Ağrı ve şişkinlik: Dalak büyümesi, dalak dokusunun anormal şekilde büyümesine yol açabilir ve bu, dalakta ağrı ve şişkinlik duyulmasına neden olabilir. Ağrı ve şişkinlik, dalak çevresinde veya alt karnın sol tarafında hissedilebilir.
Dalağın büyümesi genellikle rutin bir fiziki muayene sırasında ya da ultrasonda fark edilebilir. Ama dalak çok büyükse karnın sol üst kısmında dolgunluk hissi, nefes alırken artan ağrı, hastada solgun renk, halsizlik, sık enfeksiyona yakalanma ve kansızlıkla kendini belli edebilir.
Dalak büyümesinin tanısı genellikle fiziki muayene ile konur. Hekim, muayene esnasında hastanın karnının sol üst tarafını kontrol eder ve dalakta bir büyüme olup olmadığına bakar. Eğer dalakta bir büyüme fark edilirse hastadan bazı testler istenebilir.
Genel olarak dalak büyümesinde karşılaşılabilecek belirtiler şunlardır: Sol omuza kadar yayılan sol üst karın ağrısı
Dalak büyümesi bazı durumlarda semptom göstermese de bazen aşağıda sıralanan belirtiler gözlenebilir: Sol üst karın bölgesinde sol omuza yayılabilen ağrı hissi. Mide üzerine baskı yapmasından dolayı yemek yemeden ya da az yemek yedikten sonra şişkinlik hissetmek ya da kolay doymak. Anemi (kansızlık)
İlgili 32 soru bulundu
Normal durumda dalak kaburgalar tarafından örtüldüğü için muayenede elle hissedilemez, ancak büyürse kaburga kavsini aşar ve elle hissedilebilir. Dalağın büyümesine (splenomegali) neden olan durumlar çok çeşitlidir: Bazı enfeksiyon durumlarında (subakut bakteryel endokardit, infeksiyöz mononükleoz vb.)
Mononükleozis gibi enfeksiyon hastalıkları, dalak büyümesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Bulaşıcı hastalıklar dışında siroz veya kistik fibrozis gibi karaciğer hastalıkları da dalak büyümesine neden olabilir.
Şayet dalak bölgesinde bir ağırlık ve ağrı hissediyorsanız; ılık bir suyun içine bir dilim zencefil atın ve bu suyu için. Toz zencefil kullanmak isterseniz; su şişesi içine bir tutam toz zencefil ekleyin ve bu suyu sürekli yenileyerek tüketin. Zencefil dalağın rahatlamasına yardım edecektir.
Ancak uzmanlar, teşhisin kesinleşmesi için dalak büyümesi kan tahlili yaptırılmasını isteyebilirler.
Genelde organlar, basitçe sagital düzlemde yer değiştirmişlerdir. Kalp, göğüs kafesinin sağ bölümünde bulunurken mide ve dalak da karnın sağ bölümünde bulunur, karaciğer ve safra kesesi de sol taraftadır. Kalbin normalde sağ odacığı olan bölüm solda ve normalde sol odacığı olan bölüm ise sağda kalır.
Dalak büyüklüğü çoğunlukla muayene sırasında veya başka bir nedenden dolayı çekilen ultrason ile tesadüfen tespit edilir.
Bir hastada geç dalak rüptürü tanısı kondu. Sonuç: Hemodinamik stabilite konservatif tedavi endikasyonu için en önemli ölçüttür. Ancak, iyi seçilmiş olgularda 4. derece dalak yaralanması olan ve dalak dışı yaralanmalar da ameliyatsız tedavi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Sol Kaburga Ağrısı Neden Olur? Kalp ve midenin altında kalan organları korumakla görevli olan sol kaburgada meydana gelen ağrılarda yaygın nedenler, dalağın hasar görmesi, kalp krizi, pankreatit, peptik ülser ve iltihaplı kıkırdak gibi rahatsızlıklardır.
Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Karnın alt kısmında ağrının en muhtemel sebeplerinden biri sindirim sistemi sorunlarıdır. Bu sorunlar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), gastroenterit, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi durumlar yer alabilir. Bu sorunlar, sindirim sisteminin düzgün çalışmaması sonucu ağrıya neden olabilir.
Karın Şişliği: Dalak büyümesi karın bölgesinde şişkinlik hissine yol açabilir. Bu şişkinlik, karnın görünümünü etkileyebilir. İştah Kaybı: Büyüyen dalak mide bölgesine baskı yaparak iştah kaybına neden olabilir.
Dalak çıkarılırsa kişi ölmemektedir, yani dalaksızlık hayatla bağdaşan bir durumdur. Kan hücrelerinin aşırı derecede azaldığı durumlarda, büyüyen dalağın hastayı çok rahatsız ettiği bazı hastalıklarda dalak çıkarılarak hastanın rahatlaması sağlanabilir.
Ağrı ve şişkinlik, dalak çevresinde veya alt karnın sol tarafında hissedilebilir. Yorgunluk ve halsizlik: Dalak büyümesi, vücutta birçok farklı fonksiyonu etkileyebilir ve bu da yorgunluk ve halsizlik hissetmenize neden olabilir. Nefes darlığı: Dalak büyümesi, nefes darlığı hissetmenize neden olabilir.
Dalak büyümesi tıbbi olarak splenomegali olarak adlandırılan bir durumdur. Enfeksiyonlar, kan hastalıkları, karaciğer sorunları, metabolik hastalıklar, lenf sistemi sorunları gibi çeşitli sağlık sorunları, dalak büyümesine neden olabilir.
Dalak kisti tanısı konulurken çoğu hastada belirti görülmez. Belirtiler nedeniyle kistten şüphelenilen insanlar da karnın üst tarafında ağrı, bulantı, kusma gibi nedenlerle başvururlar. Bu hastalara ultrason ve bilgisayarlı tomografi tetkikleri yapılır.
Pankreas, karnın orta-arka bölümünde sağ tarafta bulunan karaciğerden sol taraftaki dalağın bulunduğu alana kadar kaburga kavsinin alt tarafında uzanır. Midenin hemen arkasında kalın bağırsağın yatay bölümünün üstünde onikiparmak bağırsağına (duodenum) yapışık şekildedir.
Genel anestezi altında yapılan ve ortalama 60 dakika (30-90 dakika) süren bu ameliyat sonrasında hastalar, genellikle 5-6 saat içinde sıvı gıda, ertesi sabah normal gıda almaya başlarlar ve klinik seyre göre 1-2 gün içinde eve gönderilirler.
Açık yöntemle yapılan Dalak Ameliyatı sonrası ise iyileşme ve normal yaşantıya dönüş süresi nispeten daha uzundur. Yara bölgesinde ağrıyı tetiklediği için günlük olağan faaliyetlere geçmek günler alabilir. Ancak, yarada sorunsuz iyileşme olsa dahi, ağır fiziksel aktivitelerden 3-6 ay süre ile uzak durulmalıdır.
Daha önce de belirttiğim gibi sadece dalağınızın alınmasından dolayı özür oranınız %10'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri