Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
Sirke Karbonat ile Temizlik
Bu karışım ile fayansların arasındaki sararmış alanları kolayca temizleyebilir, fayans aralarının kirli görünümünden kurtulabilirsiniz. Ayrıca dibi tutan tava ve tencerelerinizi de bu karışımla temizleyebilirsiniz.
Sirke asidik, karbonat ise zayıf bir madde. İkisi karıştırıldığında birbirlerini etkisiz hale getiriyorlar. Hiçbir işe yaramayan bu karışımı kapalı bir kapta karıştırırsanız patlamaya neden olabilir.
Sirke ve karbonat karışımı ile beklettiğiniz kirler yumuşayacak ve kolaylıkla temizlemenize yardımcı olacaktır.
HER DERDE DEVA: SİRKE
1 çay bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Üzerine biraz su ekleyin. Karışımı lekeye uygulayın, 20 dakika bekleyin ve durulayın. Sirkeyi tuz ile karıştırarak dolap veya sandıkta küflenen kumaşlardaki lekeleri de temizleyebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Elma sirkesi cilt bakımında tonik, yüz yıkama suyu olarak ve hatta leke tedavisi için kullanılabilir. Yüz temizleyici olarak kullanıldığında cildi ve ciltteki gözenekleri derinlemesine temizlemenin etkili bir yoludur. Elma sirkesi cilt lekelerini açarak cildi beyazlatır.
Cilt sağlığına da iyi gelen beyaz sirke, cildin ışıl ışıl gözükmesine destek oluyor. Cildi sivilce, siğil, tırnak mantarı gibi birçok sorundan koruyabiliyor. Güneş lekesi, sivilce lekesi gibi ciltte oluşan lekelerin de görünümünü hafifletiyor. Gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı oluyor.
Temiz bir sprey şişesinin içine 1'e 1 oranında sirke ve su koyun. (Beyaz sirke, elma ya da üzüm sirkesi kullanabilirsiniz. Sonrasında cam temizlemeye uygun bezler, yumuşak yüzeyli süngerler ya da çeksil gibi malzemelerle güzelce silin.
Evde bulunan eşyaların temizliği de dâhil olmak üzere hemen hemen her alanda etkili olan ve sağlığa faydaları ile ön plana çıkan Torku Beyaz Sirke' yi, tuvalet ve lavabo temizliği dahil genel temizliğinizde etkili ve doğal dezenfektan özelliği ile güvenle kullanabilirsiniz.
KARBONAT + SİRKE = SU (ETKİSİZ TEMİZLİK)
Burada sirkede bulunan asetik asit ve kabartma tozu içerisinde bulunan sodyum bikarbonat tepkimeye girer ve karbonik asit oluşur. Kararsız yapıdaki karbonik asit, karbondioksit ve suya ayrılır. Karbondioksit havaya karışır ve elimizde sadece aşırı seyreltik sodyum asetat kalır.
Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
İnatçı lekelerin ne kadar yıkarsanız yıkayın çıkmamasından şikayetçiyseniz bir de beyaz sirkeye şans verin. Bunun için ilk yöntem önce lekeli çamaşırı soğuk suda elde yıkamak, ardından lekenin üzerine beyaz sirke dökmek. Ardından makinede normal şekilde yıkamak.
Karbonat ve elma sirkeli yüz maskesi
Bu maske, kir veyabancı maddeleri cildinizden uzaklaştıracak ve cildinizin sağlıklı ve pürüzsüz hissetmesini sağlayacak.
Çamaşır suyu ve sirkeyi karıştırmak; solunduğunda cildinize, gözlerinize, boğazınıza ve ciğerlerinize ciddi zarar verebilecek klor gazı oluşturur ve “hasar” ifadesi burada aslında üçüncü derece yanıkları ifade ediyor. Çamaşır suyunu ya da sirkeyi klorla karıştırmak ve herhangi bir şeyle karıştırmak önerilmez.
Beyaz sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir. Zararlı mikroorganizmaların ortadan kalkmasını sağlayan beyaz sirke ütü temizliği konusunda da oldukça faydalıdır.
Tuvaletin her tarafına sıkılır ve 30 dakika bu şekilde bekletilmelidir. Sirke küfü, pasları ve oluşan tüm kirleri temizleme konusunda faydalıdır. Sirke ayriyeten bakterilerin yok edilmesi adına fayda sağlar. Özellikle sprey şişe içinde kullanım yapılırsa tuvalette ulaşılması oldukça zor alanlara sıkılması sağlanır.
Banyo küfü, özellikle banyo ve duş çevresinde kalan nem ve havalandırma eksikliğinden kaynaklanan yaygın bir sorundur. Bir sprey şişesini beyaz damıtılmış sirke ile doldurarak başlayın. Beyaz sirkeyi doğrudan küf birikintisini püskürtün. 10 ila 15 dakika bekletin.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
NASIL KULLANILIR? Şampuanınıza 2 çorba kaşığı sirke ekleyerek iyice çalkalayınız. Her kullanmadan önce şampuan şişesinizi çalkalayarak sirkenin şampuan ile iyice karışmasını sağlayın. Saçınızı şampuanlarken iyice masaj yapınız ve durulayınız.
Beyaz sirke, mutfak gereçlerininin temizliği ve hijyenini sağladığı gibi direkt olarak makineniniz temizlenmesi için de kullanabileceğiniz bir ürün. Bunun için makinenizi, yıkanabilir bir kasenin içinde beyaz sirke bulunur halde uzun programda çalıştırmanız yeterli.
Elma sirkesinin yüze faydaları tüm cilt tiplerinde geçerlidir. Hem yağlı cilde hem de kuru cilde sahip kişiler elma sirkesinin şifasından faydalanabilir. Cildin normal pH dengesine ulaşmasını sağlayan elma sirkesi, sivilce tedavisi yerine değil, destek olarak kullanılabilir.
Elma Sirkesinin Yüze Faydaları
Yüz temizleyici olarak kullanıldığında cildi ve ciltteki gözenekleri derinlemesine temizlemenin etkili bir yoludur. Yüzü günlük olarak suyla seyreltilmiş elma sirkesiyle yıkamak yağ, kir ve ölü cilt hücrelerine ait kalıntıları giderilmesine yardımcı olur.
Ayrıca beyaz sirke tırnak mantarı gibi cilt sorunlarında da etkili sonuç elde etmenizi sağlayabilir. Tene olduğu kadar beyaz sirke saça faydaları da oldukça çoktur. Saç derisinde oluşan kepeklenmeyi geçirmenize yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri