nedensel karşılaştırmalı araştırma, bağımsız ve bağımlı değişkenler arasındaki neden-sonuç ilişkilerini belirlemek için kullanılan bir metodolojidir. Araştırmacılar geçmişe bakarak neden ve sonuçları inceleyebilirler.
“Benzerlik”, “quasi “nin tanımıdır. Sonuç olarak, yarı deneysel araştırma, deneysel gibi görünen ancak deneysel olmayan araştırmalardır. Regresyon analizi değiştirilse bile bireyler koşullara veya koşul sıralarına rastgele dağıtılmamıştır.
Solomon Dört Grup Modeli: Yansız atama ile oluşturulmuş dört grup bulunur. Bunlardan ikisi kontrol, ikisi deney grubu olarak kullanılır. Deney öncesi ölçümler yani ön testler sadece bir deney, bir kontrol olmak üzere iki grupta yapılırken, son testler tüm gruplarda yapılır.
faktöriyel desenler, bağımlı değişken üzerinde aynı zamanda iki ya da daha fazla bağımsız değişkenin etkilerinin incelenmesine olanak tanıyan desenlerdir. faktöryel desenler; gruplararası, gruplariçi, karışık desenler olmaka üzere 3'e ayrılır.
Yarı deneysel araştırma olarak da adlandırılan bu nicel araştırma yöntemi, araştırmacılar tarafından, bir değişkenin diğer bağımsız değişkene bağlı olduğu iki veya daha fazla değişken arasındaki neden-sonuç denklemini sonuçlandırmak için kullanılır.
Nedensel karşılaştırma araştırmaları var olan/ doğal olarak ortaya çıkmış bir durum ya da olayın nedenlerini ve bu nedenlere etki eden değişkenleri ya da bir etkinin sonuçlarını belirlemeye yönelik araştırmalardır (Büyüköztürk, Çakmak, Akgün, Karadeniz, Demirel, 2008,185).
Bütüncül tek durum deseni, tek bir analiz biriminin (bir birey, bir kurum, bir okul vb.) incelendiği araştırma desenidir. Bu desen üç tür durumla karşılaşıldığında tercih edilmektedir. Bunlardan ilki, ortaya atılmış bir kuramın teyit edilmesi veya çürütülmesi için kullanılmasıdır.
1) Çeşitleme - Farklı yöntemler aracılığıyla sonuçların doğruluğunu, benzerliğini ve ilişkisini bulma amacı vardır. 2) Bütünleyicilik - Bir desen ile elde edilen sonuçların diğer desenin sonuçlarıyla detaylandırılmasını, geliştirilmesini, örneklendirilmesini ve açıklanmasını sağlama amacı vardır.
İlişkisel tarama modeli, iki ve daha çok sayıdaki değişken arasında birlikte değişimin varlığını belirlemeyi amaçlayan tarama yaklaşımına denir. İlişkisel tarama modelinde, değişkenlerin birlikte değişip değişmediği; değişme varsa bunun nasıl olduğu saptanmaya çalışılır (Karasar, 2011).
SIRASAL DESEN
Farklı yaş, farklı bireyler ve tekrarlı ölçüm almaktı Kesitselden tek farkı tekrarlı ölçüm alınmasıdır. Eğer soruda bu üçü varsa sırasal desendir. Toplumun farklı katmanlarında neler olur bunu anlamak için yapılır.
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Korelasyonel araştırma, deneysel olmayan bir araştırma türüdür Bir araştırmacının iki değişkeni ölçtüğü ve herhangi bir dış değişkenden etkilenmeden aralarındaki istatistiksel ilişkiyi anladığı ve değerlendirdiği yöntem.
Olgubilim, yaşanan olgu ile ilgili bilgiler elde etmek için olguyu deneyimleyen bireylerin görüşüne başvurulan nitel araştırma yöntemi desenidir. Olgubilimin oldukça fazla uygulama biçimi bulunmakla birlikte her birinde öznel deneyime öncelik verilmektedir.
Fenomenoloji deseni bir başka tanımlamaya göre; birkaç kişinin bir fenomen veya belli bir kavramla ilgili yaşanmış deneyimlerinin ortak anlamını ortaya çıkaran bir desendir. Bu desende amaç, belli bir olguyu (fenomeni) derinlemesine yaşayan kişilerin deneyimlerinin özünü anlamaktır (Creswell, 2018, s. 77).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri