Erkan Topuz (Emsey Hastanesi Onkoloji Bölüm Direktörü): Kokulu mumların içindeki maddeler kanserojendir. İçerisinde formaldehit maddesi var.
Bilim adamları kokulu mumların sigara dumanı kadar toksik madde yaydığını açıkladı. Araştırmanın başında bulunan Dr. Amid Hamid “İyi havalandırılmamış, camları kapalı ve küçük ortamlarda yakılan mumlar havayı kirletiyor; astım ve egzama gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırıyor.
Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayarlar. Yine mumun yanmasıyla oluşan siyah isin tortusu aslen karbondan oluşsa da, ftalat ve uçucu organik bileşikler (benzene, toluen gibi) içerebilir.
Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilir. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayar.
Günümüzde petrol bazlı parafin mumu kozmetik ürünlerde de bulunabilir. 2009 yılında, South Carolina Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, yanan parafin mumlarının astım ve akciğer kanserine bağlı zararlı dumanlar verdiğini ortaya çıkarıldı.
İlgili 24 soru bulundu
Sağlık açısından pek uygun olmadığı için günümüzde mum yapımında parafin tercih edilmiyor. Bunun yerine diğer iki seçeneği değerlendirebilirsin; soya veya bal mumu. Soya mumu parafine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü mumlar yaratmanı sağlar. Bal mumu ise en sağlıklısıdır ve 2 kat uzun süreli kullanım imkanı sunar.
Stres seviyesini azaltır
Stresi azaltmak, rahatlamak için mum yakmak her zaman alternatiflerden biri olmuştur. Hatta rahatlama seanslarında depresyon ya da kaygıya yardımcı olduğu bilinen mumlar yaşam ve uyku kalitesini artırmak amacıyla sık sık kullanılır.
Kokulu mumların farklı özellikleri bulunuyor. Her özellik, ayrı bir fayda ve etki yaratabilir. Genel olarak kokulu mumların stresi azaltıcı etkilerinden söz edilebilir. Ayrıca bazı mumlar, sinüs nöbetlerine ve bulantı gibi durumlarda da rahatlatıcı etkisi ile fayda sağlıyor.
ACAA'nın Başkanı Stanley Fineman şöyle konuştu “Oda parfümleri ve kokulu mumlar alerjiyi tetikleyebilir ya da astım rahatsızlığı olanların sağlık durumunu kötüleştirebilir. En güvenli seçenek bu tarz kokuların emdiği ve havaya verdiği kimyasallardan uzak durmak.”
Mum yakmanın dindeki yeri nedir? Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur.
Mumlar Zihni Sakinleştirir
Sardunya, lavanta ve nane gibi çiçek ve bitkisel aromaların, aromaterapi mumlarının yakılması yoluyla çeşitli psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Depresyon ve anksiyete için özer hazırlanan bitkisel içerikli mumlar özellikle popülerdir.
Şimdi gelelim iyi bir mum nasıl olmalıdır konusuna ; Bir mum normal oda sıcaklığında deforme olmamalı dik ve düz durmalıdır, deformasyon ancak düşük yumuşama noktasına sahip parafin kullanılmışsa oluşur (mumun erime noktasıyla karıştırılmamalıdır, erime noktası daha yüksektir ).
Oda kokuları yere ve kullandığımız eşyaların üzerine de siner. Özellikle emekleyen oyun oynayan çocuklar, ellerini ağızlarına götürdüklerinde bu kokuların yaydığı maddelere maruz kalırlar. Oda kokuları gibi, mumlar parfümler tütsüler de sağlığa zarar verir. Kimyasallar havada yayılım gösterirler.
Fitil mumun üst kısmında alevden dolayı eriyen balmumunu emerek üst kısmına taşır ve bu bölgede yanmanın devamını sağlar, yani burada asıl yanan ve ışığı veren fitil değil balmumunun kendisidir. Yanan şey aslında mumun katı kısmı olduğundan mum tümüyle yanıp bittiğinde geriye pek bir şey kalmaz.
Mumun tüm bunların yanı sıra rahatlatıcı bir etkisi de var. Yaydığı ışığın renk tonundan mıdır, kendine has rayihasından mı bilinmez ama biraz gevşemek için mum yakmak da çoğumuzun uyguladığı bir alışkanlık.
İyi anıları hatırlamamızı sağladığı söylenen mum, dekoratif olarak da gözümüze hoş görünen, keyif veren bir obje. Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor.
Lavanta kokulu mum
Uykusuzluk problemi çeken kişilere doğal bir çözüm olarak da önerilen lavantanın endişeli, kaygılı olma durumlarında da rahatlatıcı etkisi var.
İdeal esans ekleme için ısının 75°C - 85°C arasında olması tavsiye edilir. Soya vaksının fazla ısıtılması vaks ve mum kalitesinde sorunlar çıkmasına yol açabilir.
Mum yakma veyahut pasta kesme gibi davranışlarla doğum günü kutlamak kişiyi şirk'e sokmasa da diğer kültürlere benzeyeceğimizden hoş değildir. Yahudi ya da Hıristiyanlara benzemeyi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) “Kim kendini bir kavme benzetirse, o da onlardandır.” [Ebu Davud, Libas] buyurmuştur.
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Mumları yanar halde bırakmayın. Odadan çıkarken mumları söndürün. Hiçbir zaman mumu yanar bir şekilde bırakıp uyumaya gitmeyin ve asla çocukların odasında yanan bir mum veya benzeri şeyleri bırakmayın. Mumları söndürmek için bir kaşık veya mum söndürücü kullanın.
Mum, parafin, donyağı ya da bunlara benzer, yavaş yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan, genellikle silindir biçimindeki ışık kaynağıdır.
Stearin kullanmadan pratik mum yapımı için bakkal mumu kullanabilirsiniz. Bakkaldan alacağınız birkaç mumu erittikten sonra uygun bir kalıba dökerek çok şık ve uzun ömürlü bir mum yapabilirsiniz.
Vanilya ve lavanta kokuları doğru bir seçim olabilir. Kokulu olan mumların kaliteli olması sağlığınız açısından en doğru tercih olacaktır. Mum seçiminiz kadar güvenli olmasına da dikkat etmelisiniz. Bitmek üzere olan mumları altında metal bir aparat olmadan kullanmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri