Gelen damacanalar, özellikle yıpranmış gözüküyorsa üretim tarihini kontrol ederim. 4 yıldır alıyoruz, ilk defa eski tarihli bir damacanaya denk geldim. Şişe üretim tarihi 07/16 yazıyor. İlgili mevzuat gereği damacanaların 5 yıl veya 75 dolumda imha edilmeleri gerekiyor.
Damacana kullanım ömrü 5 yıla çıkarıldı
Bakanlık, damacana kapların 3 yıllık süre içinde yıpranmadığı, 75 kez yapılacak dolumun da ancak 5 yılda tamamlanabildiği, bu durumun ülke ekonomisine ve küçük ölçekli işletmelere mali açıdan zarar verdiği gerekçesiyle 3 yıllık süreyi 5 yıl olarak değiştirdi.
Damacana Sularda Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar? Damacana sularda son kullanma tarihi, genellikle ambalajın kapağının üzerinde yer alır. Bunun dışında üretim tarihi, parti ve seri numarası gibi bilgilere de söz konusu alandan kolayca ulaşabilirsiniz.
İmal ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası, şirket logosunun ayrıca damacana ambalaj üzerinde kabartma ile yazıyor olması gerekir.
Dolumda bir defadan fazla kullanılan ve su ile etkileşime girmeyen cam, metal, krom-nikel, polikarbonat ve benzeri kaplar ise geri dönüşlü olarak sınıflandırılır. Damacana gibi geri dönüşlü kaplar, üretim tarihinden itibaren en fazla beş yıl veya 75 kez kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Damacana suyun direkt ışık almayan ve sürekli havalandırılan bir ortamda muhafaza edilmesi saklama koşullarına uygundur. Bu şekilde en fazla 10 gün boyunca damacana su sahip olduğu sağlıklı yapıyı koruyabilir.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı" dedi.
Gelen damacanalar, özellikle yıpranmış gözüküyorsa üretim tarihini kontrol ederim. 4 yıldır alıyoruz, ilk defa eski tarihli bir damacanaya denk geldim. Şişe üretim tarihi 07/16 yazıyor. İlgili mevzuat gereği damacanaların 5 yıl veya 75 dolumda imha edilmeleri gerekiyor.
Hepimizin evlerinde bulunan damacana sular kullanım ömrü bittiğinde sağlığımızı tehdit ediyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Çiğdem Özbey, damacana su alırken son kullanma tarihine mutlaka bakmamız gerektiğini, günü geçmiş ürünlerin ciddi hastalıklara yol açabileceğini söyledi.
Güneş ışığına maruz kalan ve sıcak bir ortamda bekletilen damacana ya da pet şişelerdeki zararlı maddeler, zamanla suyun içerisinde karışmakta, bu da insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Damacana kapağı açıldıktan sonra içindeki su azami 7 gün içinde tüketilmeli. Bu süreden sonra suda zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üreyebileceğinden içilmemelidir.
Açılan pet şişe ve damacanaların içerisinde uzun süre tüketilmeyi bekleyen ya da bardağa koyulan, fakat uzun süre içilmeyen sular bu sırada bayatlayabilir. Üstelik suyun bekletilmesinin sonucu sadece bayatlaması değil.
Tüketici dernekleri federasyonuna göre suların raf ömrü için bir standart yok ve bu durumda sağlık açısından tehlikeli. TÜDEF'e göre pet şişe sularında son kullanma tarihinin 1 yıl ile sınırlandırılmalı.
Damacana suları kaloriferin yanında tutmamaya dikkat edilmelidir. Ambalaj içindeki suyun aynı tadı koruyabilmesi için eşit bir ortam yaratmanızda fayda vardır. Direkt olarak güneş ışığı almayan ve serin bir oda ya da bölmede tüm ambalajlı su çeşitlerini saklayabilirsiniz.
Suyun kendi ömrü sona ermese de şişelenmiş ve damacanayla satılan suyun son kullanma tarihi bulunmaktadır. Son kullanma tarihi geçen su sağlık açısından sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle su tüketirken fazla bekletmemeye ve son kullanma tarihine bakmaya özen göstermek sağlık açısından gereklidir.
Tarihi geçmiş sular sağlık için zararlı değil. Ancak unutulmaması gereken eski tarihli suların herhangi bir fayda da sağlamayacağı. Zararlı olma meselesi ise ambalajla ilintili.
Türkiye'de pet şişelerde BPA denilen kanserojen madde kullanılmasa bile, suyun beklediği süre içinde kimyasal maddelerin suya geçiş yapabileceğini söyleyen Vargı, kanserojen hastalıklara yol açtığı konusunda ya da 18 ay sonra sağlıklı olduğu konusunda görüş bildiren bilim insanlarının olduğunu ifade etti.
Bu kullanım süresi 3 yıl veya yılda 75 kez su dolumu iken, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile bu süre 5 yıla çıkarılmıştır" diye konuştu.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
Kartın son kullanma tarihi, kartın ön yüzünde genellikle kart numarasının hemen altında yer alır.
Bu sebepten pet şişeleri ve damacana suları güneşten korumak gerekir. Suyu cam şişe veya termosta ağzı sıkıca kapalı olarak saklarsanız, su tazeliğinden bir şey kaybetmez.
Baş ucumuzda bir gece ya da biraz daha uzun süre bek- lemiş suyu içmenin nahoşlaşan tadı dışında bir sakın- cası görünmüyor. Ancak çok uzun süre beklerse suda mikroorganizmalar oluşur ve suyu kokutur. Örneğin algler tarafından üretilen geosmin ve 2-metilizoborneol molekülleri suyun toprak gibi kokmasına neden olur.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
– Bazı uzmanlar suyun şişede saklanmasını da önermiyor. Dibinde yosun tutuyor diye… Yosun tutmuş şişeden su içilse ne olur? Suyun berrak, kokusuz ve beklememiş olması halinde bu suyu bir kere içmekten elbette bir şey olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri