Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın takıyor.
Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar. Ancak bu damadın zevkine ya da gelinin zevkine göre de değişebilir. Saat yerine künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilmektedir.
Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler.
Düğünlerde gelinlerin en önemli aksesuarı kolyeleri ve duvağı olurken erkekler için en önemli detay ise damat saati olur.
Nişan erkek saat kız tarafından, nişan kadın saat erkek tarafından hediye olarak gelir ve tören sırasında takılır. Kadın ve erkek saati nişan ya da söz töreninde gelin-damat bohçası ile birlikte hediye edilir. Bu, yöresel ve kültürel uygulamalar ile karşılıklı anlaşma sonucu kararlaştırılır.
İlgili 39 soru bulundu
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir. Erkek tarafı da, geline, gelinliğin yanı sıra, düğün günü ya da özel günlerde çeşitli hediyeler alırlar.
Nişanda sadece geline takı takılır, onu da erkek tarafı takar. Gelinin ailesi ise hem kızlarına hem damatlarına sadece düğünde takar.
Düğünde damada genellikle para ve altın takılır. Gelinin ailesi ise damada altın zincir ve damadın da beğendiği altın bir saat takarken, damadın ailesi ise sıklıkla yarım ya da tam altın takar.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Erkeğe özgü takılara örnek olarak; kol saati, kol düğmesi gibi takılar gösterilebilir. Sonuç olarak düğün takılarının kimlerden geldiği, miktarının ne olduğu, geline mi yoksa damada mı takıldığına bakılmaksızın tüm bu ziynet eşyaları kadına aittir.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar. Damada saat ve tam altın takılması makbuldür. Geline ise maddi imkanlar çerçevesinde birkaç bilezik takılabilir.
Gelinin ailesi damada genellikle saat ve tam altın takar. Aile, maddi durumlarının elverdiği ölçüde genellikle kızlarına da 2 veya 3 bilezik takabilir.
Arkadaşları damada takı olarak önce mutfak önlüğü ardından kurdele ile bağladıkları bulaşık deterjanı, bulaşık süngerleri, salatalık ve ayvayı taktı. İlginç anlar, davetlileri ve görüntüleri sosyal medyada izleyenleri gülümsetti.
Erkeğe takılan ziynet eşyalarının sadece 'kadına özgü' olanları kadına ait sayılacak. 'Kadına özgü' olmayan ziynet eşyası yani cumhuriyet altını, yarım altın, çeyrek altın, gram altın vs. veya takılan paralar 'erkeğe' ait olacaktır.
Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Şerbet günü başlayarak, gerdek ertesine kadar kız evinde olan eğlenceden kınaya gelinin giyiminden kuşamından süslenmesine kadar herşeyden yenge sorumludur. Un akşamı: Düğün Cumartesi günü başlar, ancak düğün hazırlıklarına Cuma akşamından başlanır.
Geline eşlik edecek kişini kim olursa olsun, kız tarafından olmalıdır. Bu nedenle gelin arkadaşları, akrabaları ve kardeşleri kuaföre giderler. Ancak bunlar dışında sağdıç olan kişinin kuaföre gitmesi en fazla tercih edilen durumdur.
Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.
Varsa ablası ve abisi de onlarda çeyrek takarlar. DAMADA NE TAKILIR? Gelin tarafından takı merasimde mutlaka damada saat veya tam altın takmak adettir.
Nişan merasimi, ailelerin kaynaştığı, evliliğin habercisi olan bir törendir. Yapılan bu törenler yüzük kesildikten sonra geline ve damada takılır. Genelde aileler ne takacağını bilmez ve bu konuyu çevresine danışır.
Düğünde erkeğe takılan saat burada bir kültürel sembol olarak gösterilebilir. Siz de düğün için erkek saat modellerine göz atarak, evlenecek olan bir yakınınıza düğünde takması için saat hediye edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri