Adını ilk olarak 1947 yılında Uganda'da keşfedildiği Zika ormanından alan Zika virüsü, enfekte olmuş sivrisineklerin ısırması ve virüsün bulaştığı insanların birbirine bulaştırması yoluyla yayılmaktadır.
Ebola virüs hastalığı (EVH) insanlarda ağır seyreden ve genellikle ölümle sonuçlanan tehlikeli bir hastalıktır. EVH salgınlarında vakaların �'ı ölümle sonuçlanır. EVH salgınları öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarına yakın ücra köylerinde ortaya çıkar.
Enfekte bir aedes sivrisinekleri tarafından ısırılma yoluyla ve ayrıca korunmasız cinsel ilişki yoluyla da yayıldığı kabul edilen zika virüsü, hafif ateş, deri döküntüsü, halsizlik, eklem ağrıları, baş ağrısı ve kırmızı göz gibi belirtiler meydana getirir.
Mantık Bombaları, herhangi bir programın içerisine yerleştirilen virüs programlarıdır. Bazı şartların sağlanması durumunda patlayarak yani çalışmaya başlayarak sisteme zarar verirler. Çernobil virüsü buna çok iyi bir örnek olabilir. Bombalar, tüm dosyaları ve bilgileri silebilir veya sistemi göçertebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Başlat'ı seçin ve bu Windows Güvenliği aramak için "Başlat" yazın. Arama sonuçlarından Windows Güvenliği seçin, Virüs ve tehdit koruması'& gidin ve Virüs koruması & ayarları'nın altında Ayarlarıyönet'i seçin. Gerçek zamanlı koruma'yı Kapalı konumuna getirin.
İlk PC (Kişisel Bilgisayar) virüsü (c)Brain adında bir önyükleme sektörü virüsü idi ve 1986 yılında Pakistan'ın Lahore şehrinde çalışan Basit ve Amjad Farooq Alvi isimli iki kardeş tarafından yazılmıştı.
Bazı reklam yazılımları güvenli kabul edilseler bile Adware yazılımları genel olarak kullanıcı izni olmadan veri topladıkları için kötü amaçlı yazılım kategorisi altında değerlendirilir ve önemli bir siber tehdit olarak kabul edilir.
Makro virüsü, birMicrosoft 365 dosyasında (belge, sunu, çalışma kitabı veya şablon gibi) veya herhangi bir ActiveX denetimi, COM eklentisi veyaMicrosoft 365 eklentisi içinde depolanabilen bir bilgisayar virüsü türüdür. Makroları, ActiveX denetimlerini ve eklentileri "Etkin içerik" olarak adlandırıyoruz.
Zika Dang humması, Sarı humma ve Batı Nil virüsüne benzer bir virüs olup Aedes türü sivrisinek aracılığı ile bulaşan bir virüstür. Semptomları çoğunlukla hafiftir ve enfekte olan her 5 kişiden sadece 1'i herhangi bir hastalık belirtisi sergiler. Bu enfeksiyon görülmesi halinde hastaneye yatış sık yapılmaz.
Virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1'inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir. Çoğu kişi bu tip Batı Nil Ateşi hastalığından tamamen kurtulur ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca devam edebilir.
Dang humması ya da dank virüsü, aedes türü sivrisineklerin ısırması ile yayılan, tropikal ve subtropikal bölgelerde daha çok görülen viral bir enfeksiyondur. Dang hummasında yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, mide bulantısı ve döküntü belirtileri görülür.
2023'ün başından bu yana ve 25 Şubat 2024 itibariyle, DSÖ Afrika Bölgesi'nde toplam 13 ülkede olası ve doğrulanmış sarıhumma (YF) vakaları belgelenmiştir.
JN1 varyantı, omicron'un BA.2.86 varyantının spike proteininde türeyen, covid-19'un yeni varyantıdır. Artan JN1 vakaları nedeniyle koronavirüs JN.1 varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından "dikkat edilmesi gereken varyant" olarak sınıflandırılmıştır.
Marburg virüsü, Afrika ülkesi Tanzanya'nın kuzey batısında beş kişinin ölümüne neden oldu. Son derece bulaşıcı olan virüs, ateş, kas ağrıları, ishal, kusma ve bazı durumlarda aşırı kan kaybı nedeniyle ölüm gibi semptomlarla Ebola'ya oldukça benzer.
Rootkit, siber suçlular tarafından bir hedef bilgisayar veya ağ üzerinde kontrolü ele geçirmek için kullanılan yazılımlardır. Rootkit bazen tek bir yazılım parçası olarak görünebilir ancak genellikle korsanların hedef cihaz üzerinde yönetici düzeyinde kontrol sağlamasına olanak tanıyan bir dizi araçtan meydana gelir.
Malware, “Malicious software”in kısaltılması olan virüsler, truva atları, trojanlar ve istenmeyen diğer kötü niyetli yazılımların genel adıdır. Malwareler bilgisayar sistemlerine zarar vermek, bilgilerimizi çalmak ve diğer kötü amaçlı yazılımlardır.
Örneğin; anti-virüs imza tabanlıdır ve daha tehditlerle ilgilidir, ancak anti-malware sezgisel tabanlıdır ve yeni nesil sorunlara odaklıdır. Ayrıca virüs ile malware de farklıdır. Şöyle ki; Virüs bir kod parçasıdır, Malware ise kötü amaçlı bir yazılımdır.
Mydoom 2004 yılında ortaya çıktı ve dünyanın en hızlı yayılan virüsü unvanını ele geçirdi. Hatta birçok uzmana göre şu ana kadar en çok zarara yol açan virüs Mydoom. Mydoom'un yaklaşık 38 milyar dolarlık zarara neden olduğu söyleniyor.
Creeper Programı
Virüs bulaşan her yeni sabit sürücüyle birlikte Creeper kendini önceki bilgisayardan kaldırmaya çalıştı. Creeper'ın kötü bir amacı yoktu ve yalnızca basit bir mesaj gösteriyordu: "BEN CREEPER. SIKIYORSA YAKALA!"
DOS Virüsleri. Bilgisayarların donanımına büyük hasar veren virüs türlerinden biri de DOS virüsleridir. Oldukça küçük boyutta oldukları için sisteme kolayca sızabilmeleri mümkündür. Açıldıkları anda çalışarak yayılan bu virüsler de kolay bir şekilde çoğalabilirler.
Antivirüs programı kullanmazsam ne olur diye merak ediyor olabilirsiniz, antivirüs programları sadece sistemi değil şifrelerinizi de korur. Veri hırsızlığı sonucunda bilgileriniz internette satılabilir, bu durum çok yaygın. Antivirüs programları şifrelerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesini de engeller.
Başka bir güvenlik duvarınız olsa bile Microsoft Defender Güvenlik Duvarı'nın açık olması önemlidir.
Ücretsiz antivirüs yazılımımız, Windows 11 bilgisayarınızı gerçek zamanlı olarak güvende tutmak için yapay zekâdan faydalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri