damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır. Damat, maniler söylenerek kına yakılacak yere götürülür ve evliler damadı yanlarında tutarlar.
Damadın evinde erkek kınası yakma işlemi kız tarafının gerçekleştirdiği bir işlemi oluşturuyor. Düğünden bir gün önce gelin kınası yakılıyor ve erkek tarafı kendi evine dönerek eğlencelerine devam ediyor. Bu eğlence sırasında kız tarafı damadın evine baskın yaparak damadın avcuna altın koyarak kına yakıyor.
Anne babası sağ, mutlu evliliği olan bir aile büyüğü kınayı karıştırır. Eline mum alan genç kızlar gelinin etrafında dönmeye başlar. Ardından gelinin sağ eline kına yakılır ve tülbent ya da mendille eli sarılır ve eldiveni takılır.
Bizde evliliği güzel giden, annesi ve babası sağ olan kız tarafından biri yakar.
Damada kına yakılırken; sağdıç parmağını kınaya banarak elini yukarı kaldırır, bir iki üç diye saydıktan sonra bekar gençler kınalı parmağa ulaşmaya çalışırlar. Kim önce kınayı almışsa ilk onun evleneceğine inanılır. Kalan kına damadın arkadaşlarına dağıtılır (darısı bekarların başına olsun diye).
İlgili 41 soru bulundu
Öncelikle geline ve damada kına yakmak, güzel ve mutlu bir evliliklerinin olması için yapılan bir işlemdir. Şans getireceğine inanılır. Bu yüzden kına yakma görevi de mutlu evliliği olan bir kişiye bırakılır. Mutlu ve huzurlu bir evliliği, çocukları olan kişi geline kına yakar ve güzel dualarda bulunur.
Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır.
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır. Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir.
Daha sonra gelin adayının genellikle avuç içine kına yakılır. Avuç içine kına yakılırken altın konulması da unutulmamalıdır. Kına gecesinde bu tür olaylar yaşanırken erkek tarafından pek kişi olmaz. Kına gecesi daha çok kız tarafına ait bir durumdur.
Kınada erkek tarafı ne alır sorusunu yanıtlayarak başlayalım: Geleneklere göre kına gecesi hazırlığında gelinin kına elbisesini, ayakkabı, küpe, iç çamaşırı, takı gibi aksesuarlarını damat tarafı alır. Ayrıca kına gecesinin, kına ve çerezini de erkek tarafı temin eder.
Kına gecesinde gelin adayına kınayı mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan, acı görmemiş bir kadın tarafından yakılması adettendir.
Kına annesi bir sepet içerisine bebeğin ihtiyaçlarını hazırlar ve aileye teslim eder. Aile karşılık olarak kına annesine hediyeler sunar. Kız bebek banyo yaptırılır ve o güne özel kıyafetler giydirilir. Kına tepsisi hazırlanır; etrafına lokum, kuruyemiş ve kurabiyeler yerleştirilir.
Kına yakan kimsenin çoğunlukla başı bütün olarak tanımlanan evli, mutlu ve ilk çocuğu hayatta olan bir kimse olmasına özen gösterilir. Gelinin avcuna kına yakılırken kayın valide gelinin avucuna altın koyar. Oyunlar, türküler, mâniler, deyişler kına gecelerinin en önemli unsurlarıdır.
Düğünlerde kına yakmak sünnettendir.
Onların kına ile süslenmeleri sünnete uygunluk arz eder. Erkeklerin aynı duruma girmeleri ise bâzı muhitlerde hiss-i zâhirîye ters düşer. Bununla beraber, öteden beri erkeklerin ellerine kına yakageldikleri muhitlerde, bu hiss-i zâhirîye aykırılık da bahis mevzuu olmaz.
Bir başka husus da, kına ziynettir. Kadın kınalı elini, yabancı erkeklere gösteremez. O hâliyle dışarı çıkamaz. Erkek ise, zaten ziynet olduğu için kına yakamaz.
Sünnet çocuğuna kınayı yengeler yakar. Düğün sahibi yani sünnet çocuğunun annesi kına yakan yengelere iğne oyalı bez örtü verir. Orta yerde kına yakılırken sünnet çocuğunun yakınları para takarlar.
Kınada erkek tarafı gelinin elbisesini, ayakkabısını, takısını ve benzeri aksesuarları alır. Aynı şekilde kına gecesinde gelinin avucuna konulan altını da unutmamak gerek. Geleneklerimize göre kına ve çerezler de erkek tarafından karşılanır.
Kına gecesinde yapılan masraflar erkek tarafına aittir. Fakat bazı gelenek ve görenekler her yerde aynı olmayabiliyor ve farklılık gösterebiliyor. Geleneksel kına geceleri bazen evlerde bazen de mekanlarda yapılıyor. Bu mekan ücreti ve kına için gerekli olan malzemeleri erkek tarafı karşılamaktadır.
Kına gecesi adet gereği çoğu bölgemizde damatsız yapılmaktadır. Ancak bu sizin isteğinize ve yörenizin geleneklerine göre değişkenlik gösterebilir.
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
Erkek tarafı, salon, oturma odası ve beyaz eşya takımlarını almakla yükümlü iken, kız tarafının ise mutfak eşyaları, yatak odası ve banyo ürünlerini alması beklenir.
Damat şık bir beyaz gömlek üzerine erkekler için hazırlanmış kaftan veya yelek giyebilir. Bu kaftanla uyumlu bir kuşakla, fesle kıyafetini tamamlar. Daha sonradan Takım elbise de giyip kına gecesinde kombin yapabilir. Gelin ise Kaftan veya bindallı giyer; başına da taç veya duvak gibi kırmızı bir tül örter.
Kına gecesinde damat da bir süreliğine kına gecesine katılır ancak damadın avcuna altın koyulmaz. Damat kına gecesine katıldığında damadın da serçe parmağına kına yakılır.
Kına tarifi
Üstüne yavaşça sıvı yağı (tercihen zeytinyağı), ardından yaklaşık 3 çorba kaşığı soğutulmuş çay demi ekleyin ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Karıştırırken kurudukça biraz daha çay demi ekleyin. Kına biraz kıvamını almaya başlayınca karıştırmaya elinizle devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri