Kötü hava şartlarında, dalga ve rüzgar varken kesinlikle denize girilmemeli."
Ancak yetişkin bireyler için 12 derece seviyelerine kadar suya girebilmek normal olarak değerlendiriliyor. 12 derece seviyesinden düşük olan deniz suyu sıcaklığında ise suya girmek tehlikeli olarak değerlendirilmektedir.
Öncelikle rüzgâr, dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.
Dalganın kırılması
Dalga hareketinin etkisi su seviyesinden derinlere indikçe azalır, bu yüzden derin sularda dalga hareketi dip ile etkileşim halinde olamaz. Belli bir sığlığa ulaşınca dalganın hareketi dip ile etkileşim haline geçer.
Kapiler dalgalar
Bu dalgaların meydana gelebilmesi için rüzgâr hızı V = 0.25-1.00 m/s olmalıdır. Rüzgâr hızı artarak kapiler dalgaların dalga boyu L=1.75 cm. ve hızı S = 0.25 m/s ye ulaştıklarında yerçekiminin etkisi görülmeye başlar ve “ağırlık dalgaları” oluşur.
İlgili 30 soru bulundu
Hangi rüzgar hızı tehlikeli? 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
Dalgaların oluşmasında birden fazla faktör rol almaktadır. Fakat rüzgarlar denizlerin üzerinden estiği için, dalgaları oluşturan da çoğunluklaa rüzgarlardır. Bununla birlikte bazen de deniz tabanında gerçekleşen heyelanlar, depremler, volkanik faaliyetler de dalga oluşumuna sebep olmaktadır.
Dünyanın en büyük dalgaları Tahiti Adası'nın çevresinde oluşuyor. Çünkü Güney Okyanusu'nda kış mevsiminde ortaya çıkan fırtınalar sonucu oluşan dalgalar neredeyse hiçbir engelle karşılaşmadan Tahiti'nin güney kıyılarına ulaşıyor.
Su dalgaları farklı ortamlarda farklı yayılma gösterir. Bu durumda dalganın dalga boyu ve hızı da farklı olacaktır: Derin ortamda dalganın dalga boyu ve hızı daha büyüktür sığ ortamdaki dalganın dalga boyu ve hızından.
Dalgalar açık denizlerde oluşur ve kıyıya çarpmadan önce uzun mesafeler kateder. Açık denizden sahile doğru yaklaşan dalgalar derin sulardan sığ sulara ulaştığında dalganın alt kısmı deniz tabanına temas eder. Sürtünme nedeniyle dalganın alt kısmı yavaşlar. Bu durumda dalganın yüksekliği artar ve şekli değişir.
Kaşlıoğlu, "İnsanlar hem güneş ihtiyacını karşılamak, hem de eğlenmek amacıyla deniz ya da havuzlara gitmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, güneşin tepede olduğu saat 11.00 ile 15.00 arası güneş altında durmamak lazım.
Yağmur yağdığı zaman rüzgâr hafiflediği için deniz sakinleşir. Bir başka deyişle, yağmurlarla gelen tatlı su, denizdeki acı-tuzlu suya değince hava sakinleşir, dalgalar durulur. Karadeniz'de fırtına çıktıktan sonra denizin kabarması arasında 4-5 saatlik bir süre vardır.
Gün boyunca, rüzgar hızı arttıkça rüzgar dalgalarının boyutu da artar. Öğleden sonra ve akşamları da bu durum en üst seviyeye ulaşır. Aynı zamanda rüzgarın estiği yön de dalgaların oluşumun büyük rol oynuyor.
Listenin başında Güney Çin Denizi, Akdeniz, Karadeniz ve Kuzey Denizi var. Bunlar yoğun gemi trafiği dolayısıyla dünyanın en tehlikeli suları. Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından yapılan araştırma bu denizlerde yoğun gemi trafiğinin kaza ve çevreye zarar riskini artırdığını ortaya koyuyor.
Dalgalı bir deniz zaten üstten gelen dalganın insana vurmasıyla az çapta bir tehlike yaratır. Lakin asıl sıkıntı ve tehlike çeken akıntı veya rip akıntısı da denen dalganın sahile vurduktan sonra geriden gelen dalganın etkisiyle suyun üst tarafta ilerler iken alt taraftan gerilemesidir(resesyonu).
2-Doğal antidepresandır
Denize girdiğinizde de vücudunuzda endorfinler yükselir. Mutluluk hormonu olarak adlandırılan endorfinler vücudun iç morfini gibi düşünülebilir. Kendinizi iyi hissetmenizi, ağrılarınızın azalmasını ve gevşemenizi sağlar.
Bunu dalgalar sığ ortama geçtiğinde normale yaklaşarak kırılır diye de ifade edebiliriz. Derin ortamdan a açısı ile gelen dalga sığ ortamda normale yaklaşarak, normal ile b açısı yaparak yoluna devam eder. Derin ortamda dalganın dalga boyu sığ ortamdaki dalganın dalga boyundan büyüktür.
Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır. Dalga boyu (λ): Dalganın, bir periyotluk zamanda aldığı yol olup birimi metredir.
Not: Elektromanyetik dalgalar enine, Ses dalgaları boyuna ,Deprem, Yay ve Su dalgaları hem enine dalga hem de boyuna dalga sınıfına girer.
Bu yer değiştirme fay hareketlerinden ya da bir yamacın hızla aşağı doğru kaymasından kaynaklanabilir. Deniz tabanı yükseldiğinde yakındaki kıyıya ve açık denize doğru olmak üzere iki yönde bir tsunami dalgası gönderir. Tsunami kıyıya yaklaştıkça sığ sularda kırılmaya başlar ve birkaç metre yüksekliğine ulaşabilir.
Günlük rüzgâr dalgalarının dalga boyu (tepeden tepeye) yaklaşık 100 metre (330 ft) ve yüksekliği yaklaşık 2 metre (6.6 ft), derin okyanustaki bir tsunami, 200 kilometreye (120 mil) kadar büyük bir dalga boyuna sahiptir.
Birleşmiş Milletler'in (BM) meteoroloji örgütü, İzlanda ve İngiltere arasında Kuzey Atlas Okyanusu'nda şamandıradan ölçtüğü 19 metrelik dalga şimdiye kadarki en yüksek dalga olarak kayıtlara geçti.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Deniz ve göldeki her bir dalganın şeklini belirten uzunluğu ve yüksekliği dışında, onun cephesinin uzunluğu da vardır. Dalga kıyıya vurur demek, onun cephesinin kıyıya paralel durumu alarak vurması demektir. Denizin derinliklerinde dalganın cephesi adeta rüzgarın yönü ile aynı oluyor.
Nehir zaman içinde deltalara katmanlaşmak için yeterli tortu taşımalıdır. Nehrin hızı hızla azalır ve yükünün çoğunu olmasa da çoğunu çökelmesine neden olur. Bu alüvyon, nehir deltasını oluşturmak için oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri