Açılımı Solid State Driver şeklinde olan SSD Hard Disk teknolojisi Türkçeye “Katı Hal Sürücüsü” şeklinde çevrilir. Bu bilgiler ışığında “SSD Nedir?” sorusuna, “Bilgisayarlarda dahili olarak verilerin depolanması için kullanılan teknolojilerdir.” yanıtı verilebilir.
Dahili SDD'ler, bir SATA (Seri Gelişmiş Teknoloji Eklentisi) veya PCIe® (Çevre Birimi Bileşeni Bağlantısı Express) ile bilgisayarınıza bağlanır. Harici SSD'ler, dışındaki portlar aracılığıyla bilgisayarınıza takılabilen taşınabilir cihazlardır.
Minimum düzeyde 256GB standart bir oyuncu için temel seviye olabilir ancak oyun boyutu yüksekse sürekli olarak yaz sil yapmak gerekebilir. Bu yüzden en az 500 GB kapasiteli ya da mümkünse 1 TB kapasiteli SSD tercih etmek iyi bir seçim olabilir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
SSD'ler, HDD'lerden yüz kata kadar daha hızlıdır. SSD'ler bilgisayarınız için daha kısa açılma süreleri, daha hızlı veri transferi ve daha büyük bant genişliği sunar.
İlgili 21 soru bulundu
SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu, işlemci ve sistem performansını sınırlayabilir.
SSD'ye yönelmemizi gerektiren şey hız arayışımız olduğu için, okuma/yazma hızı bizim için neredese en önemli kriter. MB/Sn cinsinden SSD paketlerinde yer alan bu bilgi ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişmektedir. Kısacası ne kadar yüksek okuma/yazma hızına sahipseniz o kadar iyi bir SSD alıyorsunuz demektir.
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
SSD'lerin amacı temelde HDD ile aynıdır: Dosyalarınızı uzun vadeli kullanım için saklamak. SSD'nin farkı ise "flaş bellek" denilen bir tür bellek birimi kullanmasıdır. RAM'e benzetebileceğimiz bu depolama birimi, RAM'in aksine elektrik kesildiğinde dahi veriyi tutmayı başarır.
SSD (Solid State Disk), Türkçe'ye "Katı Hâl Sürücü" şeklinde çevrilmektedir. SSD'ler sabit disklerin yerini alan ve onlardan daha hızlı, kompakt ve güvenli veri depolama aygıtlarıdır. SSD, klasik hard disklerdeki bir motorun çalıştırdığı mekanik plakaların yerine tamamen bellek yongaları kullanır.
SSD hızı IOPS hızı ile ölçülür %100 doluluk oranıyla %1 doluluk oranı arasında IOPS hızında ya da Tepkime hızında Önemli ölçüde performans kaybı yaşanmaz. Sadece Dosya aktarımı yaparken Okuma yazma hızlarında düşük olur.
Özellikle bilgisayarı iş amacıyla tam kapasite kullanan kişiler için 1 TB SSD pc için depolama ihtiyaçlarını yeterli derecede karşılar. 1 TB SSD gaming dosyaları ve uygulamalarını depolamak için de uygun bir boyuttadır.
Verilerin kaybolması, karışması, silinmesi gibi bir sorunla karşılaşmamak da kullanıcıya hız kazandırabileceği gibi işlerin kolaylıkla halledilmesine de imkân yaratır. SSD harddiskler ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir özellik ise kapasiteleri doldukça hızlarının yavaşlayabilmesidir.
SSD, bilgisayara takılan ve hareket olasılığı olmayan bir yedek parçadır. SSD'lerin en önemli işlevi bilgisayar üzerindeki dosyaları uzun vadede saklama olanağının olmasıdır. Özellikle oyun bilgisayarlarında sıklıkla kullanılan SSD'ler online oyunların performansına önemli katkılar sağlar.
SSD kapasitesi genel olarak kullanım şekli ve amacı ile doğru orantılıdır. Günlük kullanım ve ofisteki basit işlemlerin yapılması için kullandığınız bilgisayarda 128 GB'lık SSD seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Daha profesyonel ve yoğun kullanımlar için diğer SSD kapasiteli ideal olacaktır.
Hem yeterli depolama alanı, hem de hızlı çalışan yazılımlar isteyenlerin tercihi ise 256 GB SSD hard disk olmaktadır. Peki, 256 GB SSD ne demek SSD'nin açılımı, "Solid-State Drive" yani "Katı Hal Sürücüsü" anlamına gelmektedir.
SSD'lerin sağladığı bir başka avantaj ise bilgisayarın ısınmasını aza indirgemesidir.
Oyun performansı için ram kullanımı daha ön planda, ihtiyaçlarını belirle ona göre seçim yap. ssd tabiki de daha çok hızlandırır. ama sistemin kötüyse ram de takmanı tavsiye ederim oyunlarda çok rahatlatıyor.
Bir SSD'ye yükseltme bilgisayarınızda önemli bir hız artışı sağlayabilir. Sabit disk sürücülerin 30-40 saniyelik açılış sürelerine karşılık ortalama 10-13 saniye açılış süresi sunar. Ayrıca uygulamaların ve dosyaların açılış süreleri de SSD'lerde HDD'lere kıyasla önemli ölçüde daha hızlıdır.
SSD Arızası Belirtileri
İşte dikkat etmeniz gereken bazı SSD hatası belirtileri: Makineniz ön yükleme yapmıyor Hiçbir önyükleme aygıtı (Windows üzerinde) hata mesajı veya (Mac cihazlarda) yanıp sönen bir soru işareti çıkması. Aşırı yavaş çalışıyor. Etkin uygulamalar genellikle donar veya çöker.
SSD'lerin zamanla bozulmasının tek bir nedeni olmamakla birlikte, en yaygın nedenini açıklamış bulunuyoruz. Fakat, belirttiğimiz üzere, SSD'ler farklı sebeplerden dolayı da işlevini yitirebilir.
SSD'nizi sıfırlamak ya da biçimlendirmek için yola çıktığınızda tüm verilerin silineceğini bilmeniz gerekir. Bazı durumlarda silinen veriyi geri getirmek mümkün olsa da çoğunlukla bu işlem geri alınamaz. Bu nedenle, SSD sıfırla işleminden önce verilerinizi harici bir diske yedekleyerek işleme başlayabilirsiniz.
SSD çoğu kişinin bilgisayarlarını daha hızlı bir şekilde kullanabilmeleri için bilgisayarlarına yerleştirdikleri bir disktir. SSD harddisk bilgisayara takıldıktan sonra çok daha hızlı bir şekilde çalışabilyor. HDD'ye göre çok daha yeni ve hızlı bir sistem olan SSD her türlü bilgisayara takılabiliyor.
Tavsiye edilen en iyi SSD markaları arasında: Sandisk, Samsung, WD, Corsair, MSI, Kingston, K,oxia, Hikvision, Leven yüksek depolama alanları, okuma ve yazma hızları ve uzun süreli kullanım imkanlarıyla kullanıcıların sıkça tercih ettiği SSD'ler arasında yer alıyor.
SSD türlerini SATA, PCIe, M.2, U.2, mSATA, SATA Express olmak üzere 6 kategoriye ayırabiliriz. Yaygın olarak kullanılan SATA, PCIe ve M.2 SSD modelleri, performans konusunda ciddi farklara sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri