Dalga boyu ve periyot ilişkili kavramlar olduğundan birinin artması, diğerinin de artmasına neden olur, dolayısıyla dalganın enerjisi, tıpkı periyot gibi, dalga boyu ile ters orantılı olacaktır.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Dalga boyu bir örüntü sisteminde yer alan mesafe adıdır. Dalga boyu frekansa bağlı olup aslında frekans ile ters orantılıdır. Yani bu durumda frekans uzadıkça dalga boyu kısalmakta, frekans kısaldıkça dalga boyu uzanmaktadır.
Dolayısıyla dalganın genliğinin artması, dalga boyunu arttıracağı gibi, hızında bir etkiye sebep olmayacaktır. Çünkü elektromanyetik bir dalga düşünürsek, boşlukta ışık hızından daha yavaş ya da daha hızlı yayılamayacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Genlik, dalganın taşıdığı enerjinin bir ölçüsüdür. Dalga boyu genliğe bağlı değildir.
Frekans birimi Hertz (Hz)dir. Dalga boyu ise elektromanyetik dalganın tam bir titreşim süresince uzayda kat ettiği yoldur. Dalga boyu frekans arttıkça azalır, taşınan enerji miktarı ise frekans ile doğru orantılıdır; yani frekans arttıkça taşınan enerji artar.
Bir dalga örüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafe dalga boyudur. Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır.
DALGALARDA KIRINIM, GİRİŞİM VE DOPPLER OLAYI Kırınımın artması dalga boyu ile yarık genişliği arasındaki orana bağlıdır. Bu oran 1'den büyük olmalıdır. Yarık genişliği azaltıldığında dalga boyu yarık genişliği oranı büyür, kırınım artmış olur.
Her türlü işık için geçerli olduğu gibi lazer ışınları da dalgalar halinde yayılır. Dalga boyu birbirini takip eden 2 dalganın tepe noktaları arasındaki mesafedir. Tıpda değişik amaçlarla pek çok lazer sistemi kullanılır ve aralarındaki en temel fark ürettikleri lazer ışınlarının dalga boyu dur.
P ve S dalgaları içinden geçtikleri ortama göre 5 ile 15 km/saniye de ilerler. S-dalgaları ilerleme hızı P-dalgalarına göre yarı yarıyadır. Deprem dalgalarının hızı, içinden geçtikleri ortamın yoğunluğuna bağlıdır.
Plancks Yasası bize, yayılan herhangi bir yüzeyin ısısı arttıkça, Kızılötesi enerji olarak gittikçe daha fazla enerjinin salınacağını söylemektedir. Nesne sıcaklığı arttıkça, kızılötesi enerji miktarı artar. Daha yoğun (Güç) olmasının yanı sıra, yayılan frekanslar genişler ve en yüksek dalga boyu kısalır.
Işığın dalga boyu
Elektromanyetik dalga tayfı (spektrumu) çok geniş olduğu halde, insan gözü bu tayfın 380-740 nm arasındaki küçük bir bölümüne duyarlıdır. Bu dalgaboylarına sahip dalgalar ışık dalgaları, tayfın bu bölgesi de optik bölgedir. (Metre'nin askatı nanometre nm kısaltmasıyla gösterilir.1 nm = 10−9 m.)
Görünür bölgede gördüğümüz renkler, sırasıyla gökkuşağında gördüğümüz renklerdir. Görünür ışığın dalga boyu 380-700 nanometre arasındadır. Görünür ışık için dalga boyu en büyük olan renk kırmızıdır (700 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyu en küçük olan renk mor-mavidir (380 nanometre tarafı).
İnce sesi kalın sesten ayıran özellik, sesin yüksekliğidir. Frekans arttıkça ses incelir ve yüksekliği artar. Kadınların ses telleri kısa olduğu için ses frekansları büyük ve sesleri incedir.
Ses dalgalarının genliği arttıkça sesin enerjisi ve sesin şiddeti artar. Genliği fazla olan ses dalgalarının oluşturduğu sese şiddetli ses denir. oluşturduğu sese zayıf ses denir. ses düzeyi birimi desibel (dB) dir.
Sesin yüksekliğini, saniyedeki titreşim sayısı yani frenkans belirler. Frekans birimi hertz'dir. Hz ile gösterilir.
Dalganın frekansı
ifadesine dönüşür. Dalgalar bir ortamdan başka fiziksel yoğunluğa sahip bir ortama geçtiklerinde frekansları değişmez ancak hızları ve dolayısıyla dalga boyları değişir.
Derinlik fazla olduğundan, yüzeydeki moleküllerin hareketi tabandan fazaca etkilenmez. Ancak su yüksekliği azaldıkça, yüzeydeki moleküller tabandan daha çok etkilenmeye başlar. Bunun sonucunda yüzeydeki aşağı yukarı hareket genliği büyür, yani moleküller, daha büyük miktarlarda yukarı çıkıp aşağı inmeye başlar .
Su dalgasının hızı yalnızca ortama, frekansı ise yalnızca kaynağa bağlıdır. Kaynak sabit kaldığı sürece dalganın periyot ve frekans değerleri, ortam değiĢikliklerinden, su derinliğinin artıp azalmasından etkilenmezler.
Bir dalganın frekansı ile dalga boyunun çarpımı o dalganın uzaydaki yayılma hızını verir. Işık ışınları için bu hız saniyede yaklaşık 300.000 kilometredir. Işığın enerjisi frekansı ile doğru orantılı, dalga boyu ile ters orantılıdır.
Elektromanyetik dalgalar, boşlukta ışık hızı ile yayılır. Işığın hızı ortama bağlı olarak değişir, yani ışığın hızının değişmesi için evrenin dokusu değişmeli, dalga boyu değil! Işık bizden uzaklaştıkça kızıla kayar yani dalga boyu artar, buna bağlı olarak enerjisi azalır ama hız sabit kalır.
Dalga Boyu: Dalga boyu, bir dalganın iki tekrarlayan dalga tepesi arasındaki mesafedir. Frekans: Belirli bir noktadan bir saniyede kaç dalga geçtiğinin ölçüsüdür. Genlik: Dalga tepesinin sıfır noktasına olan düşey uzaklığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri