Taşlar birer sırayla, karşı tarafa ilerletilir. Örneğin; ilk sıra beyaz taşlı taraftaysa, beyaz ilk hamleyi yapar. Ardından siyah taşlı taraf hamlesini gerçekleştirir. İleri götürme şeklinde olan hamlelerde amaç, karşıdakinin taşlarını almak ve rakip sahaya gidip dama yapmaktır.
Bu bağlamda içeriye, yani hapishaneye girmek şeklinde anlatılır. Çünkü dama girmek üzerinden buradaki durum dam olarak değerlendirilir. Bir çatısı ve pencereleri bulunan boş bir alana ifade eder. Hapse düşen birçok kişi kalıp olarak bu kelimeyi hapse girdiğini anlatmak için kullanılır.
Herhangi bir kanıya, yargıya varmak. Düşünmek. Oranlamak. Ummak.
dama çıkmak ne demek? Cinsel isteği artmak, kösnümek.
Çapraz dama oyununda ise her oyuncunun 20 taşı bulunur. Taşlar çapraz olacak şekilde, beyaz ilk hamleyi başlatır. Çapraz taş yeme zorunluluğu da oluşur. Çapraz damada ise normal hamlede geriye dönmek mümkün değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Dama oyununda taşınız rakibinizin yönüne doğru ilerleyerek devam etmektedir. Rakibin taşı üzerinden atlayarak oyuncunun taşının esir alınması ile de oyuncuya öncelik hakkı doğar. Oyuncunun kendi taşını karşı tarafın sahasındaki son kısma yöneltmesi halinde dama meydana gelir ve böylelikle oyun kazanılır.
Satranç, dama, solo test, dokuz taş, sayı bulmaca, üç taş, 4×4 dama gibi oyunlar strateji oyunları arasında yer alır. Çocuklar oyun esnasında bir sonraki hamleyi de düşünerek planlı bir şekilde hareket ettiği için bilişsel gelişime katkı sağlar. Yaratıcılığı, analitik düşünmeyi ve dikkati geliştirir.
Dama, iki kişinin karşı karşıya oynadığı bir masa oyunudur. Genellikle 8×8, 10×10 ya da 12×12'lik dama tahtaları üzerinde oynanır. Satrancın aksine bütün taşlar aynı biçimde hareket eder.
Dama oyunu, iki kişinin oynadığı, satranç benzeri bir oyundur. Oyunun amacı, rakibin tüm taşlarını yenebilmek veya rakibi hareket edemez hale getirmektir. Dama oyunu için dama tahtası ve dama taşları gerekir. Tahta üzerinde beyaz ve siyah kareler yer alır.
Gücü kalmayarak bir işi daha ileriye götüremeyecek duruma gelmek.
Dama hamleleri yalnızca çapraz olarak ve yalnızca ileriye doğru hareket edebilir. Tur başına bir taşı yerinden kımıldatabilirsiniz. Eğer damada taş nasıl yenir diye merak ediyorsanız rakip oyuncunun taşını almak için pullarınızdan biriyle üzerinden atlamanız gerekir.
Türk daması 64 kareden oluşan 8x8 bir tahta üzerinde 16'sı siyah, 16'sı beyaz olarak 32 taş ile oynanır. İkinci ve üçüncü sıraya beyaz taşlar, altıncı ve yedinci sıraya siyah taşlar dizilir ve oyuna beyaz taraf başlar.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur. Oyunu oynayan oyuncular haksever, sabırlı, yüksek ahlak fazt kazanımına sahip olur.
Birçok farklı çeşidi olan dama oyununun en bilinen üç versiyonu klasik dama (çapraz dama), Türk daması ve Çin damasıdır.
Tahtanın, oyunculara göre, sağ alt köşesindeki beyaz kare boş bırakacak şekilde taşlar aralıklı dizilir. Oyun beyaz taşlara sahip oyuncuların hamle yapmasıyla başlar. Yoz taşlar çapraz şekilde ilerleyebilir. Diğer dama çeşitlerindeki gibi taş yeme zorunluluğu vardır.
Yunanlı savaşçı Palamed tarafından icat edildiği öne sürülen dama, elde edilen bilgilere göre o dönemdeki askerlerin keyifli vakit geçirmeleri amacıyla geliştirilmiş bir oyundur. Mısırlı firavunlar da damanın icadı ile ilgili söz sahibi olan medeniyetler arasında yer alıyor.
Kutu İçeriği: 32X32 cm Ebatlarında 8 mm Kalınlığında 1 Adet Ahşap Zemin 40 Adet Oyun Taşı, Oyun Anlatım Kitapçığı Oyuncu Sayısı: 2 Kişi ile Oynanır Yaş: 6 Yaş ve Üzeri *Ürünlerimiz CE Oyuncak Güvenliği Standartlarına Göre Test Edilmiştir.
Dama oyununun çıkmaza girmemesi için ahtapot taktiği oldukça kullanışlıdır. Oyuncu ilk olarak 6 taşını feda eder ve sonrasında rakip taşları tuzağa çekerek, onu yenmeye çalışır. Ahtapot taktiğinde taşların bir kısmı saldırı için kullanılır. Geriye kalanlar savunma amaçlıdır.
Türk Damasında amaç, taş alma mecburiyetinden yararlanarak, oyun kurmak, pozisyon ve hamle avantajı elde etmek, rakibin taşlarını eksilterek rakibi zayıflatmak ve sonuç olarak rakibin tüm taşlarını alarak oyunu kazanmaktır. Taşların amacı sekizinci sıraya erişip her yöne hareke edebilen Dama Taşı niteliği kazanmaktır.
Diğer Önemli Kurallar
Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
Dama oyunu, 12. yüzyıldan bu zamana oynanagelen eğlenceli ve kolay bir oyundur. Dama oyununu kazanmak için parçalarını rakibin tarafına geçirmen gerekir. Rakibinin taşları üzerinden zıplayarak ve onları yiyerek daha hızlı ilerleyebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri