Akut larenjit, hafif tahriş ya da enfeksiyonlardan kaynaklanan ve ortalama olarak 3 hafta gibi kısa sürede iyileşen boğaz iltihabı durumudur.
Kendiliğinden düzelen bir sorun olduğu için hiç bir tedavi uygulanmayabilir. Sigara dumanı, alkol ve kafein (kahve, kolalı meşrubatlar)den kaçınılmalıdır. Bol su içilmesi ve ortam havasının bir buhar makinesi ile nemlendirilmesi yararlıdır. Baş ağrısı ve ateş için bir ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.
Akut larenjit; ortalama üç hafta içerisinde iyileşme gösterir. Belirtilerin üç hafta içerisinde geçmediği durumlarda ise mutlaka bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurulması gerekir.
Larenjit, boğazı nefes borusuna bağlayan ses kutusunun (gırtlak) viral enfeksiyon, tahriş veya aşırı kullanım sonucu iltihaplanması ve şişmesidir. En sık görülen belirtisi ses kısıklığı olan larenjit genellikle tehlikeli bir durum değildir ve birkaç içinde kendiliğinden düzelir.
Larenjit, yaşlanma kaynaklı olabileceği gibi grip, soğuk algınlığı gibi başka hastalıklardan dolayı da kaynaklanıyor olabilir. Eğer ses telleri gereğinden fazla kullanılırsa, tahriş veya enfeksiyonlar gelişebilir. Eğer bu enfeksiyonlar kendiliğinden geçmezse, larenjit hastalığına sebep olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Farenjit, yutak bölgesi ve boğazın arka kısmında bulunan mukoza zarının iltihabı ve tahrişidir. Akut ve kronik faranjit olarak iki türü bulunan hastalıkta akut faranjite bakteriyel enfeksiyon neden olur. Boğaz ağrısı, boğazda kaşıntı, ateş, öksürük ve yutma güçlüğü faranjitte en sık görülen belirtilerdir.
Tiroid nodülü olduğu nasıl anlaşılır? Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
En sık görülen larenjit belirtileri şu şekilde maddelenebilir: Sesin boğuklaşması ve ses kısıklığı Boğazda yumru hissi ya da bir şey var hissi. İnatçı kuru öksürük.
Üç haftadan uzun süren larenjit kronik larenjit olarak adlandırılır. Kronik larenjit genelde tahriş edici maddeler ile temastan sonra meydana gelir. Kronik larenjitte ses telleri gerilebilir, yaralanabilir ya da ses tellerinde büyümeler (nodül ya da polip) meydana gelebilir.
Zencefil larenjit bitkisel tedavisi için önerilen etkili bir besindir. Hem baharat halinde hem de taze haliyle larenjiti iyileştiren zencefil, güçlü bir iltihap sökücüdür. Toz zencefili yemeklerinize ya da yoğurda ekleyip ses tellerinizi yumuşatabilirsiniz.
Üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, yoğun sigara ve alkol kullanımı, sesin aşırı ve hor kullanımı sonucunda ses telinde gelişen iltihaplı tabloya larenjit denir. Larenjit ayrıca ses kısıklığı, boğaz ağrısı, boğazda takılma şikayetlerine de neden olur.
Boğaz İltihabı Kaç Günde Geçer? Virüs kökenli boğaz enfeksiyonu genellikle 5 ila 7 gün içinde geçer.
Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır. Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonunda ise antibiyotik kullanmak gereklidir, bu da sürecin uzunluğunu değiştirir.
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Ana tedavi yöntemi cerrahidir (fonomikrocerrahi). Cerrahi öncesi ve sonrası patolojinin oluşmasını destekleyen sorunlar ortadan kaldırılmalıdır: tütün tüketiminin bırakılması, ses hijyenine dikkat eden bir yaşam şeklinin edinilmesi, reflü diyeti uygulanması ve ilgili medikal tedavinin kullanılması gibi.
Örnek vermek gerekirse, adaçayı, ekinezya, papatya, nane, hatmi kökü, zencefil, meyan kökü, çemen otu, ıhlamur, limon, kuşburnu, böğürtlen gibi bitkilerin çaylarının içilmesi boğaz şişliğine iyi gelir ve belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur.
Ses telleri (vocal cords) bölgesindeki nemlendirici dokunun tıkanması ve ürettiği mukozalı sıvıyı boşaltamaması sonucu, genellikle ses tellerinin orta kısmında ve tek taraflı oluşan, içi sıvı ya da yağ dolu, beyaz veya sarı renkte, kese görünümlü, iyi huylu doku bozulmasına Ses Teli Kisti (Vocal Cord Cyst) denir.
Boyun bölgesinde oluşan kitleler sıvı ya da katı olabilirler. Boynunda kitle oluşumunu hisseden bireylerin Samsun'da kulak burun boğaz kliniklerine başvurması önerilir. Boyun kitleleri her yaş grubunda görülebilmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde sıklıkla karşılaşılan bu kitlelerin tamamı kanser değildir.
Kolloid kistler iyi huylu beyin tümörlerindendir. Beyin içindeki içi su dolu olan boşluklardan üçüncü ventrikül adını verdiğimiz odacığın tavanına yerleşen içi jöle kıvamında genellikle yumuşak jel gibi bir yapı ile dolu olan iyi huylu beyin tümörleridir.
Geçmeyen boğaz ağrısı altta yatan ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Kronik boğaz ağrısı, reflü hastalığı, bademcik iltihabı, sinüzit, tümörler veya alerjiler gibi çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Geçmeyen boğaz ağrısı şikayeti olan kişiler mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalıdır.
Soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar, boğazda ağrı, kızarıklık ve boğaz tahrişi gibi semptomlara neden olabilir. Bu tür enfeksiyonlar genellikle dinlenme, bol sıvı tüketimi ve semptomları hafifletmek için ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaçların kullanılmasıyla tedavi edilir.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri