Dalga enerjisi, denizlerde oluşan dalgaların yarattığı itme gücünden yararlanan yenilenebilir enerji kaynağıdır.
Dalga sınırsız ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Dalganın enerjisinde, rüzgarların su yüzeyinde ve suyun derinliklerinde yarattığı rüzgarların yarattığı basınç bir kaynak olarak kullanılır.
Dalga enerjisi, rüzgarların dalgalar üzerinde oluşturduğu hareketli salınımdan yararlanarak oluşan bir yenilenebilir enerji türüdür. Hidroelektrik enerjisinden farklı olarak bu enerji türü, deniz ve okyanuslardaki dalga hareketi ve akıntılardaki gücü kullanarak enerji üretmektedir.
Tüm dalgalarda olduğu gibi, mekanik dalgalar da enerji taşır. Bu enerji dalga ile aynı yönde yayılır.
Bir dalganın enerjisi o dalganın frekans değeri ile doğru, periyot değeri ile ters orantılıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Okyanus ve denizlerde oluşan dalgaların itme hareketi ile beraber enerji üretimine dalga enerjisi denmektedir. Özellikle sınırsız ve yenilenebilir enerji kaynağı olması ile önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Rüzgarın oluşturduğu dalgaların yüzey kısmı ile beraber derin bölümlerdeki basıncı enerji olarak kullanılır.
Dalga enerjisi, denizlerde oluşan dalgaların hareketinden elde edilen enerji türüdür. Deniz ve okyanus dalgalarındaki enerji üretimi, dalga enerjisi türbinlerinin inşa edilmesiyle gerçekleşir. Bu türbinler dalgaların yüzey hareketleri ve dalga basınçlarından faydalanarak enerji üretir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından dalga enerjisi, günümüz şartlarında ekonomik değildir. Fakat, fosil kökenli yakıtların giderek tükenmesi, bu arada neden oldukları ağır çevre sorunları ve dalga enerjisi teknolojisindeki gelişmeler, dalga enerjisini de ekonomik hale getirecektir.
Dünyanın dört bir yanında çalışılan dalga enerjisi Türkiye'de de mümkün. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinde önemli bir unsur olan dalga enerjisi, yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul ediliyor.
Zonguldak, Karabük ve Bartın'da bölgesel kalkınma çalışmaları yapan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA) öncülük ettiği Pilot Dalga Enerji Santrali, Milli Egemenlik Caddesi'nde Karakum mevkisindeki sahil bandı üzerinde kurulacak.
Dalga enerjisi, rüzgârların okyanus ve denizlerin yüzeyinde oluşturduğu dalga hareketlerinden elde edilen bir enerji türü olarak tanımlanır. Dalgaların su yüzeyinin altında oluşturduğu hareket, özel türbinlerden oluşan bir dalga enerjisi dönüştürücüsü vasıtasıyla elektriğe dönüştürülerek biriktirilir.
Su haznede depolandığı için hareketli dalganın kinetik enerjisi potansiyel enerjiye dönüşür. Depolanan su türbine verilir. Çok az hareketli parçası olduğundan düşük bakım maliyetine ve yüksek bir güvenirliliğe sahiptir. Bu sistemde ihtiyaç duyulana kadar enerji depolanabilmektedir.
Dalga enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesini sağlayan ilk etkili icat 1974 yılında Stephen Salter tarafından yapılmıştır.
Frekans, akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir. Hertz (Hz) = Bir hertz saniyede bir döngüye eşittir. Döngü = Alternatif akımın veya gerilimin tam bir dalgası.
Deniz hidrokinetik enerjisi olarak da adlandırılan okyanus enerjisi, denizlerde oluşan dalgalardan, gelgit olaylarından veya deniz rüzgarlarından faydalanarak üretilen enerjidir. Bilindiği üzere dünyamızın %70 i okyanuslardan oluşmaktadır. Okyanuslar bizler için umut verici bir enerji kaynağı olabilir.
Dalga, deniz dalgaları çeşitli etkenler sonucu meydana gelir. Öncelikle rüzgâr, dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.
Ülkemizde dalga enerjisi açısından gerçek potansiyele sahip başta Batı Karadeniz Bölgesi olmak üzere kıyı alanları bulunmaktadır.
BM'ye (Birleşmiş Milletler) göre tüm dünyada dalga enerjisinden istifade edilerek teorik olarak yıllık 32 bin TWh'ye (1 TWh = 1 milyar kilovatsaat) varan bir enerji üretimi gerçekleştirilmesi mümkün görülüyor.
Okyanusların derin ve sığ suları arasındaki sıcaklık farkından yararlanarak enerji elde edilen sistemlerde (Ocean Thermal Energy Conversion – OTEC), bu sıcaklık farkından yararlanarak çalışan bir ısı makinesi yardımıyla elektrik üretilir. Sıcaklık farkına bağlı olarak elde edilen verim ve güç artar.
Güneş, su, rüzgar,dalga gibi kendileri bitmeden diğer enerji kaynaklarının üretiminde kullanılan kaynaklara yenilenebilir enerji kaynakları diyebiliriz basitçe.
Dalga (veya eski ifadesiyle mevce), bir fizik terimi olarak uzayda ve maddede yayılan ve enerjinin taşınmasına yol açan titreşime denir. Dalga hareketi, orta parçaların yer değişimi sıklıkla olmadan, yani çok az ya da hiç kütle taşınımı olmadan, enerjiyi bir yerden başka bir yere taşır.
Dalga tanımı 3: Uzayda ve madde tarafından yayılmış enerjinin titreşmesine dalga denirmiş. Dalga tanımı 4: Deniz, göl ya da okyanus gibi büyük su birikintilerinin yüzey kısımlarında rüzgâr, deprem veya akıntı gibi dış etmenler tarafından oluşturulan harekete dalga denirmiş.
Dalga enerjisi dönüştürme teknolojileri kıyı boyunca, kıyıya yakın ve kıyıdan uzak bölgelerde uygulananlar olmak üzere üç ana grupta toplanabilir. Dalga yüksekliği ve frekansı elde edilecek dalga enerjisinin esas öğeleridir.
Hem enine hem de boyuna yayılan dalgalar deprem, su ve yay dalgaları olmaktadır. Bu dalgaların ortak özelliği hepsinin maddesel ortamlarda meydana gelmiş olmasıdır. Yay dalgaları yayda, su dalgaları suda, ses dalgaları ise maddesel katı, sıvı ve gaz ortamlarında oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri